Έχει το Coaching σκοτεινή πλευρά; 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις κακοτοπιές και να πάρεις μόνο το φως από αυτό

17:46 30/8/2022 - Πηγή: iPop

Το coaching είναι φως μόνο που έχει και κάποια σκοτεινά σημεία. Σήμερα θα αναλύσω αυτό το κομμάτι, ποια είναι η σκοτεινή πλευρά του coaching; Από όλες τις πλευρές και τις κατευθύνσεις, απ΄όσα έχω διαπιστώσει από την εμπειρία μου και ως coach αλλά και ως coachee. Ακόμα άνθρωποι δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται ούτε ξέρουν γιατί μιλάμε όταν αναφερόμαστε στο coaching. Θεωρούν ότι είναι σύμβουλοι που σου δίνουν συμβουλές, ότι είναι ψυχολόγοι,

ότι είναι απλώς ένα αυτί που θα κάτσει για μια ώρα και θα ακούσει τα σώψυχά σου, αυτά που κανένας άλλος δεν έχει την όρεξη η τη διάθεση να ακούσει. Το coaching όταν γίνεται σωστά, δίνει δυνατότητες στον άνθρωπο και αποτελέσματα, το αν θα εκμεταλλευτείς αυτήν την δυνατότητα είναι εντελώς στο χέρι σου.

Η σκοτεινή πλευρά του coaching

«Ποια η διαφορά μεταξύ ενός life coach και ενός ψυχολόγου»; Ήταν το πρώτο άρθρο που έγραψα στο iPop.gr. Θέλοντας να είμαι πιστή στη δεοντολογία και σε όσα εκπαιδεύτηκα. Θεώρησα ότι έχοντας ξεκαθαρίσει τα πράγματα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και τα όσα έχουμε διδαχθεί, οι άνθρωποι που είχαν δυνατότητες και ήθελαν να δουν αλλαγή στη ζωή τους θα το έκαναν.

Το coaching, είναι ένα υπέροχο επάγγελμα που σε βοηθά να ξεκαθαρίσεις πολλά πράγματα στη ζωή σου. Πάντα θα θυμάμαι την πριν coaching εποχή και την μετά εποχή, γιατί ήταν δύο εντελώς διαφορετικές περίοδοι. Σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν όμως και δεν είναι διαβασμένοι στο τι είναι και τι δεν είναι το επάγγελμα αυτό, ίσως υπάρξουν παρεξηγήσεις.

FreepikΒλέπεις πάρα πολλούς coach εκεί έξω σήμερα. Αν πατήσεις #αυτοβελτίωση θα σου βγάλει 60.000 αποτελέσματα και αυτό είναι ένα δείγμα με τι ρυθμούς αυξάνεται το επάγγελμα. Υπάρχουν σεμινάρια λίγων εβδομάδων με πάρα πολύ λίγα χρήματα, τύπου 150-200€ που σου δίνουν πιστοποίηση να γίνεις επαγγελματίας coach και να δέχεσαι πελάτες. Το ότι κάποιος ξέρει να χειρίζεται στα δάχτυλά τα social media ή γνωρίζει τερτίπια του marketing ώστε να σε πείσει ότι γνωρίζει πώς να τραβήξει πάνω του κοινό δεν τον κάνει ταυτόχρονα coach, πόσο μάλλον καλό. Το θέμα όμως είναι αυτό, ο coachee δεν μπορεί να το γνωρίζει γιατί δεν ξέρει τι ακριβώς να περιμένει. Χρειάζεται δηλαδή να έχει κάποιου είδους πιστοποίηση αυτός που θα εμπιστευτείς. Θα εμπιστευόσουν τη ζωή σου σε κάποιον που δεν ξέρει τι κάνει και η εκπαίδευσή του είναι ελλιπής; Ο coach δεν είναι θεός, ούτε τζίνι. Πολλές φορές βλέπεις coachee (τους πελάτες), να γίνονται ίδιοι με τον coach τους, ξεχνώντας τις δικές τους ανάγκες και το τι θέλουν εκείνοι. Ο πελάτης είναι η προτεραιότητα και όχι ο επαγγελματίας αυτη τη στιγμή στη συνεδρία. Βλέποντας όλο το lifestyle που μοιράζεται εκείνος στα social media «δίνει ένα παράδειγμα» και οι coachee συχνά θέλουν να του μοιάσουν.Ο coach δεν καθοδηγεί! Αν σε καθοδηγήσει φύγε αμέσως. Δεν χρειάζεσαι καθοδηγητή, guru, σύμβουλο. Εκτός αν χρειάζεσαι σύμβουλο οπότε θα πρέπει να απευθυνθείς αλλού. Ξέρεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις απλώς χρειάζεσαι ένα υποστηρικτή, κάποιον να σου δείξει το φως που έχεις μέσα σου μέσα από τις ερωτήσεις του, ένα ξεκαθάρισμα που ίσως δεν μπορείς να κάνεις τώρα. Αποτελέσματα: Στην Αμερική κάποιοι coaches πληρώνονται με τα αποτελέσματά τους. Δηλαδή ξεκινάς τη συνεδρία σου, κάνετε το σχέδιο για τον στόχο που θες να δουλέψεις και αν ολοκληρωθεί αυτό για το οποίο έκανες συνεδρίες, πληρώνεις τον επαγγελματία. Εμένα αυτό μου προσφέρει μια τεράστια ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι ο άνθρωπος αυτός που έχω μπροστά μου, ξέρει τι κάνει και μπορεί να με βοηθήσει. Οι περισσότερες συνεδρίες τελειώνουν είτε με ανθρώπους που τα παράτησαν γιατί ήταν δύσκολο είτε με ανθρώπους που δεν πλήρωσαν καν τον επαγγελματία και έφυγαν αφήνοντας φέσι…Burnout των επαγγελματιών: Οι συνεδρίες συχνά κρατούν παραπάνω από μία ώρα με κίνδυνο να πάθουν Burnout και οι επαγγελματίες από ζήλο περισσότερο για να προσφέρουν στον άνθρωπο, ξεφεύγοντας συνεχώς από το θέμα.

Είναι οι παρανοήσεις που δημιουργούν όλα αυτά τα θέματα στο υπέροχο αυτό επάγγελμα. Είναι που δεν έχει ο κόσμος την εμπειρία και δεν ξέρει τι να περιμένει. Οι καλύτεροι πελάτες μας είναι οι συνάδελφοι με τους οποίους και τηρείται η δεοντολογία άψογα αλλά και ξέρουν και οι ίδιοι τι να περιμένουν από τον εαυτό τους και από τη συνεργασία στο coaching.

Έχω γράψει και έχω αναλύσει πολύ το θέμα coaching και πιστεύω ότι θα βρεις πολύ υλικό αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο : «Μετά από πόσες συνεδρίες με έναν Life Coach θα δω αλλαγή στη ζωή μου», «Να γιατί ο Coach σου δεν σε βοήθησε να ζήσεις την ζωή των ονείρων σου», «6 Τεχνικές που χρησιμοποιούν οι Coaches και μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στη ζωή σου» είναι κάποια από τα κείμενα που ίσως βρεις χρήσιμο υλικό.

Αν κάτι χρειάζεται βελτίωση στη ζωή σου, μπορείς να το αλλάξεις και να δεις πραγματική διαφορά και το coaching είναι το εργαλείο που χρειάζεσαι. Μην χάσεις την ευκαιρία να το ζήσεις και να απολαύσεις αυτήν την εμπειρία που θα φέρει αποτελέσματα στη ζωή. Αν γνωρίζεις τα πάντα γύρω από αυτό, δεν μπορείς να βγεις χαμένος.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Έχει το Coaching σκοτεινή πλευρά; 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις κακοτοπιές και να πάρεις μόνο το φως από αυτό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα