Dombrovskis: Σε καλό δρόμο η Αθήνα

10:23 17/2/2017 - Πηγή: iPop

Την άποψη του, πως η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του ο Valdis Dombrovskis. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να κάνουν «μια τελική προσπάθεια» η οποία στόχο θα έχει την γεφύρωση των χασμάτων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μεταξύ των υπολοίπων μιλώντας στο Euractiv.com ο αντιπρόεδρο της Κομισιόν υπογράμμισε:

Η Κομισιόν θα επιμείνει στις προβλέψεις της και έχει κάθε λόγο να προσδοκά ότι

η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους

Αρχικά, ο Valdis Dombrovskis επανέλαβε την πάγια θέση της Κομισιόν ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έχοντας ως βάση τη συνθήκη του ESM.

«Όσον αφορά στις προβλέψεις μας, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή σίγουρα θα επιμείνουμε στα στοιχεία μας. Αν δούμε βασικά τα πραγματικά αποτελέσματα της οικονομικής ανάπτυξης και των δημοσιονομικών επιδόσεων, η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις. Πήγε καλά το 2015, το 2016 και αναμένουμε ανάπτυξη και αυτό το έτος» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Το 2016 η Ελλάδα είχε υπεραπόδοση όσον αφορά κυρίως στο στόχο πλεονάσματος

«Έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του τρέχοντος έτους καθώς και να γεφυρώσει το χάσμα 2,5% του πλεονάσματος του επόμενου έτους» εξήγησε για να προσθέσει στη συνέχεια ότι:

Οι συζητήσεις επί του παρόντος συνεχίζονται και ένα από τα στοιχεία είναι επίσης να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των προβλέψεών μας και αυτών του ΔΝΤ, τα οποία είναι πιο απαισιόδοξα. Θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτό το ζήτημα

Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για το αν η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup «ότι τυχόν έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σημάνει και χρεοκοπία της Αθήνας», ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε, πως «δεν πρόκειται να σκιαγραφήσει κανένα αρνητικό σενάριο».

«Διότι στην παρούσα φάση όταν βλέπει κανείς την Ελλάδα επιτέλους να επιστρέφει στην ανάπτυξη και να υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να κάνουν μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο οι Θεσμοί, το ΔΝΤ, το Eurogroup αλλά και η ελληνική κυβέρνηση και το ίδιο το κοινοβούλιό της» εξήγησε, ενώ αναφερόμενος για το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ανέφερε:

Δεδομένων των συνθηκών οι πλευρές δεν εστιάζουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά στην ουσία της διαπραγμάτευσης. Πρέπει από όλους να γίνει μια τελική προσπάθεια

Στο τέλος της συνέντευξης του ο Valdis Dombrovskis αναφέρθηκε στη λήψη προληπτικών μέτρων και δήλωσε, ότι δεν θέλει να αναμειχθεί στα εσωτερικά της χώρας και ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία επί της αρχής.

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Dombrovskis: Σε καλό δρόμο η Αθήνα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα