The Crown: Τι είναι το σύνδρομο της Βασίλισσας Βικτώριας; – Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της 5ης σεζόν και σου λύνουμε όλες τις απορίες!

12:21 9/11/2022 - Πηγή: iPop

«Ανίκανη, ακριβή, παλιά και άσχετη». Έτσι περιγράφεται η Βασίλισσα Ελισάβετ στα πρώτα πλάνα της 5ης σεζόν του The Crown κι από εκεί καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται να γίνει χαμός! Το έτος είναι το 1991 και η μονάρχης έρχεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των προηγούμενων χρόνων της βασιλείας της. Οι ενοχλήσεις στη μέση της εξετάζονται απ’ τους γιατρούς, ενώ πονάνε και τα πόδια της. Η συμβουλή που της δίνουν είναι να αφιερώνει λιγότερο χρόνο στη δουλειά της, αλλά εκείνη το αρνείται. «Είναι επαγγελματικός κίνδυνος,

φοβάμαι», απαντά.

Στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι η σκληρή κριτική απέναντι στην μοναρχία αφορά μία δημοσκόπηση των Sunday Times, μια λεπτομέρεια που σίγουρα «δεν επινοήθηκε». 

Στην παρουσίαση της δημοσκόπησης από το The Crown, το 47% του κοινού «πιστεύει ότι η βασίλισσα πρέπει να παραδώσει τον θρόνο στον πρίγκιπα Κάρολο». Επιπλέον, «το 88% πιστεύει ότι ο Κάρολος θα γινόταν ένας καλός βασιλιάς» – μια «σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στον 42χρονο πρίγκιπα».

The Crown: Πώς θα επηρεάσει η νέα σεζόν τα ποσοστά της μοναρχίας στην Βρετανία;

Υπήρχαν, όμως, όντως εκκλήσεις εκείνη την εποχή για την παραίτηση της Ελισάβετ Β’; 

Η αλήθεια είναι πως ήταν η βασική ιδέα στα ταμπλόιντ της εποχής, καθώς ο Κάρολος γινόταν όλο και πιο ανήσυχος, αναζητώντας έναν ουσιαστικό ρόλο ως μονάρχης ο οποίος βρισκόταν σε αναμονή. Επιπλέον, η συζήτηση για την παραίτηση της βασίλισσας ήταν ανησυχητική κι έντονη. 

Το πρώτο επεισόδιο του The Crown απεικονίζει τον κληρονόμο της Βασίλισσας – τον Πρίγκιπα Κάρολο – ως ανίκανο να συγκρατήσει τη χαρά του όταν ακούει ότι σχεδόν οι μισοί από τους αναγνώστες της εφημερίδας θα υποστήριζαν την παραίτηση της μητέρας του υπέρ του. Πληροφορείται ότι οι αναγνώστες τον θεωρούν «νέο και δυναμικό». Η δημόσια υποστήριξη για την παραίτηση της βασίλισσας κορυφώθηκε το 1990 όταν, σύμφωνα με τα στατιστικά του Ipsos MORI, σχεδόν η μισή χώρα επιθυμούσε να την δει να περνάει τα ηνία της εξουσίας στον γιο της.

Στο The Crown, όμως, η απεικόνιση της δημοτικότητας του Καρόλου εκείνη την εποχή έρχεται σε αντίθεση με άλλους παράγοντες. Συγκεκριμένα, τα πάθη του για τη γεωργία και την αρχιτεκτονική συχνά χλευάζονταν, οι απόψεις του ή οι ομιλίες του σε θέματα όπως το περιβάλλον και η εκπαίδευση οδήγησαν ορισμένους επικριτές να πιστέψουν ότι υπερέβη τον συνταγματικό του ρόλο και οι ατελείωτες εικασίες για τον γάμο του με την Diana, την Πριγκίπισσα της Ουαλίας, κάλυπτε διαρκώς τις ενέργειες του πρίγκιπα. Η κατάρρευση της σχέσης τους το 1992 είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να υπερασπιστούν ξανά την βασίλισσα και την μοναρχία της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Crown (@thecrownnetflix)

«The Crown»: Μια ανάσα πριν την πολυαναμενόμενη 5η σεζόν η Elisabeth Debicki και ο Dominic West συζητούν για τους ρόλους τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν

The Crown 5η σεζόν: Τι είναι το σύνδρομο της Βασίλισσας Βικτώριας;

Η επιλογή του Crown να ερμηνεύσει εκ νέου τη δημοσκόπηση και το συνοδευτικό άρθρο της εφημερίδας κάνουν ρητή αναφορά στον τίτλο του επεισοδίου, «Σύνδρομο της Βασίλισσας Βικτώριας». Είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τι συμβαίνει όταν –σύμφωνα με το show– «το κοινό αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι μια βασιλεύουσα μονάρχης δεν έχει επαφή με τον λαό της». 

Αυτό είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνεται συχνά στο επεισόδιο και η φράση είναι πράγματι αληθινή και χρησιμοποιήθηκε όντως εκείνη την εποχή με σκοπό να περιγράψει τις εξελίξεις της μοναρχίας.

«Τα ερωτήματα σχετικά με τη συνταξιοδότηση της Ελισάβετ Β’ είχαν τεθεί υπό συζήτηση ήδη από το 1980», εξήγησε η ιστορικός Sarah Gristwood σε άρθρο του 2015 για τη Huffington Post. «Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι αυλικοί είχαν αρχίσει να μιλούν για το QVS ή το Σύνδρομο της Βασίλισσας Βικτώριας, σύμφωνα με το οποίο το έθνος είχε αγανακτήσει από την ηλικιωμένη μονάρχη και της παρασιτική βασιλική οικογένεια».

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της Ελισάβετ Β’ και της προ-προγιαγιάς της Βασίλισσας Βικτώριας. Αρχικά, καμία από τις δύο δεν προορίζονταν ποτέ για το στέμμα. Η Βικτώρια έγινε κληρονόμος μόνο επειδή οι τρεις θείοι μπροστά της στη διαδοχή δεν είχαν παιδιά, ενώ η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα μετά την απροσδόκητη παραίτηση του θείου της, Εδουάρδου Η’, και τον πρόωρο θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ’.

Και οι δύο βασίλεψαν περισσότερο από όλους τους προκατόχους τους, με την Ελισάβετ να ξεπερνά την 63χρονη διακυβέρνηση της Βικτώριας στις 9 Σεπτεμβρίου 2015. Στην πέμπτη σεζόν του The Crown, η Ελισάβετ δοξάζει την κριτική του QVS λέγοντας ότι είναι ευχαριστημένη που τη συγκρίνουν με τη Βασίλισσα Βικτώρια. «Θα μπορούσε να εκληφθεί μόνο ως κομπλιμέντο», σημειώνει.

Το πιο βέβαιο είναι τα συναισθήματα της ίδιας της Βασίλισσας σχετικά με τις εκκλήσεις για παραίτηση, τα οποία κατέστησε σαφή στη χριστουγεννιάτικη ομιλία της το 1991. «Τον επόμενο Φεβρουάριο θα συμπληρωθούν σαράντα χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου και την ένταξη μου στην βασιλεία. Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να ακολουθήσω το παράδειγμα του πατέρα μου και να σας υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ», δήλωσε στην Commonwealth. «Νιώθω την ίδια υποχρέωση απέναντί ​​σας που ένιωσα το 1952. Με τις προσευχές σας και τη βοήθειά σας, και με την αγάπη και την υποστήριξη της οικογένειάς μου, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω τα επόμενα χρόνια».

Who is who: Γνώρισε τον Jonathan Pryce που θα δώσει ζωή στον «βράχο» της βασίλισσας Ελισάβετ – Ποιοι είναι οι ηθοποιοί που έχουν ενσαρκώσει τον πρίγκιπα Φίλιππο σε κάθε σεζόν του The Crown;

Η Diana και ο Κάρολος πήγαν «δεύτερο ταξίδι του μέλιτος»;

Η κατάρρευση του γάμου του Καρόλου και της Diana ήταν σε «καλό δρόμο» στην τέταρτη σεζόν του The Crown, ενώ τώρα βλέπουμε να υφίσταται περαιτέρω πλήγματα στο πρώτο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν. Το ζευγάρι αρχικά έκανε μια εκθαμβωτική δημόσια εμφάνιση, καθώς έφτασε στην Ιταλία για τον δεύτερο μήνα του μέλιτος.

Καθώς τα πλήθη τους καλωσορίζουν στη χώρα, ο Κάρολος σκύβει για να φιλήσει την Diana προτού χαρίσουν και οι δύο τα λαμπερά χαμόγελά τους στις κάμερες των παπαράτσι που περιμένουν. «Ο Κάρολος και η Di ταξιδεύουν στην ευτυχία», είναι ο τίτλος της Daily Express που παραδίδεται αργότερα στη βασίλισσα.

Οι εμφανίσεις τους, όμως, είναι απατηλές και στο The Crown ο γάμος τους δεν είναι ο ίδιος πίσω από τις κλειστές πόρτες. Το The Crown επιλέγει να κάνει τις διαφορές πολύ εμφανείς κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με φίλους, όταν ο Κάρολος μιλά με ανυπομονησία ότι θέλει να επισκεφτεί διάφορες ιστορικές τοποθεσίες στην Ιταλία, η Diana δηλώνει ότι θα προτιμούσε να πάει για ψώνια. «Ας ψηφίσουμε! Θα ήθελε κανείς εκτός από την Diana να πάει για ψώνια;» ρωτάει ο Κάρολος. Επικρατεί μια σύντομη αμήχανη σιωπή – αλλά μετά ο μεγαλύτερος γιος του ζευγαριού, ο πρίγκιπας William, λέει: «Θα ήθελα να πάω για ψώνια». «Κι εγώ», προσθέτει ο αδερφός του, Harry. Την ώρα του ύπνου αργότερα, η Diana ευχαριστεί και τα δύο παιδιά της που την «υπερασπίστηκαν».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Netflix US (@netflix)

Είναι μια συγκινητική στιγμή μεταξύ της Diana και των παιδιών της και γνωρίζουμε ότι ήταν απίστευτα δεμένη με τους γιους της και στην πραγματική ζωή. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Οκτώβριο του 1991, λίγους μήνες μετά τις διακοπές της Νάπολης, έδειχναν την Diana να αποχαιρετά τους γιους της με αγκαλιές και φιλιά, γεγονός που σχημάτισε την εικόνα της ως μία στοργική μητέρα.

Πώς είναι να αναβιώνεις τα iconic looks της Πριγκίπισσας Diana; Η ηθοποιός που την υποδύεται στο The Crown απαντάει

Ο Κάρολος άφησε πραγματικά την Diana στον δεύτερο μήνα του μέλιτος στην Ιταλία;

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν μια ιδιωτική σκηνή όπως αυτή του δείπνου στο πρώτο επεισόδιο του The Crown εκτυλίχθηκε και στην πραγματικότητα έτσι, καθώς πολλές λεπτομέρειες είναι εικασιακές. Η σκηνή, ωστόσο, υπογραμμίζει την ολοένα και πιο δύσκολη φύση της σχέσης της Diana και του Καρόλου και τις έντονες διαφωνίες τους, καθώς πλησίαζαν τον χωρισμό τους το 1992.

Στην εκδοχή των γεγονότων της σειράς, ο Κάρολος εγκαταλείπει νωρίς το ταξίδι στην Ιταλία. Αν και αυτή η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι σίγουρη, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Κάρολος και η Diana ζούσαν όλο και πιο χωριστές ζωές με την πάροδο των χρόνων. Τον Μάιο του 1991, αναφέρθηκε ευρέως ότι κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στην Τσεχοσλοβακία, ο Κάρολος και η Diana διέμεναν σε ξεχωριστές σουίτες σε διαφορετικούς ορόφους της κατοικίας τους στην Πράγα. Είχε, επίσης, σημειωθεί στον Τύπο ότι, όταν ο πρίγκιπας είχε σπάσει το χέρι του μετά από ένα ατύχημα στο πόλο τον προηγούμενο χρόνο, είχε μείνει σε μια ξεχωριστή βασιλική κατοικία από την πριγκίπισσα και τους πρίγκιπες για ένα μήνα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Crown (@thecrownnetflix)

Όπως και στην τέταρτη σεζόν, η φιλία του Καρόλου με την Καμίλα είναι πάντα παρούσα στον γάμο τους. Στο The Crown, φαίνεται να δίνει ένα φιλί στον Κάρολο πριν από την αναχώρησή του για τον δεύτερο μήνα του μέλιτος και μας αφήνουν σε αγωνία σχετικά με την εξέλιξη της σχέσης τους, αλλά και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στην Diana και τον πρίγκιπα.

Εσένα πώς σου φάνηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς; Περιμένουμε εντυπώσεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο The Crown: Τι είναι το σύνδρομο της Βασίλισσας Βικτώριας; – Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της 5ης σεζόν και σου λύνουμε όλες τις απορίες! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
crown, σεζον, τι ειναι, crown, huffington post, δημοσκοπηση, times, νέα, ηνία, diana, instagram, west, huffington, υφίσταται, εμφάνιση, william, netflix, ipop, google, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, εθνος, βασιλικος γαμος, www.google.gr, Καλή Χρονιά, βασιλισσα ελισαβετ, ξανα, instagram, μιλα, ipop, ψηφος εμπιστοσυνης, ηνία, γαμος, δουλεια, ηθοποιοι, ηθοποιος, θεμα, ιταλια, μητερα, φιλια, ωρα, times, αγαπη, αγωνια, αρθρο, αξιζει, απιστευτα, αρχιτεκτονικη, ατυχημα, βοηθεια, γεγονοτα, γεγονος, γεωργια, γεωργιου, γινει, δευτερο, δειτε, δωσει, εγινε, εκπαιδευση, ελισαβετ, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, ερχεται, ετος, ζωη, ιδεα, ιδια, υφίσταται, εικονα, ομιλια, καμερες, κινηση, λεπτομερειες, μηνες, παντα, ουσιαστικο, παιδια, παρουσιαση, πεμπτη, περιβαλλον, πορτες, πραγα, πριγκιπας, ρολο, σιγουρη, συζητηση, συνεχεια, σιωπη, το εθνος, τιτλος, εικασιες, φιλι, φυση, χερι, χαρα, ψωνια, αδυνατο, αγκαλιες, diana, εμφανισεις, huffington post, huffington, χωρα, κληρονομος, μεινει, μπροστα, netflix, ποδια, σκηνη, ταξιδι, θεματα, west, william, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα