Η επόμενη μέρα στη Βρετανία | Ψάχνει εταίρους η May για τη δημιουργία κυβέρνησης | Corbyn: «Έτοιμος να υπηρετήσω τη χώρα»

09:20 9/6/2017 - Πηγή: iPop

Σε πολιτικό χάος αναμένεται να βρεθεί η Βρετανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο φέρνει μεν την Theresa May στην πρώτη θέση, χωρίς, όμως, αυτοδυναμία. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός έχασε το στοίχημα και δεν βγήκε πιο δυνατή απ’ τις εκλογές, συνεπώς το μέλλον της αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιο. Σε αναμονή για τις πρώτες δηλώσεις της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, ο Jeremy Corbyn δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει τη χώρα.

Εκπρόσωπος της Downing Street αναφέρει πως η Theresa May θα επισκεφτεί

στις 14:30 (ώρα Ελλάδος) το παλάτι του Buckingham, προκειμένου να ζητήσει την άδεια της βασίλισσας να σχηματίσει κυβέρνηση.

#Breaking Theresa May to visit Buckingham Palace at 12.30pm to seek permission from Queen to form government, Downing Street spokesman says pic.twitter.com/zJLhHgSa5A

Press Association (@PA) June 9, 2017

Ωστόσο, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπη με εκκλήσεις για παραίτηση ακόμα και μέσα απ’ το ίδιο της το κόμμα, αν και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσέγγιση του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κόμματος (DUP) της βόρειας Ιρλανδίας, για τη δημιουργία κυβέρνησης.

Η στήριξη του DUP θα επέτρεπε τους Συντηρητικούς να φτάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Sky News, το DUP δεν κρίνει αναγκαία μια επίσημη συμφωνία συνασπισμού.

Βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε στο BBC: «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως, τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της».

Το αποτέλεσμα:Συντηρητικοί 315Εργατικοί 261SNP 35Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12DUP 10

Update 7:40am: Latest seat totals by party #GE2017. See full results: https://t.co/XyPZZkVCl1 pic.twitter.com/Eu9aPzzUfL

BBC Election (@bbcelection) June 9, 2017

Πραγματικότητα το hung parliament

Μετέωρη βρίσκεται στην παρούσα φάση η Βρετανία, με τους Βρετανούς να ονομάζουν την εν λόγω κατάσταση hung parliament (Βουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα), το οποίο σημαίνει:

Η May, εάν δεν παραιτηθεί, θα συνεχίσει να είναι Πρωθυπουργός και το κόμμα της θα αναζητήσει συμμάχους προκειμένου να μπορέσει να διατηρηθεί η θέση της May.

Οι επιλογές της είναι μια Κυβέρνηση συνασπισμού ή να παραμείνει Πρωθυπουργός σε Κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα.

Corbyn: «Είμαι έτοιμος να υπηρετήσω τη χώρα»

Νικητής των εκλογών θεωρείται ο Jeremy Corbyn, καθώς, αν και έχουν σημειωθεί αρκετές απόπειρες για την ανατροπή του από βουλευτές του κόμματός του, ο Corbyn κατάφερε να ενισχύσει το ποσοστό των Εργατικών περίπου κατά 30 έδρες, ενώ όλοι περίμεναν ότι θα ηττηθεί πανηγυρικά.

«Είμαι έτοιμος να υπηρετήσω τη χώρα» δήλωσε ο Jeremy Corbyn στις πρώτες του δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να προχωρήσουν, ενώ σημείωσε πως επιθυμεί μια διαδικασία που θα θέσει το ζήτημα στη βάση «δουλειές πρώτα».

Δεν γίνεται να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι στο χέρι της Βρετανίας. Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη

Ο Corbyn έκανε εκ νέου κάλεσμα στην Theresa May να παραιτηθεί, ενώ υπογράμμισε πως οι Εργατικοί κέρδισαν τις εκλογές με «ένα δυνατό και ελπιδοφόρο» πρόγραμμα.

Το κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών καθώς αύξησε τον αριθμό των εδρών του και το ποσοστό του και είναι έτοιμο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας

Κυβέρνηση μειοψηφίας θα επιδιώξουν οι Εργατικοί

Οι Εργατικοί πρόκειται να προτείνουν να ηγηθούν μιας Κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την αποτυχία της Theresa May να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος των Εργατικών επί των Οικονομικών, John McDonnell.

Θα προτείνουμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ο λόγος είναι ότι δεν θεωρώ πως το Συντηρητικό Κόμμα είναι σταθερό, δεν θεωρώ ότι η πρωθυπουργός είναι σταθερή. Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός αλλά νομίζω ότι είναι μια ξοφλημένη Πρωθυπουργός

Η πρώτη αντίδραση της Ευρώπης

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Günther Oettinger σημείωσε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου. Ένας αδύναμος διαπραγματευτικά εταίρος από την πλευρά της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα

Moscovici: H May έχασε το στοίχημα

«H May έχασε το στοίχημά της και άρα βρίσκεται σε μια λιγότερο απλή θέση, διότι κατά βάθος δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς σήμερα το πρωί για να κυβερνήσει», δήλωσε ο Επίτροπος Moscovici μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Για τους πιθανούς συμμάχους της May, o Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε πως «μπορεί να βρει στους Ιρλανδούς Ενωτικούς, που παραδοσιακά είναι πιο κοντά στους Συντηρητικούς. Όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα σχηματίσει μια Κυβέρνηση ιδιαίτερα σύντομη».

Photo: AP Photo/Luca Bruno

The post Η επόμενη μέρα στη Βρετανία | Ψάχνει εταίρους η May για τη δημιουργία κυβέρνησης | Corbyn: «Έτοιμος να υπηρετήσω τη χώρα» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα