Έχουν και οι ψηλοί προβλήματά τους | Πώς το ύψος επηρεάζει την υγεία

12:52 12/9/2017 - Πηγή: iPop
| ΠώςΤο να είσαι ψηλός έχει πολλά θετικά. Μπορείς για παράδειγμα, να παίξεις σε μια ομάδα μπάσκετ ενώ βοηθά την αυτοεκτίμησή σου. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ύψος μπορεί να επηρεάσει διάφορες πτυχές της σωματικής σου υγείας και όχι απαραίτητα προς το καλό.

Μερικούς απ’ αυτούς τους κινδύνους σχετίζονται με την φυσιολογία και τα όργανα του σώματος.

Περισσότεροι θρόμβοι αίματος

Σε μια μελέτη του Σεπτεμβρίου, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Genetic, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ του ύψους και του φλεβικού θρομβοεμβολισμού,

την τρίτη δηλαδή κύρια αιτία καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε μια ομάδα περισσότερων από 2 εκατομμύρια Σουηδών, διαπιστώθηκε πως οι πιο κοντοί άνδρες είχαν 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικούς θρομβοεμβολισμούς συγκριτικά με τους πιο ψηλούς.

Αναλύθηκε επίσης, μια ομάδα εγκύων γυναικών, δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει έναυσμα γι’ αυτούς τους τύπους θρόμβων αίματος. Οι πιο κοντές γυναίκες είχαν 69% λιγότερες πιθανότητες απ’ τις πιο ψηλές.

Υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο

Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξάνεται κατά 4% για κάθε δυόμισι εκατοστά ‘ύψος που έχει ένα άτομο, σύμφωνα με ένα μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Lancet Diabetes & Endocirnology. Το να είσαι ψηλός μπορεί να είναι δείκτης υπερβολικής διατροφής – ειδικά τρώγοντας πάρα πολλές ζωικές πρωτεΐνες υψηλής θερμιδικής αξίας- κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων ανάπτυξης, είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου είτε πριν απ’ τη γέννηση. Αυτό μπορεί να ενεργοποιεί διαδικασίες ανάπτυξης που αφήνουν τα κύτταρα ευάλωτα σε μεταλλάξεις.

Υπάρχουν και άλλες θεωρίες οι οποίες υποστηρίζουν πως το ύψος μπορεί να είναι δείκτης μεγέθους οργάνων και όσο μεγαλύτερο είναι το όργανο, τόσο περισσότερα κύτταρα διατρέχουν κίνδυνο κακοήθους μετασχηματισμού.

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν πως οι ψηλές γυναίκες είναι πιο πιθανό ν’ αναπτύξουν μελάνωμα, καθώς και καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Λιγότερες καρδιακές παθήσεις και διαβήτη

Οι ψηλοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Σε μια πρόσφατη μελέτη αναφέρεται πως τα ψηλά άτομα τείνουν να έχουν μεγαλύτερους πνεύμονες και ισχυρότερες καρδιές. Το φαινόμενο επίσης της υπερβολικής διατροφής μπορεί να προκαλέσεις αυξημένη παραγωγή ορμόνης που βοηθά τον οργανισμό να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης.

Υψηλός κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής

Οι ψηλότερες γυναίκες έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες ν’ αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια επικίνδυνη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Μεγαλύτερα κύτταρα στην καρδιά μιας γυναίκας θα μπορούσαν να διακόψουν τις ηλεκτρικές διαδρομές τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και η πρόθεση πίεση κατά των πνευμόνων θα μπορούσε να προκαλέσει διαστολή της καρδιάς.

Ωστόσο, οι πιθανές επιπτώσεις του ύψους στις ασθένειες και τον κίνδυνο θνησιμότητας εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές.

Photo: static-secure.guim.co.uk, ISTOCK/SKYNESHER ISTOCK/KUPICOO

Το άρθρο Έχουν και οι ψηλοί προβλήματά τους | Πώς το ύψος επηρεάζει την υγεία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα