Αλλάζουν όλα! Με δίπλωμα αυτοκινήτου μπορείς να οδηγήσεις και μοτοσικλέτα | Ποιους αφορά;

11:34 24/9/2020 - Πηγή: iPop
| Ποιους

Θες να αποκτήσεις δίπλωμα οδήγησης για μοτοσικλέτα; Δεν χρειάζεται πια, αν έχεις δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου. Όμως, για ποιους ισχύει αυτό; 

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο κάτοχος διπλώματος τύπου Β’ αποκτά το δικαίωμα να οδηγεί μοτοσικλέτα μέχρι 125 κυβικά χωρίς εξετάσεις, χωρίς να πρέπει να έχει στην κατοχή του δίπλωμα οδήγησης για μοτοσικλέτα και χωρίς να έχει εκπαιδευτεί. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτου μπορούν στο εξής νόμιμα να οδηγούν σε όλη την επικράτεια μοτοσικλέτες

μέχρι 125 κυβικών.

Όλα αυτά αναφέρονται στην υπ’ αριθμόν Κοινή Υπουργική Απόφαση A3/Οικ. 56475/6635 που προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία ως προς τις διατάξεις της οδηγίας 2020/612/ΕΕ της Επιτροπής της 4ης Μαΐου 2020, η οποία τροποποιεί την οδηγία 2006/126/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης, καθώς και τροποποιεί τo Παράρτημα Ι του π.δ. 51/2012 (Α΄ 101).

Φυσικά και οι εκπαιδευτές οδήγησης αντιδρούν στην απόφαση αυτή, ενώ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το θέμα αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης καθώς ισχυρίζεται ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία καταργεί την εκπαίδευση ενός υποψηφίου οδηγού μοτοσικλέτας, θα απογειώσει τα τροχαία συμβάντα στην χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης, Άρης Ζωγράφος ανέφερε πως μια τέτοια νομοθεσία δε θα ‘πρεπε να υπάρχει στην Ελλάδα που μόνο το 2018 καταγράφηκαν 6.638 παθόντα πρόσωπα σε τροχαία συμβάντα με μοτοσικλέτα, ενώ τόνισε πως «μοτοσικλέτα συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα άλλα οχήματα επειδή έχει διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής. Είναι όχημα μονής γραμμής, ο οδηγός βρίσκεται επάνω και όχι μέσα στο όχημα, και για αυτό τον λόγο ο χειρισμός της είναι πολύ πιο δύσκολος από τον χειρισμό ενός αυτοκινήτου. Η μοτοσικλέτα στρίβει, φρενάρει, επιταχύνει και συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα αυτοκίνητο, απαιτεί καλή ισορροπία και πλήρη συντονισμό άκρων από τον αναβάτη».

Φυσικά και μια τέτοια απόφαση είναι αρκετά επικίνδυνη, αν σκεφτούμε κιόλας τα τροχαία στην Ελλάδα, αλλά και τη συμπεριφορά πολλών οδηγών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Οι 5 συμβουλές για να καταφέρεις να αποκτήσεις σωστή οδηγική συμπεριφορά

Photo: Pexels

Το άρθρο Αλλάζουν όλα! Με δίπλωμα αυτοκινήτου μπορείς να οδηγήσεις και μοτοσικλέτα | Ποιους αφορά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα