Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Νικητής ο Ιμάμογλου | Βαριά ήττα για τον Ερντογάν

20:02 23/6/2019 - Πηγή: iPop

Νικητής ο Ιμάμογλου, αναδεικνύεται στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, με την ήττα να είναι βαριά για τον Ερντογάν και τον εκλεκτό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έχασε απ’ την Αντιπολίτευση για δεύτερη φορά.

Πιο συγκεκριμένα, νικητής με μεγάλη διαφορά στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης με καταμέτρηση του 99% των ψήφων αναδεικνύεται ο υποψήφιος του

Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου, έναντι του εκλεκτού του Τούρκου προέδρου, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σημειώνεται ότι Ιμάμογλου είχε κερδίσει τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και κατά τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας, ενώ κατά τη δεύτερη φέρεται κατάφερε να συγκεντρώσει το 54,03% των ψήφων, έναντι 45,09% που συγκέντρωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, 0 υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

İstanbul’da seçim kutlamaları https://t.co/Enc5XG8tvF pic.twitter.com/kSdUhY5l4Q

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) June 23, 2019

Μάλιστα, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Γιλντιρίμ φαίνεται να αποδέχτηκε την ήττα του, καθώς έδωσε τα συγχαρητήρια του στον Ιμάμογλου, ενώ του ευχήθηκε και καλή τύχη. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου | Βαριάπροηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη

Λίγο αργότερα, τον Ιμάμογλου μέσω ανάρτησής του στο Twitter, συνεχάρη και o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», ενώ στη συνέχεια έσπευσε να προσθέσει: «Εύχομαι τα αποτελέσματα των εκλογών ανανέωσης του Δήμου της Κωνσταντινούπολης να είναι επωφελή για την Κωνσταντινούπολή μας».

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimi sonuçlarının İstanbul’umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli irade bugün bir kez daha tecelli etmiştir. Gayrı resmi sonuçlara göre seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu’nu tebrik ediyorum.

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) June 23, 2019

Ιμάμογλου: Νέα αρχή για την Τουρκία

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία», αλλά και ότι «η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σημείωσε ακόμη ότι «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.

Ο ίδιος τον κάλεσε «να εργαστούν μαζί για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη». «Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιμάμογλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου προηγούνταν και στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στις 31 Μαρτίου με διαφορά 13.729 ψήφων, όταν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας κήρυξε άκυρες τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται ότι το κόμμα του Ερντογάν, είχε καταγγείλει σειρά από παρατυπίες, και έτσι έδωσε εντολή να επαναληφθούν οι εκλογές.

Κατά τη σημερινή διεξαγωγή των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών, όλα λειτούργησαν κανονικά, με τις κάλπες να κλείνουν λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα, ενώ αξίζει ν’ αναφερθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια που η Κωνσταντινούπολη αλλάζει χέρια και δεν είναι στον έλεγχο των ισλαμοσυντηρητικών δυνάμεων.

#Canlı: Ekrem İmamoğlu Beylikdüzü’nde vatandaşlara hitap ediyor https://t.co/BOwBY3uYlM

— AA Canlı (@AACanli) June 23, 2019

Τι σημαίνει αυτή η ήττα για τον Ερντογάν; Η εκλογική διαδικασία των σημερινών εκλογών, είχε μετατραπεί σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του, καθώς όπως ο ίδιος αναφέρει «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη με τους περισσότερους κατοίκους, με σχεδόν 10,56 εκατομμύρια πολιτών να έχουν δικαίωμα ψήφου. Είναι επίσης το επίκεντρο της τουρκικής οικονομίας.

Photo: Agence France-Presse

Το άρθρο Εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Νικητής ο Ιμάμογλου | Βαριά ήττα για τον Ερντογάν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα