Macron σε Τσίπρα: Πρέπει να μιλήσουμε για τον τρόπο εξόδου απ’ την κρίση (συνεχής ενημέρωση- live εικόνα)

12:52 7/9/2017 - Πηγή: iPop
Στο Ελλάδα έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, o οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να φέρει Γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας και να στείλει το μήνυμα στήριξης του προς την Ελλάδα.Δείτε live εικόνα από την επίσκεψη του Macron:

Στις 13:07 πάτησε στο ελληνικό έδαφος ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron μαζί

με τη σύζυγό του Brigitte, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σύμφωνα με τον πρόγραμμα η επίσημη υποδοχή του Γάλλου Προέδρου θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον Emmanuel Macron συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nathalie Loiseau, αλλά και 39 Γάλλοι επιχειρηματίες.

2.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται στους δρόμους, οι οποίοι κλείνουν αρκετή ώρα πριν περάσει η αυτοκινητοπομπή του Γάλλου προέδρου. Παράλληλα έχει απαγορευτεί σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου οι συγκεντρώσεις ενώ έχουν ακροβολιστεί ελεύθεροι σκοπευτές σε ολόκληρο το μήκος της διαδρομής του Macron.

Τα μέτρα θα λαμβάνονται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Θα τεθούν σε ισχύ από τις 10:00 και θα διαρκέσουν έως τις 15:00 της Παρασκευής.

Ο Emmanuel Macron στις 13:41 έφτασε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συνοδευόμενος απ’ τη σύζυγό του και τη φρουρά του, ενώ τον υποδέχτηκε στρατιωτικό άγημα. Εκεί παρέμεινε μερικά λεπτά, μέχρι και τις 13:49, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις, μπήκε στο αυτοκίνητό του με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο.

Να σημειωθεί πως στις 13:55 -σύμφωνα με το πρόγραμμα- έφτασε το Προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχτηκαν στην Ηρώδου Αττικού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, Βλασία.

Η επίσημη τελετή υποδοχής περιελάμβανε την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και την παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 14:45 ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Οι δύο Πρόεδροι συνομίλησαν για αρκετά λεπτά πριν ξεκινήσουν οι κοινές δηλώσεις τους κατά τις οποίες ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε το στίγμα των όσων αναμένεται να εκφωνήσει από τον λόφο της Πνύκας ενώ δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις ΕλληνοΓαλλικές σχέσεις.

Παυλόπουλος: Εκτιμούμε την επίσκεψή σας στην Ελλάδα

Στην προσφώνηση του ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την σημασία των σχέσεων των δύο χωρών, τον ρόλο της Ελλάδας αλλά και της Γαλλίας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Υπογραμμίστηκε η σημασία της στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα ενώ έκανε σημαντική αναφορά στον ρόλο του Eurogroup και την ανάγκη της περισσότερης δημοκρατίας στους Ευρωπαϊκούς κόλπους.

«Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίζω εσάς και την σύζυγό σας στην Αθήνα και στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως την επιλογή σας να πραγματοποιήσετε την πρώτη επίσημη επίσκεψή σας στην Αθήνα, στην Ελλάδα» είπε ανοίγοντας την προσφώνηση του ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος και συμπλήρωσε πως «εκτιμούμε ιδιαιτέρως την παρουσία σας εδώ, πόσο μάλλον από την στιγμή που η επίσκεψη αυτή λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες για εσάς και την Γαλλία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΠτΔ και στον τυφώνα Ίρμα ο οποίος «χτύπησε» τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου (Σεντ Μπαρθ) και του Αγίου Μαρτίνου (Σεντ Μάρτεν), τα οποία τέθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και να προβούμε όλοι σε πράξεις.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια εξ ονόματος της Προεδρίας αλλά και του Ελληνικού Λαού για τα θύματα μετά από αυτόν τον τυφώνα. Και δράττομαι της ευκαιρίας για να πω ότι αξίζει με δική σας πρωτοβουλία, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, να ξανασκεφθούμε όλοι το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής. Διότι πρέπει κανείς να καταλαβαίνει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν αποτελούν συνέπεια της Κλιματικής Αλλαγής και οφείλουμε να προβληματισθούμε σοβαρά γι’αυτά τα ζητήματα. Και μάλιστα οφείλουν να προβληματισθούν περισσότερο αυτοί που διστάζουν να ξεκινήσουν αυτές τις αλλαγές. Πρέπει να έχουν όλοι υπόψιν τους ότι για άλλη μια φορά έχουμε θύματα, που είναι άμεση συνέπεια της Κλιματικής Αλλαγής. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτό το δικό σας εγχείρημα και σ’αυτή την αποστολή η Ελλάδα είναι στο πλευρό σας.

Η ελληνογαλλική φιλία έχει βαθιές ρίζες και είναι πολλοί εκείνοι που εργάστηκαν σκληρά γι αυτές τις σχέσεις.

Στην προσφώνηση του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην δύσκολη για την χώρα μας περίοδο του 2015 όπου η Γαλλία είχε σταθεί στο πλευρό μας: «Η Ελλάδα και εγώ προσωπικά, σας ευχαριστούμε θερμώς για τη μεγάλη συμβολή σας το Καλοκαίρι του 2015 για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη γιατί είχατε δείξει την συμπάθεια σας αλλά περισσότερο την στήριξή σας στην Ελλάδα».

Να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος Υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Γνωρίζετε όμως ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς την στερέωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μια κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε πως η Ελλάδα κάνει και θα συνεχίσει να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της υπογράμμισε όμως ότι αναμένει να γίνει το ίδιο και από την υπόλοιπη Ευρώπη: «Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο όμως της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, και στην βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι Εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. ».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρώπης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμισε πως η Ευρώπη μπορεί να γίνει η δύναμη που σε δύσκολους καιρούς θα δώσει ελπίδα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ευρώπη σε ορισμένους τομείς μπορεί να στηρίξει τον πλανήτη περισσότερο από άλλες δυνάμεις. Eιλικρινά, η Ευρώπη δεν φτιάχτηκε και δεν θα γίνει ποτέ η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου ή η μεγαλύτερη καπιταλιστική δύναμη του κόσμου αλλά μπορεί να γίνει η δύναμη που σε δύσκολους καιρούς θα δώσει ελπίδα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Πρέπει να δούμε το κοινωνικό κράτος δικαίου στην Ευρώπη, να το ενισχύσουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και τους κινδύνους ρήξεις του κοινωνικού ιστού που έχουν ευνοήσει τα ναζιστικά μορφώματα που θέλουν τη διάλυση της Ευρώπης. Οι λαοί έδωσαν την απάντηση σ αυτά τα μορφώματα και η δική σας εκλογή είναι ένας θρίαμβος σ αυτά τα μορφώματα» σχολίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογραμμίζοντας την βαρύτητα της νίκης του Emmanuel Macron έναντι στην Marine Le Pen.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και στην Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης.Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και εσείς, Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Στις 14:19 ο ΠτΔ παρέδωσε στον Macron παράσημο του τάγματος του Σωτήρος, το ανώτερο Τάγμα Αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και παλαιότερα του Βασιλείου της Ελλάδος. Η δημιουργία του οποίου αποφασίστηκε το 1829.

Να τονίσουμε ότι το παράσημο του τάγματος του Σωτήρος έλαβε και ο François Hollande κατά την επίσκεψή του το 2015.

Macron: Οι δύο χώρες μας έχουν κοινό μέλλον

Ο Γάλλος Πρόεδρος με την σειρά του αφού ευχαρίστησε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την υποδοχή του στην Ελλάδα και το Προεδρικό Μέγαρο απάντησε σ’ όλα τα ζητήματα που υπογράμμισε ο ΠτΔ και τόνισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της και συγχάρηκε την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει και τις σκληρές θυσίες που έχουν γίνει.

Σχετικά με την φυσική καταστροφή που χτύπησε την Γαλλία, ο Emmanuel Macron είπε πως «Πολλοί λαοί λοιπόν είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής. Όμως, η συγκίνησή μας είναι ειλικρινής παρά μόνο και εφόσον αυτά που λέμε ακολουθούνται και από πράξεις, εάν πραγματικά αυτά που λέμε μετά από μια τέτοια καταστροφή, ακολουθούνται και από πράξεις που μας οδηγούν στις αιτίες. Χθες, λοιπόν, στο Υπουργικό Συμβούλιο στη Γαλλία αλλά και όλες οι αποφάσεις που θα λάβουμε από δω και πέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να μας οδηγήσουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη για να αποφύγουμε μελλοντικές, τέτοιου είδους, φυσικές καταστροφές. »

Κύριε Πρόεδρε, πολύ ορθά είπατε στην προσφώνησή σας ότι οι δύο Λαοί μας, οι δύο χώρες μας, είναι φίλες χώρες. Έχουμε δεσμούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, γλωσσικούς και είσθε μία από τις προφανείς εκφράσεις αυτής της κοινής ιστορίας: Μιλάτε άπταιστα γαλλικά, έχετε περάσει πολλά χρόνια στη Γαλλία, στη Σορβόννη και στο Συμβούλιο Επικρατείας και η σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ ευτυχείς που μπορούμε σήμερα να αποκτήσουμε και προσωπικούς δεσμούς μαζί σας.

Σχετικά με την δύσκολη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, ο Γάλλος Πρόεδρος σχολίασε ότι η Γαλλική πλευρά στάθηκε στο πλευρό της Ελληνικής και αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις εξήγησε πως έχουν γίνει αρκετές, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούνται ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Και οι προκάτοχοί μου αλλά και εγώ στο προηγούμενο αξίωμα που είχα, αλλά και σήμερα στο παρόν μου αξίωμα, όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας πολέμησαν και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη, να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Και γι’αυτό θα ήθελα να χαιρετίσω τις μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και βεβαίως θα συναντήσω τον Πρωθυπουργό, κ.Τσίπρα, σε λίγη ώρα και θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό. Έγιναν πολλές θυσίες. Ο Ελληνικός Λαός έχει πληρώσει ακριβό τίμημα.

Αναφερόμενος στη δομή της Ευρώπης, τις σχέσεις των μελών- κρατών και το αναπτυξιακό της μοντέλο ο Γάλλος Πρόεδρος εξήγησε ότι «Χρειαζόμαστε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Έναν Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα ασκεί πραγματικά τα δημοκρατικά δικαιώματα που θα του ανήκουν. Την ίδια ώρα όμως χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή φιλοδοξία. Και χωρίς να υποχωρήσουμε όσον αφορά την κυριαρχία μας, θα πρέπει να ανακτήσουμε νέα ανεξαρτησία» και συμπλήρωσε:

Όντως, η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι πολύ σωστή, αλλά αυτό δεν επικαλύπτει – σε καμία περίπτωση – τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Θα πρέπει, εάν προκύψει μια παρόμοια κρίση σαν κι αυτή που έζησε η Ελλάδα, να μπορεί να ξεπεραστεί. Η Ευρωζώνη μας χρειάζεται πνεύμα υπευθυνότητας σε κάθε χώρα, χρειάζεται θάρρος για να επιβληθούν μεταρρυθμίσεις – το κάνετε στην Ελλάδα και το κάνουμε κι εμείς στη Γαλλία – και χρειάζεται και μια κοινή φιλοδοξία, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικά οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, με καινοτομία και με νέες τεχνολογίες

«Ήρθα εδώ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων των γαλλικών μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολύ θα ήθελα να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία για να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στην ανάκαμψή της. Θα πρέπει να ξαναβρούμε μια νέα Ευρωπαϊκή συνοχή που θα βασίζεται σε Αξίες, που θα βασίζεται στο Δίκαιο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάποια μέλη της αμφισβητούν τις βασικές της Αρχές, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα θεμελιώδη δικαιώματα. Και δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο υπομονετικοί. Θα πρέπει να δείξουμε τόλμη προασπίζοντας αυτές τις Αξίες» εξήγησε ο ίδιος.

Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη. Και αυτό που θα ήθελα να σας πω, κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας. Γιατί η Ευρώπη οικοδομήθηκε με συνεχείς μεταμορφώσεις και με μία σταθερή φιλοδοξία. Ποτέ δεν δημιουργήθηκε με μειώσεις και με συρρικνώσεις. Πάντα η Ευρώπη προχώρησε με περισσότερες φιλοδοξίες. Σας το οφείλουμε λοιπόν. Η αντοχή σας, το κουράγιο σας, οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει δεν θα πρέπει να ξεχαστούν. Και ο Πρωθυπουργός σας, η κυβέρνησή σας ήθελαν πάντα να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν πιέσεις για να απομακρυνθεί η Ελλάδα. Να μην υποχωρήσουμε στον κυνισμό, να μην υποχωρήσουμε στην ευκολία, στις εύκολες λύσεις, αλλά να ξαναβρούμε αυτή την πολύ μεγάλη φιλοδοξία του Ελληνικού Λαού πριν από χιλιάδες χρόνια να λειτουργήσει σαν Έθνος και να βασιστεί στην απόφαση του Λαού και όχι σε αποφάσεις που επιβάλλονται από πάνω.

Στις 15:42 ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron, κατέφθασε το Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η σημερινή επίσκεψη του E. Macron έχει εξαιρετική σημασία για την εκβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων και είναι πολύ σημαντική ευκαιρία για «να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο συμβολικός τόπος απ’ τον Λόφο της Πνύκας για να διατυπωθεί το όραμα για τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική για τη γενιά της και τις γενιές που έρχονται.

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου αναδεικνύει την ιστορική σχέση φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας.Υποδοχή του @EmmanuelMacron στο Μέγαρο Μαξίμου pic.twitter.com/h9f3soMBWm

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 7, 2017

Η σημερινή επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, σχέσεις παραδοσιακά στενές με μεγάλες ρίζες σε βάθος χρόνου, όσο και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστική η Ευρώπη από την κρίση. Μην ξεχνάμε η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ευρώπης απ’ την κρίση και το οριστικό τέλος της κρίσης

Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στο Γαλλικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων που χάθηκαν από τον καταστροφικό τυφώνα Ίρμα. pic.twitter.com/hr1fsMebOR

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 7, 2017

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για την παρουσία του στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τα θύματα απ’ τον κυκλώνα Ίρμα στα γαλλικά νησιά του Ατλαντικού. «Θέλω να ευχηθώ η παραμονή σου στην Ελλάδα να είναι παραγωγική και να πετύχουμε τους σημαντικούς μας στόχους για την θητεία σου ως πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά και για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την έξοδο από την κρίση και την αναγέννηση της Ευρώπης».

Η επίσκεψη του Προέδρου @EmmanuelMacron αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ώστε να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. https://t.co/ZiWRgMZvte

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 7, 2017

Ο Emmanuel Macron απ’ την δική του πλευρά ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την θερμή υποδοχή, συμπληρώνοντας πως «οι συμπατριώτες μου έχασαν τη ζωή τους, οι καταστροφές ήταν φρικτές, σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια, η χώρα μας γνωρίζει μία πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή με πολλά θύματα και από χθες πραγματικά είμαστε στραμμένοι προς εκείνη τη περιοχή».

Εν συνεχεία γνωστοποίησε πως αναμένει τη βελτίωση των συνθηκών προκειμένου να μεταβεί στο σημείο και να «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα θύματα και τις οικογένειες τους. Πέρα απ’ την άμεση κινητοποίηση της χώρας μου όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό είχε σαν αίτιο την κλιματική αλλαγή την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα, ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό προσωπικά για την πρόσκληση .

Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος της Γαλλίας και για μένα η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό και βεβαίως προσβλέπω στις επαφές και τις συζητήσεις μας γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση μετά τις δικές σας μεταρρυθμίσεις και τις τρομακτικές προσπάθειες του ελληνικού λαού, πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση και το μέλλον μας. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα

Όσα αναμένεται να πει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Πνύκα Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, απόψε, στην Πνύκα:Το όραμα για την επανίδρυση της Ευρώπης.Θαρραλέες τομές για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης, καθώς είναι αναγκαία η δημοκρατική εμβάθυνσή της.Η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, ώστε η μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικούς θεσμούς να μην ισοδυναμεί με υποχώρηση της Δημοκρατίας.Το σημερινό πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα

Στις 15:30 ο κ. Macron και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και στις 16:15 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών, υπό τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στις 17:00 οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις 19:05μμ ο κ. Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου θα υπάρξει προσφώνηση από τον κ. Τσίπρα και αντιφώνηση από τον Γάλλο πρόεδρο.

Θα ακολουθήσει, στις 9μμ, το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, ο κ. Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Photo: Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το άρθρο Macron σε Τσίπρα: Πρέπει να μιλήσουμε για τον τρόπο εξόδου απ’ την κρίση (συνεχής ενημέρωση- live εικόνα) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
τσιπρας, live, ενημερωση, αλέξης τσίπρας, σας ευχαριστώ, ελλαδα, ισχύ, γαλλια, αθηνα, συλλυπητήρια, καλοκαιρι, esm, imf, τραπεζες, εμφάνιση, υπουργοι, νέα, twitter, https, photo, γιωργοσ, ipop, κινηση στους δρομους, εθνος, κορεα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλέξης τσίπρας, ipop, χωρες, το θεμα, αυτοκινητο, αφρικη, εξοδος, θαρρος, θεμα, θητεια, μνημειο, νησια, οικονομια, οροσημο, πλαισιο, πνυκα, προγραμμα, σημερινη, φιλια, φυσικη, ωρα, imf, αγημα, αρθρο, αξιζει, αναγεννηση, αξονας, αξονες, απταιστα, βορεια, βορεια κορεα, γαλλικα, γινει, γιωργοσ, δυναμη, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, δικη, δομη, δωσει, δειγμα, δοθηκε, εγινε, εγχειρημα, εδαφος, ευκαιρια, ειλικρινης, ειπε, εκφρασεις, ελπιδα, εννοια, εμφάνιση, επενδυσεις, ερχονται, ευρωπη, ζευγος, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, η δικη, υπηρεσιες, υπηρχαν, εικονα, ομιλια, καμερες, κυβερνηση, κυριε, λειτουργια, λογια, μαξιμου, μηκος, μνεια, παντα, οραμα, οτι αξιζει, παρουσιαση, πεμπτη, ρολο, σας ευχαριστώ, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συλλυπητήρια, στιγμα, ταγμα, τολμη, ισχύ, φορα, δημητρης, δικαιωματα, ενωση, esm, ηγετες, https, χωρα, ιδιαιτερο, κομματι, μια φορα, μπροστα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα