Αλλάζουν όλα στις συντάξεις, ΕΦΚΑ και μπλοκάκια | Δες όσα σ’ ενδιαφέρουν

19:41 4/10/2019 - Πηγή: iPop
| Δες

Ο νόμος Κατρούγκαλου «γκρεμίζεται» από το ΣτΕ καθώς βασικά στοιχεία του κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Ποιες είναι οι αποφάσεις για τις συνεντεύξεις, ΕΦΚΑ και μπλοκάκια;

Ο νόμος Κατρούγκαλου και βασικοί πυλώνες του κρίνονται αντισυνταγματικοί σήμερα με απόφαση του ΣτΕ. Αποφάσεις που λήφθηκαν κατά πλειοψηφία και μας αφορούν όλους. Ποιες είναι οι αλλαγές σε ΕΦΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και επικουρικές;

Οι παρακάτω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα και ο νόμος Κατρούγκαλου ανατρέπεται.

Κρίθηκαν
σύμφωνα με το Σύνταγμα:Ενοποίηση Ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑΒάση επανυπολογισμού των συντάξεων η 31η Δεκεμβρίου 2014Κρίθηκαν αντισυνταγματικά:Τρόπος υπολογισμού εισφορών για Αυτοπασχολούμενους – Ελεύθερους ΕπαγγελματίεςΥπολογισμός των Επικουρικών Συντάξεων (παλιών & νέων)Αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300Αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεωνΤι αποφασίστηκε για τον ΕΦΚΑ;

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Ο ενιαίος φορέας κρίνεται σύμφωνος με το Σύνταγμα, την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας , καθώς όλοι αντιμετωπίζουν τους ίδιους ασφαλιστικούς κινδύνους (γήρας, ασθένειες, θάνατος).

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος. Στην απόφαση υπήρξε μειοψηφία σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, που υποστήριξε ότι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

Για τα μπλοκάκια

Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σύγκριση με τους μισθωτούς είναι αντισυνταγματικός.

Δηλαδή, το 20% των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες συγκριτικά με το 6% των μισθωτών αντίκειται στο Σύνταγμα και προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

Να σημειωθεί πως το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νόμο.

Για τις συντάξεις

Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε στο θέμα αυτό ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι, και οι παλιοί και οι μελλοντικοί, ασχέτως το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται, ακυρώνοντας δηλαδή, τους ασφαλισμένους πολλών ταχυτήτων.

Αυτό κρίθηκε στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών και λοιπά.

Για κύριες και επικουρικές συντάξεις

Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις διότι είχαν γίνει αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα, είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, οι αναλογιστικές μελέτες δεν έγιναν και οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Κατόπιν αυτών, για τις επικουρικές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου. Επομένως, κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές, και για παλιές και μελλοντικές.

Αναφορικά με τον υπολογισμό των επικουρικών κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, διότι αντίκειται στην αρχή αναλογικότητας και ισότητας. Τα 1.300 ευρώ υπολογίζονται ως μεικτά, δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά.

Την ίδια στιγμή, κρίθηκε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας.

Τέλος, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι γονείς μπορούν να πάρουν σύνταξη φέτος;

Το άρθρο Αλλάζουν όλα στις συντάξεις, ΕΦΚΑ και μπλοκάκια | Δες όσα σ’ ενδιαφέρουν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα