6 tips για να επιστρέψεις πιο ομαλά στην καθημερινότητά σου μετά τις διακοπές

10:46 30/8/2020 - Πηγή: iPop

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Το να επιστρέψεις πιο ομαλά στην καθημερινότητα σου μετά τις διακοπές είναι ένας εφιάλτης. Έχεις περάσει ένα διάστημα απόλυτης χαλάρωσης, χωρίς άγχος, deadlines, πιεστικούς πελάτες, τρέξιμο για να μην ξεμείνεις από μπαταρία σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και όλα αυτά πρέπει τώρα να τελειώσουν με μιας και να επιστρέψεις στην ρουτίνα προ διακοπών. Ναι, είναι δύσκολο. Ναι, ούτε εμείς καταφέρνουμε να επιστρέψουμε πάντα με χαμόγελο. Γι αυτό μαζέψαμε τα tips μας και είπαμε να τα μοιραστούμε μαζί σου!

Για

να λέμε αλήθειες, ναι, η επιστροφή είναι δύσκολη. Είτε είναι με αεροπλάνο, πλοίο ή αυτοκίνητο είναι η στιγμή που ξεκινάς να σκέφτεσαι όλες τις ευθύνες που έχεις στην πραγματική σου ζωή. Είναι η στιγμή που αναρωτιέσαι μέσα στο μυαλό σου «γιατί ενηλικιώθηκα;» και η στιγμή που κάνεις challenge τον εαυτό σου «όντως χρειάζομαι αυτό το life style; Μήπως να μείνω στο νησί να γίνω ψαράς;»… και όμως επιλέγεις να επιστρέψεις. Γι’ αυτό πάμε να δούμε τον παρακάτω χρηστικό οδηγό!

6 tips για να επιστρέψεις πιο ομαλά στην καθημερινότητα σου μετά τις διακοπέςΚατάστρωσε σχέδιο για τα αδιάβαστα emails

Πριν φύγεις για διακοπές ελπίζουμε να είχες βάλει αυτόματη απάντηση στο εταιρικό email ότι είσαι Out Of Office. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να επιστρέφεις σε πολλά θυμωμένα emails από άτομα που αναρωτιούνται πού βρίσκεσαι και γιατί δεν απαντάς εγκαίρως στα μηνύματα σου. Εάν είχες προνοήσει να βάλεις την αυτόματη απάντηση σίγουρα δεν θα επιστρέψεις  σε τόσο μεγάλο αριθμό μηνυμάτων στα εισερχόμενά.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμέτρητα emails που πρέπει να απαντηθούν, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μερικές αγχωτικές σκέψεις και μη ρεαλιστική πίεση στον εαυτό σου. Μην ξεγελιέσαι και πείσεις τον εαυτό σου ότι πρέπει να τα κάνεις όλα παράλληλα. Πάρε μια βαθιά ανάσα και τακτοποίησε τα αδιάβαστα emails σε κατηγορίες με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα και δώσε στον εαυτό σου κάποιες ημέρες για να επιστρέψεις στον ρυθμό που απαντούσες πριν τις διακοπές.

Μία καλή λύση είναι αν έχεις μεγάλη διαδρομή με καράβι ή αεροπλάνο να ξεκινήσεις την οργάνωσή τους στην διαδρομή.  Θέσε στον εαυτό σου ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την ενημέρωση των emails σου και προσπάθησε να μην χάσεις το deadline ώστε να μην νιώσεις ότι έχεις χαοθεί! Μην αγχώνεσαι το έχεις!

Πιες πολύ νερό και κατανάλωσε σαλάτες!

Είναι πολύ συνηθισμένο ότι όταν επιστρέφεις από τις διακοπές να νιώσεις ότι έχεις πάρει κάποια κιλά, ότι έχεις πρηστεί σε κάποια σημεία του σώματος σου ή ότι το σώμα σου έχει μπει σε safe mode. Είναι λογικό, στις διακοπές κανένας -σχεδόν- δεν πηγαίνει με την ζυγαριά να μετράει 180 γραμμάρια κοτόπουλου και 35 γραμμάρια μαρούλι. Αφήνουμε τους εαυτούς μας ελεύθερους σε όλα τα επίπεδα να απολαύσουν το τοπικό πιάτο, το γλυκό, το ποτό. Και καλά κάνουμε, γιατί ζούμε την στιγμή!

Στην καθημερινότητα μας, όμως, πρέπει να έχουμε κάποια όρια. Γι’ αυτό, για να μπορέσεις να μπεις σε κανονικούς ρυθμούς πρέπει σταδιακά να επαναφέρεις και την διατροφή σου στην ρουτίνα. Δώσε βάση στην λέξη «σταδιακά». Μην αρχίσεις από εκεί που κάθε βράδυ έτρωγες ένα παγωτό να μην καταναλώνεις καθόλου ζάχαρη, ο οργανισμός σου θα πάθει σοκ!

Μετρίασε τα σταδιακά. Ξεκίνα να πίνεις πολύ νερό ώστε να μείνει ο οργανισμός σου ενυδατωμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε σύντομα να απαλλαγείς από την αίσθηση του λήθαργου.

Ξεκίνα να κουνιέσαι…

Στις διακοπές μας περπατάμε πολύ, ανεβαίνουμε σκαλιά, κολυμπάμε, τρέχουμε παίζοντας. Κουνιόμαστε. Στην καθημερινότητα μας αυτό δεν είναι κάτι που συνηθίζουμε. Ας πούμε, προσωπικά δυσκολευόμουν να ανέβω στον 3ο όροφο μίας πολυκατοικίας χωρίς ασανσέρ και στις διακοπές ανέβαινα και κατέβαινα καθημερινά 230 σκαλιά για να φτάσω στο σπίτι που νοίκιαζα… βλέπεις στις διακοπές τα σκαλιά ήταν όμορφα… Γι’ αυτό, η ρουτίνα θα πρέπει να έρθει και εκείνη σταδιακά -τώρα αν μας μείνει η συνήθεια να περπατάμε θα είναι ακόμα μία μεγάλη νίκη!

Αν σου φαίνετια πολύ «άγριο» να βγεις να περπατάς στην γειτονιά σου (στην καραντίνα πώς το έκανες;;;) ξεκίνα με μια χαλαρή γιόγκα για να τεντώσεις τους μυς σου, και πίστεψέ με θα κάνει εκπληκτικά πράγματα για τη σωματική και ψυχική σου κατάσταση, οπότε μην ντρέπεσαι όταν έρχεται η στιγμή να ξεδιπλώσεις το yoga mat σου…!

Βάλε σε προτεραιότητα τον ύπνο σου!

Ο ύπνος δεν είναι από τις προτεραιότητες σου, ούτε στην ρουτίνα ούτε στις διακοπές. Πολύ συχνά, η σημασία του ύπνου παραμερίζεται και μόνο όταν είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι αναρωτιόμαστε γιατί «μαλώσαμε με τον ύπνο;». Και, ναι, όπως καταλαβαίνεις ο ύπνος μπορεί να είναι η «μαγική» θεραπεία σε πολλά πράγματα στη ζωή. Επιστρέφοντας από τις διακοπές, βεβαιώσου ότι δίνεις προτεραιότητα στον ύπνο σου!  Εάν δεν το κάνεις, μπορεί να αρχίσεις να κατηγορείς όλα τα άλλα στη ζωή σου για το εσωτερικό χάος που βιώνεις, όταν πραγματικά το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια ευχάριστη νύχτα ύπνου.

Εάν έχεις πεσμένη ψυχολογία, απόλαυσε το!

Προσωπικά, όταν επιστρέφω από το ταξίδι, νιώθω σαν να κατεβαίνω από ψηλά. Όταν κάθομαι στο σπίτι ή στη δουλειά την επόμενη μέρα, νιώθω τόσο λυπημένη και ειλικρινά, αυτό το αρνητικό συναίσθημα επισκιάζει τα πάντα.

Όμως, πλέον, επιλέγω να είμαι ευγενική με τον εαυτό μου όταν αισθάνομαι την θλίψη της επιστροφής μετά από κάποιο ταξίδι. Μου επιτρέπω να αισθανθώ όλο το φάσμα του συναισθήματος αλλά παράλληλα δεν ξεχνάω να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι είναι φυσιολογικό να πέφτω σε μίνι-funk εν μέσω αλλαγής ρυθμού και ότι θα περάσει σε λίγες μέρες.

Όλα τα πράγματα στη ζωή είναι προσωρινά και η φροντίδα να παραμείνω συνεπής με την πρακτική του διαλογισμού με βοηθάει να οδηγήσω τα κύματα της αλλαγής μετά τις διακοπές.

Μήπως, ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις και εσύ διαλογισμό;

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και πάρε μία ανάσα

Εισπνοή βαθιά, εκπνοή πλήρως. Στη συνέχεια, επανάλαβε. Η αναπνοή στην κοιλιά σου και η επιβράδυνση της μετά τις διακοπές είναι τόσο σημαντική για την ψυχική σου υγεία γενικά. Βάλε υπενθυμίσεις στο κινητό σου για να κάνεις μικρά διαλλείματα από την καθημερινή τρέλα και τους γρήγορους ρυθμούς για να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές μέσα στην διάρκεια της ημέρας.

Θυμήσου πώς ήσουν στην αγαπημένη παραλία των διακοπών σου, νιώσε την άμμο στα πέλματα σου και θυμήσου τις ανάσες που επέτρεπες στον εαυτό  σου να παίρνει και ξεκίνα να κάνεις πραγματικά αναπνευστικά διαλείμματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές βαθιές, εκτεταμένες αναπνοές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανακούφιση της έντασης που δεν ξέρεις καν ότι έχεις μέσα σου!

Και μην ξεχνάς, η καθημερινότητα σου είναι εκείνη που πρέπει να αγκαλιάσεις, να απολαμβάνεις και να σε κάνει να νιώθεις καλά! Αν κάτι μέσα στην ρουτίνα σου δεν σου αρέσει είναι αποκλειστικά και μόνο στο δικό σου χέρι να το αλλάξεις, να το βελτιώσεις ή να το διώξεις από την ζωή σου!

Καλή επιστροφή στην όμορφη καθημερινότητα σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες και αυτό:

Τρόποι που θα κάνουν την επιστροφή σου στη δουλειά πιο «ανώδυνη» από ποτέ

Photo: Content Pixie/ Unsplash

Το άρθρο 6 tips για να επιστρέψεις πιο ομαλά στην καθημερινότητά σου μετά τις διακοπές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα