Υπό όρους συναινετικός για το Ταμείο Ανασυγκρότησης ο Σεμπάστιαν Κούρτς

08:27 13/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Για περισσότερη έρευνα και εξέλιξη των ψηφιακών υποδομών θεωρεί ότι πρέπει να κατευθυνθούν κυρίως οι πόροι από το Ταμείο Ανασυγκρότησης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς.

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης που προτείνεται  για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας,  ήταν στο επίκεντρο  συνέντευξης του που δημοσιεύθηκε  στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και

αναπαρήγαγαν εκτενώς  τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης.

«Αφού θα πάρουμε στα χέρια μας πάρα πολλά κρατικά χρήματα, θα πρέπει τουλάχιστον αυτά να κατευθυνθούν στους σωστούς τομείς», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως κατά τη γνώμη του πρέπει να διατεθούν κυρίως για περισσότερη έρευνα και εξέλιξη των ψηφιακών υποδομών.

Για τον συντηρητικό πολιτικό, πρέπει επίσης να γίνουν επενδύσεις σε τεχνολογικές αλλαγές, «κάτι απαραίτητο για καλύτερη προστασία του κλίματος» και, επιπλέον, η κατανομή των κονδυλίων της βοήθειας πρέπει να συνοδεύεται από την απαίτηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας ή η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ώστε «τα χρήματα να μη χρησιμοποιηθούν μόνο για να καλύψουν τις τρύπες των προϋπολογισμών».

Απαίτησε ακόμη οι δικαιούχες χώρες να επιστρέψουν τουλάχιστον μέρος της ενίσχυσης αργότερα,  προσθέτοντας πως οι επιχορηγήσεις δεν πρέπει να είναι «υπέρμετρα υψηλές».

Μαζί με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, η Αυστρία είναι μια από τις χώρες που εξαρχής εναντιώνονται στη χορήγηση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ή ενισχύσεων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Αξιώνουν να υπάρξει οικονομική ενίσχυση μόνο αν συνοδεύεται από αυστηρές απαιτήσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 500 θα χορηγηθούν ως ενισχύσεις και επιχορηγήσεις και τα 250 υπό μορφή δανείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα