Ζάκυνθος: Χωρίς ασφαλή συμπεράσματα η ΕΔΕ για τον θάνατο της Ε.Αρβανιτάκη

01:01 2/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ για την υπόθεση του θανάτου της 41ετών Ε.Αρβανιτάκη, σύμφωνα με χθεσινή συνέντευξη στην ΕΡΤ Ζακύνθου του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Νικολόπουλου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχε μεταδώσει από τις αρχές Μαΐου ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός του νησιού. Η υπόθεση είχε

συγκλονίσει το πανελλήνιο τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς επρόκειτο για μια νεαρή γυναίκα η οποία κατέληξε στο νοσοκομείο του Ρίου όπου είχε διακομιστεί, λόγω σοβαρών μετεγχειρητικών προβλημάτων υγείας που παρουσίασε μετά από «εγχείρηση ρουτίνας» στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Όπως ανέφερε ο κ.Νικολόπουλος από την ΕΔΕ δεν εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα (όπως πχ. αμέλειας, παράβασης καθήκοντος κ.α.) του εμπλεκόμενου -με τις διαδικασίες διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού- ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου Ζακύνθου.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει το γεγονός ότι, όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα από την ΕΔΕ είναι πως διαπιστώθηκαν ζητήματα στην τήρηση -κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο- διαδικασιών και οδηγιών καταχώρησης ορισμένων στοιχείων στα δελτία των χειρουργείων και τα αναισθησιολογικά, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα των συγκεκριμένων παραλείψεων παρουσιάζεται σε μικρά νοσοκομεία, οι οποίες, «αν και δεν είναι πρώτης γραμμής» δυσκολεύουν τη διαδικασία διερεύνησης. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, ο υπουργός δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος σε συνέντευξή του αρχές Φεβρουαρίου στο τραγικό περιστατικό του θανάτου της Ε.Αρβανιτάκη είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι «οι έλεγχοι που έγιναν στο νοσοκομείο δεν διαπίστωσαν κάποιο λάθος από ανθρώπινο παράγοντα καθόσον τα ίχνη είχαν καθαριστεί»… Να σημειωθεί ότι, ο κ. Νικολόπουλος συνέδεσε τα προαναφερόμενα αποτελέσματα της ΕΔΕ και με το γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τα άλλα τέσσερα περιστατικά μετεγχειρητικών επιπλοκών τα οποία είχαν συνδεθεί με το περιστατικό της Ελένης Αρβανιτάκη, όπως είπε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, η ΕΔΕ τα αποσυνδέει πλήρως από τυχόν αντίστοιχες επιπλοκές με το τραγικό γεγονός του θανάτου. Όπως υποστήριξε, τα προβλήματα που παρουσίασε το ένα περιστατικό δικαιολογούνται από το είδος και τον τρόπο της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε, ενώ, τα υπόλοιπα τρία περιστατικά αφορούσαν σε συνήθη πορεία ασθενών μετά από επεμβάσεις. Εξέφρασε δε απορία για το γεγονός ότι παρουσιάστηκε σύνδεση των πέντε περιστατικών, δηλώνοντας αδυναμία να απαντήσει «εάν από φόβο είτε από ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης χαρακτηρίστηκαν επιπλοκές»…

Όπως ενημέρωσε ο κ. Νικολόπουλος, τα πορίσματα αλλά και όλο το υλικό της ΕΔΕ έχουν προωθηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες, ενώ, επεσήμανε ότι η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου ακόμη δεν έχει καταθέσει τελικό πόρισμα για το ζήτημα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα