Αυτοί είναι οι πιο σωστοί τρόποι για να τιμωρήσεις το παιδί σου

15:13 13/1/2020 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με τις στατιστικές, σχεδόν κάθε γονέας θεωρεί πως κάνει σωστά τη δουλειά του, δίνει σωστή ανατροφή στο παιδί του και του μαθαίνει πράγματα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλό. Ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι για να τιμωρήσεις το παιδί σου;

Πολλές φορές οι ενήλικες δεν ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τιμωρούν τα παιδιά τους περισσότερο από ότι το αξίζουν. Αυτό με τη σειρά του έχει αρνητικές συνέπειες για το παιδί: Αναπτύσσουν φόβους και στερεότυπα που μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι.

Σε κανέναν δεν αρέσει να τιμωρεί το παιδί του αλλά ορισμένες φορές είναι πραγματικά

απαραίτητο.

Ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι για να τιμωρήσεις το παιδί σου;Αν δεν είχε κακή πρόθεση, μην το τιμωρήσεις

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά δεν προσπαθούν να βλάψουν κανέναν, προσπαθούν απλώς να ανακαλύψουν πράγματα. Όταν προσπαθεί, λοιπόν, ένα παιδί να μάθει, θα πρέπει να έχει την κατάλληλη υποστήριξη ακόμη κι αν κάνει λάθος.

Μην τιμωρήσεις το παιδί αν δεν είχε κακή πρόθεση, απλώς δίδαξέ το πώς μπορεί να διορθώσει τα πράγματα και να γίνει πιο υπεύθυνο.

Οι υποδείξεις και οι εντολές είναι διαφορετικά πράγματα

Αυτές οι καταστάσεις ονομάζονται στερεοτυπικές αντιδράσεις. Τις περισσότερες φορές, οι γονείς πιστεύουν ότι οι παραδοσιακοί τρόποι ανατροφής είναι και οι σωστοί αλλά απέχουν από την πραγματικότητα.

Ουσιαστικά, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της λέξης «ίσως δεν θα έπρεπε να παίζεις αυτό το παιχνίδι» και «μην παίζεις αυτό το παιχνίδι».Το πρώτο είναι μια πρόταση και το δεύτερο μια διαταγή. Έτσι, θα πρέπει να τιμωρήσεις το παιδί σου μόνο αν έχεις δώσει μια εντολή να κάνει ή να μην κάνει κάτι.

Εάν ένα παιδί είναι συναισθηματικά ισχυρό και σταθερό και τιμωρείται επειδή αντιτίθεται σε μια πρόταση, θα είναι εντάξει για αυτό. Αλλά αν είναι ευαίσθητο, μπορεί να το βλάψει.

Η τιμωρία δεν πρέπει να είναι συναισθηματική

Αν ένα παιδί δεν θέλει να υπακούσει, τότε ορισμένοι γονείς θυμώνουν πολύ και δεν μπορούν να το ελέγξουν. Κι αυτό συμβαίνει επειδή έχουν τεράστιες προσδοκίες από το παιδί. Και όταν αυτές οι προσδοκίες δεν συναντούν την πραγματικότητα, τότε οι γονείς απογοητεύονται.

Αλλά αυτήν την απογοήτευση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τη δείξεις στο παιδί και να το τιμωρήσεις επειδή εσύ είχες άλλες προσδοκίες για αυτό.

Γνώρισε τη μητέρα που δεν αγοράζει τίποτα -εκτός απ’ τα απαραίτητα- για τα παιδιά της εδώ και 2 χρόνια!

Δεν πρέπει να το τιμωρείς δημόσια

Η δημόσια τιμωρία κάνει τα παιδιά να ντρέπονται και να θυμώνουν. Οι ψυχολόγοι συμβουλεύουν να μην λες στο παιδί φράσεις όπως «τι θα πει ο κόσμος» .

Ενώ το ίδιο συμβαίνει και όταν τα επιβραβεύεις δημόσια καθώς μπορεί να αναπτύξουν μια αλαζονική συμπεριφορά.

Όταν τιμωρείς ένα παιδί δημόσια νιώθει ότι το ταπεινώνεις, χάνει την αυτοπεποίθησή του ενώ μεγαλώνοντας εξαρτάται απ’τη γνώμη του κόσμου.

Αν το απειλήσεις με τιμωρία, θα πρέπει να την επιβάλλεις

Αν υποσχεθείς στο παιδί σου ότι θα το τιμωρήσεις, τότε θα πρέπει να το κάνεις. Μια απειλή για τιμωρία που δεν πραγματοποιείται ποτέ είναι χειρότερη από την ίδια την τιμωρία.

Τα παιδιά γρήγορα θα αντιληφθούν ότι οι γονείς απλά μένουν στα λόγια και θα σταματήσουν να τους εμπιστεύονται. Κι έτσι, πιο δύσκολα θα καταλάβουν το καλό και το κακό.

Πρόσεχε τις λέξεις που χρησιμοποιείς

Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς είναι πραγματικά συναισθηματικοί. Ορισμένοι μάλιστα, δεν προσέχουν όταν χρησιμοποιούν άσχημες ή προσβλητικές λέξεις για τα παιδιά τους.

Μελλοντικά, τα ευαίσθητα παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορούν να απομνημονεύσουν τις στιγμές που η μητέρα ή ο πατέρας τους χρησιμοποίησε μια κακή λέξη. Γι΄αυτό κι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Διαβάστε επίσης:

Όσα δεν πρέπει να κάνεις ως γονιός, αν θέλεις ένα ώριμο παιδί!

Photos: Pexels

Το άρθρο Αυτοί είναι οι πιο σωστοί τρόποι για να τιμωρήσεις το παιδί σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα