4 διαφορετικοί τύποι σχέσεων μητέρας – κόρης που επηρεάζουν τη ζωή της κόρης

18:20 15/7/2020 - Πηγή: iPop

Η σχέση μητέρας – κόρης είναι ιδιαίτερη, αλλά και διαφορετική σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με την οικογένεια και την προσωπικότητα κυρίως του γονέα. 

Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και οι μητέρες δεν αποτελούν εξαίρεση, παρ’ όλο που πάντα θα τις αγαπάμε το ίδιο και άνευ όρων. Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε πως η σχέση μητέρας – κόρης διαφέρει σε 4 περιπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του παιδιού.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις αυτές;

Αδελφές

Σε αυτήν την περίπτωση, η μητέρα και η κόρη είναι απόλυτα ίσες και συμπεριφέρονται περισσότερο σαν αδελφές. Μπορούν ακόμη

και να ανταγωνιστούν η μία την άλλη και η μητέρα το θέλει αυτό, ώστε να αποφεύγει την πραγματική μητρότητα. Μια αντιστροφή των ρόλων μπορεί επίσης να συμβεί, όταν η κόρη αναλαμβάνει τον υποστηρικτικό ρόλο και γίνεται η «μητέρα» στη μητέρα της, έχοντας την ευθύνη της και όντας πιο ώριμη.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Τα κορίτσια που μεγαλώνουν με αυτόν τον τρόπο είναι συχνά πιο υπεύθυνα. Εκτιμούν τα όρια μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να αισθάνονται συναισθηματικά παραμελημένα και φοβούνται την απόρριψη.

Οι καλύτερες φίλες

Αυτή η σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Η μητέρα ασχολείται πάρα πολύ με τη ζωή της κόρης της και την υποστηρίζει, γνωρίζοντας πάντα τι να πει και τι χρειάζεται η κόρη της.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Τα κορίτσια με αυτές τις μητέρες δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις. Αισθάνονται την αγάπη και την κατανόηση και μερικές φορές ξεκινούν σχέσεις και δεν φοβούνται την απόρριψη.

FreepikΔυο ξένες

Η μητέρα δεν βρίσκεται μες τη ζωή της κόρης της και είναι η τελευταία που ακούει για το τι συμβαίνει σε αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, η μητέρα και η κόρη δεν εμπλέκονται μεταξύ τους στη ζωή τους και δεν μοιράζονται προβλήματα ή σκέψεις, τουλάχιστον τις πραγματικά σημαντικές, εκτός αν είναι απαραίτητο, και σχεδόν δεν γνωρίζουν η μία την άλλη.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Τα παιδιά με ανεξάρτητες σχέσεις με τους γονείς τους είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη, άγχος και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, μπορεί να οδηγηθούν σε μια απογοητευτική σχέση με τον σύντροφό τους αργότερα στη ζωή. Ταυτόχρονα, το κορίτσι μεγαλώνει για να είναι πολύ υπεύθυνο και ανεξάρτητο, αφού μπορούσε πάντα να λύσει τα προβλήματά της μόνη της.

4 μαθήματα ζωής που μια μητέρα πρέπει να διδάξει στην κόρη της! 

Υποτίμηση

Αυτή η περίπτωση είναι λίγο παρόμοια με την προηγούμενη, αλλά είναι μια μονόπλευρη υπόθεση και περιλαμβάνει έναν ναρκισσιστή. Η μία από τις δύο εστιάζει μόνο στον εαυτό της και νοιάζεται περισσότερο για την εικόνα της και για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι, παρά για την πραγματική σχέση με την υπόλοιπη οικογένεια. Προσπαθεί να φαίνεται τέλεια από έξω, αλλά υποτιμά την μητέρα/ κόρη της στην πραγματικότητα.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Στην περίπτωση που η μητέρα είναι ναρκισσιστής: Δεν αισθάνεται την αγάπη της μητέρας της και αναζητά συνεχώς διαβεβαίωση για τα συναισθήματα των άλλων. Εάν η κόρη είναι ναρκισσιστής και η μητέρα δεν προσπαθήσει να αλλάξει τη στάση της, το κορίτσι μπορεί μεγαλώνοντας να είναι εγωιστικό και ανίδεο απέναντι στους άλλους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Όσα μόνο μια μητέρα μπορεί να πει στην κόρη της

Photo: Pexels

Το άρθρο 4 διαφορετικοί τύποι σχέσεων μητέρας – κόρης που επηρεάζουν τη ζωή της κόρης εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα