Γιατί σκοτώνουμε τους συγκατοίκους μας στις θάλασσες;

15:14 17/7/2019 - Πηγή: iPop

Το περιστατικό με τη βασιλική ζαργάνα στη Χαλκίδα ήταν κάτι που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση σε όλους μας. Αλλά αν ήμασταν στη θέση τους εμείς πώς θα αντιδρούσαμε; Τι κάνουμε με τα θαλάσσια πλάσματα στις θάλασσες μας; Πώς τα αντιμετωπίζουμε όλοι μας;

Όλοι λέγαμε για μια έλλειψη γνώσης και κακομεταχείριση κάτι που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αλλά εμείς πώς θα αντιδρούσαμε στη θέση τους; Τι κάνουμε με τα θαλάσσια πλάσματα; Πόσα ξέρουμε για αυτά ώστε να τα αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που πρέπει;

Αν δεν

έχουμε τη γνώση, δυστυχώς θα δούμε κι άλλα τέτοια περιστατικά και δεν θα μας εκπλήξουν. Και είναι κρίμα γιατί η θαλάσσια ζωή στις ελληνικές θάλασσες είναι πολύ πλούσια.

Το iPop.gr επικοινώνησε με την διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, Αναστασία Μήλιου, η οποία μας εξήγησε τι κάνουμε στην περίπτωση που συναντήσουμε ένα θαλάσσιο πλάσμα το οποίο δεν γνωρίζουμε.

«Καλό είναι να απομακρυνόμαστε και να μην παρεμβαίνουμε. Η κίνηση που γίνεται και είναι βλαπτική προς το ζώο είναι ότι ακουμπάμε και πειράζουμε το ζώο και προσεγγίζουμε όλη την κατάσταση εγωκεντρικά», προσθέτοντας πως εμείς επισκεπτόμαστε το οικοσύστημά τους, τον χώρο τους, γι΄αυτό και όταν κάτι δεν γνωρίζουμε απομακρυνόμαστε και το παρατηρούμε με ενδιαφέρον και περιέργεια!

Το βασικό μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα, επιβλαβή είδη στις ελληνικές θάλασσες, αλλά σαν λαός δυστυχώς έχουμε μια τεράστια άγνοια πάνω στη θαλάσσια ζωή

Πού μπορούμε να απευθυνθούμε;

Πού μπορούμε να απευθυνθούμε κάθε φορά που συναντάμε ένα θαλάσσιο ζώο που δεν γνωρίζουμε;

«Υπάρχουν αρκετοί φορείς που μπορεί να βοηθήσουν. Το πιο εύκολο είναι να απευθυνθεί κάποιος στα κατά τόπους Λιμεναρχεία, τα οποία αναλόγως το περιστατικό μπορεί να επικοινωνούν με τους διάφορους φορείς», είπε χαρακτηριστικά η κα Μήλιου στο iPop.gr.

Για περιστατικά έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στο 6987222456.

Εμείς στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος έχουμε μια τηλεφωνική γραμμή, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση, δεχόμαστε κλήσεις και βρισκόμαστε στη διάθεση του κόσμου να καλεί για σοβαρά ζητήματα, για ό,τι τους απασχολεί

Είναι κρίμα να μην αξιοποιούμε όλα τα Μέσα που έχουμε για να μάθουμε ποιοι είναι οι συγκάτοικοι στις θάλασσες μας.

Όπως μας εξήγησε η κα Μήλιου, δεν υπάρχουν επικίνδυνα θαλάσσια είδη και δεν υπάρχει περιστατικό που να έχει τραυματιστεί κάποιος από θαλάσσιο είδος, αυτά είναι μηδαμινά. «Χρειάζεται γνώση, οι θάλασσες αλλάζουν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα εισβολικά είδη και τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής», είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου.

Ένας νέος εισβολέας που έχει εμφανιστεί στις θάλασσες μας, είναι για παράδειγμα, το λεοντόψαρο, το οποίο είναι ένα ψάρι που δεν είναι επικίνδυνο, επιτρέπεται και προτείνεται η κατανάλωσή του αλλά θέλει προσοχή στον καθαρισμό γιατί έχει επώδυνο τσίμπημα. «Πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στις θάλασσές μας», επιμένει η κα Μήλιου.

Είναι κρίμα να βλέπουμε τέτοια περιστατικά, δεν μας τιμά σαν λαό, καθώς ήμασταν ο πρώτος λαός στον κόσμο που ξεκίνησε τη θαλάσσια έρευνα πριν 2,5 χιλιάδες χρόνια και τα κενά στις γνώσεις μας για τα θαλάσσια πλάσματα είναι τεράστια.

Δεν υπάρχει κάτι επικίνδυνο αλλά πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε την εγωκεντρική συμπεριφορά ότι ό,τι βλέπω το πιάνω, το παίρνω και ότι η θάλασσα είναι ένας ατελείωτος χώρος συλλογής σουβενίρ. Ακόμα και το άδειο κοχύλι έχει μια λειτουργία

Έχουμε την τύχη να έχουμε μια απ’ τις πλουσιότερες θάλασσες από πλευράς θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο και ορισμένες στην Ευρώπη και είναι κοινή μας ευθύνη κατά πόσο θα διαφυλάξουμε αυτόν τον πλούτο.

Τα μαθήματά μας τα έχουμε πάρει. Χρειάζεται σεβασμός στη θαλάσσια ζωή, απολαμβάνουμε χωρίς να καταστρέφουμε!

Photo: Wings for science

Το άρθρο Γιατί σκοτώνουμε τους συγκατοίκους μας στις θάλασσες; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα