5 συμπεριφορές ενηλίκων που υποδηλώνουν ότι έχουν δεχθεί bullying στην παιδική τους ηλικία

16:57 11/7/2021 - Πηγή: iPop

Ο εκφοβισμός είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό και θλιβερό ζήτημα. Η ψυχολογική βλάβη του bullying συχνά κολλάει με ένα παιδί μέχρι την ενηλικίωση – όπως είναι το τυπικό των τραυματικών συμβάντων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που δείχνουν τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε παιδιά που δέχθηκαν bullying. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τα θύματα του εκφοβισμού εμφανίζουν συχνά καταθλιπτικά συμπτώματα, κακή ακαδημαϊκή απόδοση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν ενδέιξεις ότι η ενήλικη

συμπεριφορά και το bullying πολλές φορές συνδέονται και ακολουθούν κάποια μοτίβα.

Η ενήλικη συμπεριφορά και το bullying συνδέονται

Ο εκφοβισμός συχνά από άλλα παιδιά είναι μια τραυματική εμπειρία και οι ερευνητές πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα το πόσο σημαντικές είναι οι πρώιμες συνοδικές και σχολικές εμπειρίες ενός παιδιού για την ανάπτυξή τους. Ο εκφοβισμός στην παιδική ηλικία μπορεί να έχει διαρκείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
– Cari Nierenberg

PixabayΥπερβολικό άγχος

Το άγχος που είναι τόσο σταθερό όσο και έντονο είναι ίσως το πιο κοινό σύμπτωμα του παιδικού εκφοβισμού. Οι ενήλικες που εκφοβίστηκαν ως παιδιά συχνά διαγνώστηκαν με διαταραχή κοινωνικού άγχους ή SAD. Το SAD είναι η τρίτη πιο κοινή κατάσταση ψυχικής υγείας στον κόσμο – και είναι συχνά εξουθενωτική.

Απομόνωση

Παιδιά που αντιμετώπισαν bullying συχνά πρέπει να ξεπεράσουν χρόνια αρνητικού υποσυνείδητου προγραμματισμού που αφήνει πίσω του αυτή η εμπειρία. Η φυσική ανθρώπινη τάση όταν αντιμετωπίζει κανείς απόρριψη ή ομότιμη δυσκολία είναι να αποσυρθεί και να απομονωθεί.

Κατάθλιψη

Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη από το Kings College στο Λονδίνο της Αγγλίας, τα θύματα εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη για έως και 40 χρόνια. Άτομα που «συχνά» δέχθηκαν bullying, σύμφωνα με τη μελέτη, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, κόπωση, ανησυχία, συναισθήματα ενοχής, άνευ αξίας και αδυναμία, απαισιοδοξία και απελπισία, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβαναν.

marymary Κακή σωματική υγεία

Καθώς είναι καλά αποδεδειγμένο ότι ο παιδικός εκφοβισμός συσχετίζεται έντονα με προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά αναπτύσσονται και σωματικά συμπτώματα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν τη σχέση μεταξύ υψηλότερων ποσοστών παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και κατάχρησης ουσιών μεταξύ ενηλίκων που αντιμετώπισαν εκφοβισμό ως παιδιά. Η αύξηση των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης μπορεί να είναι ο καταλύτης για πολλά από αυτά τα φυσικά αποτελέσματα.

Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην «ικανότητα να γνωρίζει, να ελέγχει και να εκφράζει τα συναισθήματά του και να χειρίζεται διαπροσωπικές σχέσεις με σύνεση και ενσυναίσθηση». Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί κάποιος που περιθωριοποιήθηκε ως παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να πάρει ή να κατανοήσει συναισθηματικά στοιχεία – ακόμη και τα δικό του.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 συμπεριφορές ενηλίκων που υποδηλώνουν ότι έχουν δεχθεί bullying στην παιδική τους ηλικία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα