Αφήστε με ν’ αποφασίσω για το σώμα μου

21:01 14/1/2020 - Πηγή: iPop

Μπορεί να είδες την «περίφημη» αφίσα στο Μετρό. Μπορεί να την είδες στα social media. Ποια είναι τα συναισθήματα που σου προκάλεσε; Ένα «Κίνημα» που αναφέρει πως είναι υπέρ της ζωής του αγέννητου παιδιού, τοποθέτησε διαφημίσεις κατά των αμβλώσεων, παρουσιάζοντας μάλιστα και κάποια στοιχεία για τις αμβλώσεις τα οποία δεν γνωρίζουμε αν βασίζονται σε έρευνες…

Ένα κίνημα κατά των αμβλώσεων για οποιονδήποτε λόγο μας κάνει «κήρυγμα» και μας λέει τι να κάνουμε με το σώμα μας

και μας επιβάλλει κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα για το τι πρέπει να κάνουμε. Ποια είναι η σωστή και αποδεκτή απόφαση.

Σωστή και αποδεκτή απόφαση για ΠΟΙΟΝ; Για το μωρό, για τη μητέρα, την κοινωνία; Για ΠΟΙΟΝ;

Το «Αφήστε με να ζήσω» πλήρωσε για τη διαφήμιση στο Μετρό, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ το έκανε αποδεκτό για να κατέβει λίγες μέρες αργότερα με απόφαση της Κυβέρνησης.

Διαβάζοντας κανείς τα άρθρα στην ιστοσελίδα σου Συλλόγου δεν του κάνει εντύπωση η ακραία διαφήμιση. Γιατί ακραία είναι και τα πιστεύω των μελών του, δηλαδή των 19 Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Οι αμβλώσεις για αυτούς δεν είναι αποδεκτές για κανέναν λόγο. Ναι, ξέρω τι σκέφτεσαι «ούτε στην περίπτωση βιασμού;». Ούτε. Εξάλλου για τον Σύλλογο ο βιασμός «πραγματοποιείται συνήθως σε φάσεις που υπάρχει χαλάρωση της εγρήγορσης και μετά από χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών». Και δεν υπάρχει τίποτα πιο αποκρουστικό και προσβλητικό από αυτό. Αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτόν τον προβληματικό -κατά τη δική μας άποψη- Σύλλογο.

Εμείς θα επικεντρωθούμε στη γυναίκα. Τη γυναίκα που έχει φωνή και αποφασίζει εκείνη για τον εαυτό της. Υπεύθυνα και με συνείδηση.

Ας δούμε λιγάκι τι προβλέπει ο νόμος στην Ελλάδα για τις αμβλώσεις

Στην Ελλάδα η έκτρωση επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωσηΕντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνούΕντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθείΧωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό (στην περίπτωση αυτή ο όρος «έκτρωση» χρησιμοποιείται σε διακοπή που επισυμβαίνει πριν την 24η εβδομάδα). Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένες σοβαρές δυσλειτουργίες.Αφήστε με ν’ αποφασίσω για το σώμα μου

Αφήστε με ν’ αποφασίσω για το σώμα μου.

Αφήστε με ν’ αποφασίσω για το αν θέλω το μωρό ή όχι.

Αφήστε εμένα και τον γιατρό μου να γνωρίζουμε καλύτερα την ψυχολογική κατάσταση και την κατάσταση της υγείας μου. Γνωρίζω καλύτερα για τη ζωή μου από σένα. Δεν ξέρεις τις συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες έγινε η σύλληψη. Και, μεταξύ μας, φίλε μου δεν σε αφορά. Κοίτα τη δική σου δουλειά και μην κρίνεις κάποιον, αν δεν ξέρεις την ιστορία του.

Αφήστε με να κουβαλήσω το φορτίο μόνη μου και μην μου κάνετε κήρυγμα για το τι είναι σωστό και λάθος. Έξω απ΄τον χορό…Μα τι σου λέω άνθρωπε… Δεν μπορείς να καταλάβεις ούτε λίγο τι σημαίνουν οι αμβλώσεις και τι ωθεί τις γυναίκες στο να τις κάνουν. Κράτα, λοιπόν, τα συναισθηματικά, τα λόγια τα μεγάλα και τα σοφά για σένα. Και σταμάτα να με δείχνεις με το δάχτυλο. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα.

Όσο για το «Αφήστε με να ζήσω» που έχει αφιερώσει τη ζωή του και έχει στήσει όλη του την ύπαρξη κατά των εκτρώσεων, που έχει κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του και βρίσκεται δεκαετίες πίσω… Λυπούμαστε. Λυπούμαστε πολύ.

Γιατί να σου πω και κάτι;

«Αφήστε με να ζήσω» φωνάζουν και τα παιδιά στα ιδρύματα. Αλλά δεν είδα να το «διαδηλώνεις» με τέτοιο ζήλο.

Αφήστε με να ζήσω φωνάζει και η μαμά που είναι θύμα οικογενειακής βίας.

Αφήστε με να ζήσω φωνάζει και η γυναίκα που ήταν θύμα βιασμού και σκέφτεται να βάλει τέλος στη ζωή της.

Αφήστε με να ζήσω φωνάζουν, όμως, και τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά στις δομές φιλοξενίας.

Αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία… θα χαρώ να ακούσω την δική σου και γι’ αυτό τα social media μου είναι στη διάθεσή σου.

@claudia_didati  @Κλαούντια Ντ.

Photo: unsplash/Molly Belle

Το άρθρο Αφήστε με ν’ αποφασίσω για το σώμα μου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα