Αγώνας δρόμου της Κυβέρνησης για συμφωνία- Το βλέμματα στραμμένα σε Σύνοδο ΔΝΤ και Eurogroup

22:15 7/4/2016 - Πηγή: iPop

Κάθε προσπάθεια για να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με τους Θεσμούς εντός των επόμενων ημερών καταβάλλει η ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να έχει στα χέρια του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα δύο κείμενα της συμφωνίας ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, η Κριστίν Λαγκάρντ σε νέες δηλώσεις της προειδοποιεί πως αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τότε δεν θα αλλάξει τίποτα στην σημερινή κατάσταση.

Σε ενημέρωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία.

Το αργότερο μέχρι την Τρίτη, τονίζει το ΥΠΟΙΚ, θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών, ενώ προσθέτει ότι «η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσακαλώτος, θα γραφούν δύο κείμενα συμφωνίας: ένα με το ΔΝΤ και ένα με την Κομισιόν, τα οποία θα έχουν κοινά βασικά σημεία, όμως θα υπάρχουν και διαφορές.

Φυσικά, τα δύο κείμενα θα είναι όπως αναφέραμε αρχικής συμφωνίας, κάτι το οποίο αυτόματα σημαίνει ότι θα αναφέρουν και τα σημεία στα οποία έχει «κολλήσει» η διαπραγμάτευση.

Ο κ. Τσακαλώτος παράλληλα υπογράμμισε ότι τα κείμενα αυτά δεν σημαίνει ότι θα εκταμιευτεί άμεσα κάποια δόση, καθώς «όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν. Και το Eurogroup να πει ότι προχωράμε».

Το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα. «Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη».

Κερδισμένη η χώρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις, η χώρα βγαίνει κερδισμένη και στο φορολογικό, αλλά και στο ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα σημειώνει:

Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. «Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων».

Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Το επόμενο ραντεβού του κ. Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς υπενθυμίζουμε ότι έχει οριστεί για το Σάββατο.

Με τα βλέμματα στραμμένα σε Σύνοδο ΔΝΤ και Eurogroup

Αφού, λοιπόν, Κυβέρνηση και Θεσμοί καταφέρουν να διαμορφώσουν τα κείμενα συμφωνίας την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με τα κείμενα ανά χείρας.

Στόχος είναι στην Ουάσινγκτον να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συμφωνία θα είναι ουσιαστικά μια συμφωνία- γέφυρα μέχρι τον Οκτώβριο, όποτε και θα τεθεί το ζήτημα του νέου προϋπολογισμού και θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των νέων μέτρων.

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του ελληνικού χρέους.

Τι θα γίνει εάν Κυβέρνηση και Θεσμοί δεν καταλήξουν σε συμφωνία στην Ουάσινγκτον;

Στην περίπτωση που στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ δεν υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οι προειδοποιήσεις της Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε σε δηλώσεις της την Πέμπτη πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις που είχε τον Ιούλιο. Τόνισε πως πρέπει απαραίτητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό γιατί διαφορετικά, προειδοποίησε, η κατάσταση θα παραμείνει όπως είναι σήμερα.

Δεν έχει αλλάξει τίποτε, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Από τον Ιούλιο που υπήρξε η συμφωνία λέμε δύο πράγματα: σε αυτή τη χώρα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Το χρέος αυτής της χώρας είναι πολύ υψηλό. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι (σ.σ. το ασφαλιστικό σύστημα) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό

Σχετικά με το χρέος, η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι βιώσιμο, χωρίς, ωστόσο, να κάνει λόγο για κούρεμα ή διαγραφή του. «Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων».

Οι λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ κατά το υπουργείο Οικονομικών

Όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του το υπουργείο Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει κάνει μια σειρά από λάθος εκτιμήσεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία.

«Η ύφεση το 2015, για παράδειγμα, αποδείχτηκε οριακή και κατά πολύ μικρότερη όλων των προβλέψεων. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% κι όχι κατά 7% όπως λανθασμένα καταστροφολογούσαν η ΝΔ και οι προσκείμενοι σ’ αυτήν αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, προέβλεπε ύφεση 2,3 % για το 2015, ενώ τελικά ήταν μόλις -0,2%! Δεν είναι, βέβαια, οι μοναδικές λάθος εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Όλες οι προβλέψεις του για την ύφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης!Το ίδιο λάθος εκτιμήσεις κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα από 0,2% έως 0,4%, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε στόχο το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και τελικά επετεύχθη 0,4%. Η διαφορά ύψους -2 δισ. ευρώ θα είχε ως συνέπεια την λήξη επιπρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη του κενού, ενώ την ίδια χρονιά, με βάση το προηγούμενο πρόγραμμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3% που σήμαινε πρακτικά και άλλα μέτρα».

Το ΥΠΟΙΚ καταλήγει στα εξής λόγια: «Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010 – 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει την βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 [3ο πρόγραμμα] κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του».

The post Αγώνας δρόμου της Κυβέρνησης για συμφωνία- Το βλέμματα στραμμένα σε Σύνοδο ΔΝΤ και Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα