Γιατί οι σύζυγοι νιώθουν περισσότεροι πιεσμένοι από ποτέ;

14:05 26/11/2019 - Πηγή: iPop

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν δουλεύουν, κάθονται σπίτι και ασχολούνται αποκλειστικά με την οικογένειά τους, ενώ οι άνδρες φέρνουν τα χρήματα στο σπίτι… έχει μείνει πίσω στο παρελθόν. Τι είναι, όμως, η πίεση της πατριαρχίας;

Οι κανόνες έχουν αλλάξει. Οι γυναίκες εργάζονται, κατέχουν σημαντικές θέσεις και συνεισφέρουν στην οικογένεια. Και πώς αυτό επηρεάζει τους άνδρες;

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ αναφέρει πως οι άνδρες

εξακολουθούν να αγχώνονται ελάχιστα, όταν η γυναίκα τους βγάζει λιγότερο απ’ το 40% του οικογενειακού εισοδήματος, αλλά αγχώνονται πολύ περισσότερο όταν το εισόδημα της συζύγου ξεπερνά αυτό το ποσοστό.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών από το University of Bath, άνδρες σύζυγοι αγχώνονται υπερβολικά όταν εξαρτώνται σημαντικά απ’ τις οικονομικές προοπτικές των γυναικών και το είσοδημά τους. Κι αυτή είναι η πίεση της πατριαρχίας.

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες βγάζουν περισσότερα χρήματα από τους άνδρες μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία των ανδρών. Παράλληλα, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πόσο ισχυρά και επίμονα είναι τα πρότυπα ταυτότητας του φύλου.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα;

Μετά την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν σε πάνω από 6.000 ετεροφυλόφιλους, αμερικανικούς γάμους κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα κοινό σημείο, αναφορικά με το πόσο άνετοι είναι οι άνδρες με τα εισοδήματα των συζύγων τους.

Οι σύζυγοι ήταν πολύ ανήσυχοι όταν ήταν οι μόνοι που συνείσφεραν οικονομικά σε ένα νοικοκυριό, αλλά τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν σταδιακά, καθώς οι γυναίκες πλησίαζαν το 40% των οικογενειακών κερδών.

Μόλις, όμως, τα κέρδη της συζύγου αυξάνονταν και ξεπερνούσαν αυτό το ποσοστό, τότε το άγχος των ανδρών τους ξεκίνησε να αυξάνεται σταθερά.

Συνολικά, δηλαδή, οι άνδρες είναι λιγότερο αγχωμένοι όταν οι γυναίκες τους βοηθούν οικονομικά αλλά δεν επισκιάζουν το δικό τους εισόδημα.

Και το επίμονο άγχος και η δυσφορία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά αρνητικά προβλήματα υγείας, όπως σωματική ασθένεια, ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα.

Είναι βέβαια, σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σύζυγοι που παντρεύτηκαν γυναίκες, γνωρίζοντας την υψηλόβαθμη θέση εργασίας τους, δεν αντιμετώπιζαν το ίδιο άγχος αναφορικά με το εισόδημα.

Διαβάστε επίσης:

Στερεότυπα που -μάλλον- δεν υπάρχουν στις μέρες μας | Photos

Photo: unsplash/Kelly Sikkema

Το άρθρο Γιατί οι σύζυγοι νιώθουν περισσότεροι πιεσμένοι από ποτέ; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα