Γιατί αναγνωρίζεις αμέσως το αγαπημένο σου τραγούδι; Οι έρευνες μίλησαν!

18:03 28/2/2020 - Πηγή: iPop

Πόση ώρα χρειάζεται για να αναγνωρίσεις το αγαπημένο σου τραγούδι; Πολύ λιγότερο από όσο νομίζεις.

Είσαι στο αμάξι κι ακούς ένα τραγούδι… και είναι το αγαπημένο σου τραγούδι! Και το κατάλαβες από τα πρώτα δευτερόλεπτα! Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου βρήκε πως ο εγκέφαλός μας είναι ικανός να αναγνωρίζει μια μουσική που του είναι οικεία σε απίστευτα μικρό χρονικό διάστημα. Μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα για την ακρίβεια!

Για τη συγκεκριμένη έρευνα, 10 συμμετέχοντες είχαν μια λίστα με πέντε τραγούδια με τα οποία ήταν αρκετά εξοικειωμένοι. Οι ερευνητές επέλεξαν ένα

από τα πέντε τραγούδια και βρήκαν ένα παρόμοιο τραγούδι, το οποίο οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς της μελέτης χώρισαν δύο τραγούδια σε μικρά αποσπάσματα κι επέλεξαν 100 τυχαία αποσπάσματα από κάθε τραγούδι. Έπαιξαν τυχαία αποσπάσματα για τους συμμετέχοντες, ενώ μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τις διαμέτρους της κόρης του ματιού των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μετρήσεις της διαμέτρου, αφού η κόρη του ματιού διαστέλλεται όταν είμαστε ενθουσιασμένοι.

Αυτά είναι τα 13 διαφορετικά συναισθήματα που μας ξυπνά η μουσική

Το αποτέλεσμα από την ανάλυση της διαμέτρου της κόρης του ματιού, έδειξε πως η διαστολή ήταν πολύ γρήγορη στο άκουσμα μιας οικείας μουσικής και συγκεκριμένα στα 100-300 χιλιοστά του δευτερολέπτου αφού ξεκίνησε να παίζει το τραγούδι. Στα 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου ο εγκέφαλος ήδη γνώριζε πως έπαιζε ένα αγαπημένο τραγούδι.

Στα 350 χιλιοστά του δευτερολέπτου ο εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίσει ένα γνωστό τραγούδι από ένα που άκουγε για πρώτη φορά.

Η αναγνώριση της οικείας κι αγαπημένης μουσικής συμβαίνει εξαιρετικά γρήγορα, χωρίς καν να το αντιληφθείς. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τραγούδια που τους έκαναν να αισθάνονται καλά και ευτυχισμένοι. Είναι πιθανό τα γνωστά τραγούδια να ήταν όχι μόνο πιο αναγνωρίσιμα από τα άγνωστα τραγούδια, αλλά και να προκαλούν μια συναισθηματική απόκριση στους συμμετέχοντες.

Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για να καταλάβουμε τη διαδικασία του εγκεφάλου στην αναγνώριση της μουσικής.

Διαβάστε επίσης:

Αν μαθαίνεις κι εσύ στίχους από τραγούδια γρήγορα, δες τι σημαίνει!

Photo: Unsplash/Mink Mingle

Το άρθρο Γιατί αναγνωρίζεις αμέσως το αγαπημένο σου τραγούδι; Οι έρευνες μίλησαν! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα