«Ransomware»: Mάθε τα πάντα για το κακόβουλο λογισμικό που απειλεί τον κόσμο

12:45 13/5/2017 - Πηγή: iPop

Mάθε τα πάντα για το «Ransomware», το κακόβουλο λογισμικό που απειλεί τις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρίες σε όλο τον κόσμο καθώς ακόμα και εμάς τους ίδιους. Μάθε πως να προστατευτείς με αναλυτικές οδηγίες παρακάτω.

Από το βράδυ του Σαββάτου, έχει ξεσπάσει διεθνής διαδικτυακός πόλεμος ο οποίος μόλυνε πάνω από 100.000 χρήστες σε περισσότερες από 99 χώρες , χρησιμοποιώντας 20 διαφορετικές γλώσσες για να ζητήσουν χρήματα από τους χρήστες.

Όπως αναφέρει η εταιρεία ασφάλειας διαδικτύου Avast,

έχουν εμφανιστεί μολύνσεις σχεδόν σ’ όλο τον πλανήτη και ειδικότερα σε Ευρώπη, καθώς και σε χώρες όπως την Ρωσία μέχρι την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και χώρες της Νότιας Αμερικής, καθώς επίσης και τις ΗΠΑ.

Το Ransomware, έκανε την εμφάνιση του online στις 14 Απριλίου, με την βοήθεια μίας ομάδας, τους Shadow Brokers.

Τι είναι;

To ransomware είναι ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο εγκαθίσταται κρυφά σε μία συσκευή η οποία μπορεί να είναι υπολογιστής, smartphone, wearable συσκευή και στην συνέχεια είτε κρατάει υπό την κατοχή του τα δεδομένα του χρήστη είτε απειλεί να δημοσιεύσει τα δεδομένα του μέχρι να πάρει τα προαπαιτούμενα λύτρα. Οι επιθέσεις του Ransomware εκτελούνται κατά κανόνα χρησιμοποιώντας έναν Trojan ο οποίος έχει ένα φορτίο μεταμφιεσμένο ως νόμιμο αρχείο.

Η επίθεση αυτή γίνεται με την βοήθεια ενός ιού τον «WanaCrypt0r 2.0» ή «WannaCry», ο οποίος εκμεταλλεύεται ένα ευάλωτο σημείο των Windows.

Διακρίνεται σε δύο μορφές το λογισμικό αυτό, το απλό και η πιο προχωρημένη έκδοση:

Το απλό ransomware, έχει την δυνατότητα να κλειδώσει το σύστημα με έναν τρόπο που δεν είναι δύσκολο για ένα πρόσωπο που έχει τις απαραίτητες γνώσεις να ανοίξει και να εμφανίσει ένα μήνυμα ζητώντας χρηματική αμοιβή για να το ξεκλειδώσει. Η πιο προχωρημένη έκδοση, κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη, και τα κάνει απρόσιτα καθώς απαιτεί την καταβολή λύτρων με σκοπό να τα αποκρυπτογραφήσει.

Παράλληλα, ο ransomware μπορεί να κρυπτογραφήσει το master file table ή το σύνολο του σκληρού δίσκου.

Στην επίθεση αυτή, οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση στα αρχεία τους καθώς είναι δυσεπίλυτο να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία χωρίς το «κλειδί».

Με ποιο τρόπο εγκαθίσταται

Με τους παρακάτω τρόπους μπορεί να εγκατασταθεί το λογισμικό αυτό στην συσκευή σου:

Όταν ανοίγεις ένα συνημμένο αρχείο από κάποιο κακόβουλο email.Όταν πατάς σε κακόβουλη διεύθυνση , η οποία βρίσκεται σε κάποιο κακόβουλο email ή σε άμεσο μήνυμα ή σε μήνυμα από ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ή από άλλη σελίδα.Όταν επισκέπτεσαι κάποια κακόβουλη ιστοσελίδα.Μάθε πως να προστατευτείς

Με τους παρακάτω τρόπους μπορείς να προστατευτείς από το κακόβουλο λογισμικό:

Κάνε τακτικά Backup στο cloud ή σε εξωτερικό δίσκο. Τα αντίγραφα αυτά ποτέ να μην αποθηκεύονται στον εσωτερικό δίσκο άλλο μόνο σε εξωτερική συσκευή την οποία δεν θα την έχεις μόνιμα συνδεδεμένη με τον υπολογιστή σου.Προστάτεψε και τις κινητές συσκευές σου. Μην κατεβάσεις εφαρμογές από μη πιστοποιημένα sites και χρησιμοποίησε μια εφαρμογή ασφαλείας.Εγκατέστησε ένα αξιόπιστο προϊόν Internet Security και ενεργοποίησε το antispam για τα email σου.Ανέβασε το επίπεδο ασφαλείας από τις ρυθμίσεις του browser σου.Κάνε ταχτικά τα updates των Windows και του browser. Οι cyber εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας τους για τις επιθέσεις τους.Διάβασε τις αναλυτικές οδηγίες του ΕΛ.ΑΣ εδώ

The post «Ransomware»: Mάθε τα πάντα για το κακόβουλο λογισμικό που απειλεί τον κόσμο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα