Άγνωστες ιστορίες πίσω από 10 κορυφαίους πίνακες (Photos)

18:01 21/11/2019 - Πηγή: iPop

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στην ιστορία της τέχνης για να μπορείς να αναγνωρίσεις μερικούς απ’ τους πιο διάσημους πίνακες ζωγραφικής. Οι διάσημοι πίνακες που θα δεις παρακάτω κρύβουν άγνωστες και ενδιαφέρουσες ιστορίες, τις οποίες ανακαλύψαμε με μια μικρή έρευνα στο Ίντερνετ.

Σίγουρα τους γνωρίζεις όλους κι ας μην μπορείς να πεις κατευθείαν τον τίτλο και το όνομα του ζωγράφου. Και σίγουρα δεν ξέρεις πολλές απ’ αυτές τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που θα διαβάσεις!

Μην περιμένεις άλλο, ξεκίνα το σκρολάρισμα και εάν είσαι λάτρης της τέχνης, στο τέλος του άρθρου θα

μας ευχαριστήσεις!

Οι διάσημοι πίνακες ζωγραφικής και οι ιστορίες πίσω απ’ αυτούς#1 Starry Night (Έναστρη νύχτα), Vincent Van Gogh, 1889

Μετά από μια πνευματική κατάρρευση που είχε ως αποτέλεσμα τον αυτο-ακρωτηριασμό του αριστερού αυτιού του, ο Vincent Van Gogh ανασύρθηκε οικειοθελώς στο άσυλο του Αγίου Παύλου ντε Μαουζολέ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έφτιαξε μερικά από τα πιο γνωστά έργα της καριέρας του. Η «Έναστρη Νύχτα» δείχνει την θέα από το ανατολικό παράθυρο του δωματίου του στο άσυλο λίγο πριν την ανατολή, με την προσθήκη ενός ειδυλλιακού χωριού.

#2 The Potato Eaters (Οι πατατοφάγοι), Vincent Van Gogh, 1885

Ο Vincent Van Gogh ήθελε να απεικονίσει τους χωρικούς όπως ήταν πραγματικά και σκόπιμα επέλεξε φιγούρες που ήταν με σκληρά χαρακτηριστικά. Ήθελε να δείξει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από τις ανώτερες τάξεις. Αργότερα, έγραψε ένα γράμμα στην αδερφή του και ισχυρίστηκε ότι οι πατατοφάγοι ήταν το επιτυχημένο έργο του.

#3 The Scream (Η Κραυγή), Edvard Munch, 1893

Ο Edvard Munch βγήκε για μια βόλτα στο ηλιοβασίλεμα, όταν ξαφνικά το ηλιακό φως που έμπαινε μέσα απ’ τα σύννεφα τα έκανε να μοιάζουν σαν να έχουν βαφτεί με αίμα. Θεωρείται από μερικούς πως συμβολίζει το ανθρώπινο είδος κάτω από τη συντριβή του υπαρξιακού τρόμου.

Σε μια σελίδα στο ημερολόγιό του με την επικεφαλίδα «Νίκαια 22.01.1892», ο Munch περιγράφει την έμπνευσή του για τον αρχικό πίνακα:

Περπατούσα σ’ ένα μονοπάτι με δυο φίλους – ο ήλιος έπεφτε – ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα – σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη – αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη – οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία – κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση.

#4 The Great Wave Off Kanagawa, Katsushika Hokusai, 1829 – 1833

Ο συγκεκριμένος πίνακας αποτελείται από τρία στοιχεία: Τη θάλασσα κατά τη διάρκεια καταιγίδας, τρία πλοία και ένα βουνό. Το βουνό με τη χιονισμένη κορυφή είναι το Όρος Fuji στην Ιαπωνία, το οποίο θεωρείται ιερό και σύμβολο εθνικής ταυτότητας, καθώς και σύμβολο ομορφιάς. Χρησιμοποιώντας τα πλοία, με τους τριάντα επιβάτες τους, ως αναφορά, μπορούμε να δούμε ότι το κύμα πρέπει να είναι κοντά σε ύψος 12 μέτρων. Το κύμα δείχνει το δέος του καλλιτέχνη και τον φόβο της απρόβλεπτης θάλασσας.

#5 Der Wanderer Über Dem Nebelmeer (Οδοιπόρος επάνω από τη θάλασσα της ομίχλης), Caspar David Friedrich, 1818

Το «Der Wanderer über dem Nebelmeer» είναι το ρομαντικό στιλ του Friedrich. Έχει ειπωθεί ότι ο πίνακας εκφράζει μια μεταφορά για τον αυτο-προβληματισμό καθώς και για το άγνωστο μέλλον. Όσον αφορά τη θέση του υποκειμένου, ο Friedrich είχε δηλώσει: «Ο καλλιτέχνης πρέπει να ζωγραφίζει όχι μόνο αυτό που έχει μπροστά του αλλά και αυτό που βλέπει μέσα του».

#6 A Friend In Need (Ένας Φίλος σε Ανάγκη), Cassius Marcellus Coolidge, 1903

Το «Ένας φίλος σε ανάγκη» είναι ο πιο δημοφιλής πίνακας απ’ τη σειρά «Dogs Playing Poker» του Cassius Marcellus Coolidge. Η σειρά ανατέθηκε αρχικά από τον Brown & Bigelow για να διαφημίσει τα τσιγάρα. Ενώ οι πίνακες του Coolidge δεν θεωρήθηκαν ποτέ ως γνήσια τέχνη από τους κριτικούς, πλέον θεωρούνται εικονικοί.

#7 The Raft Of Medusa (Η Σχεδία της Μέδουσας), Théodore Géricault, 1819

Η Σχεδία της Μέδουσας απεικονίζει τα επακόλουθα του ναυαγίου της γαλλικής ναυτικής φρεγάτας Méduse. Τουλάχιστον 147 άτομα ήταν πάνω σε μια βιαστικά κατασκευασμένη σχεδία. Όλοι, εκτός από 15, πέθαναν στις 13 ημέρες που περίμεναν για διάσωση. Εκείνοι που επιβίωσαν υπέστησαν αφυδάτωση και πείνα μέχρι το σημείο του κανιβαλισμού.

#8 Susanna And The Elders (Η Σουζάνα και οι γέροντες), Artemisia Gentileschi, 1610

Η Σουζάνα και οι γέροντες δείχνει μια αμήχανη Σουζάνα με δύο άντρες να κρύβονται πίσω της, ενώ εκείνη είναι στο μπάνιο. Το θέμα είναι μια ιστορία από το Βιβλίο του Δανιήλ, που απεικονίζει μια σκηνή όπου δύο άντρες κατασκοπεύουν μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Σουζάνα σε ένα λουτρό κήπου. Οι δύο άνδρες απαίτησαν σεξουαλικές χάρες από εκείνη, ενώ όταν η Σούζανα αρνήθηκε, προσπάθησαν να καταστρέψουν τη φήμη της μέχρι να παρέμβει ένας νέος άντρας, ο Δανιήλ. Πρότεινε στους άντρες να ανακριθούν ξεχωριστά. Οι ιστορίες τους δεν συνέπιπταν μεταξύ τους, οπότε το όνομα της Σούζανας έμεινε «καθαρό».

#9 Composition Viii (Σύνθεση 8), Wassily Kandinsky, 1923

Ο Kandinsky είχε γοητευτεί απ’ τα χρώματα από νεαρή ηλικία. Ο καλλιτέχνης ήθελε να διερευνήσει μια αλληλεξάρτηση μεταξύ ήχου και χρώματος με τον ίδιο τρόπο που ένας μουσικός συνθέτει ένα τραγούδι. Η χρήση κύκλων, πλεγμάτων, ορθογωνίων, ημικυκλίων, τριγώνων και άλλων μαθηματικών μορφών στο έργο είναι σύμφωνη με την πίστη του ζωγράφου στις μυστικιστικές ιδιότητες των γεωμετρικών σχημάτων, ενώ τα χρώματα επιλέχθηκαν για τις συναισθηματικές τους επιπτώσεις.

#10 The Garden Of Earthly Delights (Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων), Hieronymus Bosch, 1490-1510

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή του Bosch, αλλά η πολυπλοκότητα των συμβολισμών του οδήγησε σε ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών των έργων του. Οι διάσημοι πίνακες που ζωγράφισε απέκτησαν ένα μοναδικό κοινό. Οι ειδικοί της τέχνης του 20ου αιώνα χωρίστηκαν ανάμεσα σε εκείνους που πίστευαν πως ο συγκεκριμένος πίνακας είναι μια ηθική προειδοποίηση και σε εκείνους που τον θεωρούσαν ως ένα πανόραμα του χαμένου παραδείσου.

Οι διάσημοι πίνακες σ’ ένα τεστ που πρέπει να περάσεις!

Μπορείς να ονομάσεις τα 10 πιο διάσημα έργα τέχνης; | Test

Photos: Bored Panda

Το άρθρο Άγνωστες ιστορίες πίσω από 10 κορυφαίους πίνακες (Photos) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα