«Gender Melancholia»: Μια έκθεση αναζητά τα ασαφή όρια του φύλου στη νέα πραγματικότητα της κατάθλιψης και της COVID19 εποχής

14:46 22/10/2021 - Πηγή: iPop

Η The Project Gallery παρουσιάζει την έκθεση «Gender Melancholia» / «Η Μελαγχολία του Φύλου» και επιχειρεί μια προσπάθεια αναζήτησης μεταξύ των ασαφών ορίων του φύλου, όπως αυτό δομείται κοινωνικά (gender) και βιολογικά (sex). Μια επίκαιρη και πραγματικά ενδιαφέρουσα έκθεση που αξίζει να επισκεφτείς.

Η «Μελαγχολία του Φύλου», σε επιμέλεια των Φαίδρα Βασιλειάδου και Θάνου Μακρή ερευνά, επίσης, την ταυτότητα φύλου ως προϊόν κοινωνικής διαντίδρασης και κατά συνέπεια πώς το φύλο και η κατασκευή του εαυτού μας – αυτοαντίληψη, μπορούν

να οδηγήσουν στην κοινωνική αποστασιοποίηση.

Στη συγκεκριμένη έκθεση σου δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσεις τις συνδέσεις της φροϋδικής θεωρίας περί πένθους και μελαγχολίας με τη «Μελαγχολία του Φύλου». Η απαρχή / έναυσμα της καταγραφής, είναι κατά κάποιο τρόπο η επικαιροποίηση -με την έννοια του revisited- σημαντικών θεωριών και η τοποθέτησή τους στη σημερινή κατάσταση.

Μια έκθεση που σου επιτρέπει να ανακαλύψεις το όριά σου:

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, η Τζούντιθ Μπάτλερ θέτει τη δική της θεώρηση με την «Αναταραχή Φύλου: Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας», ένα έργο θεμέλιος λίθος στις σπουδές φύλου και την queer κοινότητα. Μέσω της εικαστικής αναζήτησης, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε το ζήτημα της κατασκευής των φύλων σε μια πατριαρχική και ανδροκρατούμενη κοινωνία της Δύσης και τον τρόπο με τον οποίο η Αναταραχή Φύλου αποτέλεσε «Βίβλος» της σεξουαλικότητας και της φεμινιστικής, αλλά και μεταφεμινιστικής θεώρησης των φύλων.»

Σημαντικές θεωρήσεις όπως το Πένθος και η Μελαγχολία του Φρόυντ και η Αναταραχή Φύλου της Μπάτλερ, αποτελούν τροφή για σκέψη και περισσότερη αναζήτηση ώστε να δημιουργηθεί μια συνύφανση με την αλλαγή παραδείγματος της μετανεωτερικής εποχής του COVID19 και της κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των φύλων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CalendArt (@calendart.gr)

Η έκθεση «Gender Melancholia – Μελαγχολία του Φύλου» είναι μια προσπάθεια ανεύρεσης των ασαφών ορίων των φύλων, σε σχέση με τη νέα πραγματικότητα της COVID19 era, που φλερτάρει πολλές φορές με την Depression era, αλλά και από την άλλη, δίνει μια δυναμική διάσταση στην αναζήτηση του εαυτού μας, του φύλου μας, του σεξουαλικού και του ρομαντικού προσανατολισμού μας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Xenia Papadopoulou (@xenia.papadopoulou._)

 Το ερώτημα αν θα υπάρξει post-COVID era, αν θα διατηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση (social distancing και self isolation), θα το αναζητήσουμε στις ιστοριογραφικές αφηγήσεις του επόμενου αιώνα.

Πληροφορίες έκθεσης:

 22 Οκτωβρίου έως 19 Νοεμβρίου 2021

The Project Gallery

Νορμανού 3, Αθήνα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Gender Melancholia»: Μια έκθεση αναζητά τα ασαφή όρια του φύλου στη νέα πραγματικότητα της κατάθλιψης και της COVID19 εποχής εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα