Ξάνθη: Έκθεση, «όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη»

12:19 18/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια πρωτότυπη έκθεση συνεπήρε το κοινό της Ξάνθης, οπότε και πήρε παράταση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, εκεί το πανέμορφο κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, με διοργανωτές το Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης και χορηγό επικοινωνίας, μεταξύ άλλων, την εφημερίδα Εμπρός Ξάνθης που έχει κάνει ειδική έκδοση για την έκθεση.

Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο, «Όλες οι τέχνες για τον Καραγκιόζη» του θιάσου ‘Τα παραμύθια του Καραγκιόζη’, με φιγούρες του Καραγκιόζη

και τον διάλογο που μπορεί και κάνει με ένα μαγικό τρόπο, μέσα από τις άλλες τέχνες της ποίησης και της ζωγραφικής.

Η έκθεση αυτή αποδίδει έναν καλλιτεχνικό φόρο τιμής στον καμπούρη ήρωα του νεοελληνικού θεάτρου σκιών.
Η συλλογή και η καλλιτεχνική πορεία του καραγκιοζοπαίκτη, Απόστολου Δομτζίδη, καθώς και έργα συνεργατών του Θιάσου Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» απ’ όλη την Ελλάδα, αποτελούν το έναυσμα, για να στηθεί ένας αλλιώτικος μπερντές στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης.
Η έκθεση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και παρουσιάζει μια απολαυστική περιδιάβαση στις τέχνες του λόγου, της ζωγραφικής, της φωτογραφίας, της γλυπτικής, του κινηματογράφου με συνοδοιπόρο τον Καραγκιόζη.
Αυτή η δημιουργική και καλλιτεχνική αξιοποίηση του παρελθόντος και της παράδοσης οδηγεί και τον Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» στις διάφορες δράσεις του. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας στέφθηκε πρόσφατα με το πρώτο βραβείο για τη συγγραφή μονόπρακτου στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τη γυναίκα της Μικρασίας με τίτλο «ο μπόγος», που διοργανώθηκε απ’ το Ιωνικό θέατρο, με το έργο «Μανώλης Γανιός: ο τυχερός».
Με σκοπό να μεταδοθεί η ζωντανή παράδοση του Καραγκιόζη με τα νέα παιδιά θα γίνουν στο Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στην έκθεση για σχολικά τμήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 το πρωί.

Στην εκπαιδευτική ξενάγηση μπορεί να συμμετέχει ένα σχολικό τμήμα την φορά, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μαθητών (δηλώσεις στα τηλέφωνα 6976478073 και 2541091973).
Καλή σχολική χρονιά! Και φέτος θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε…
Πώς γνώριζε και ήξερε ο Καραγκιόζης από πάντα για τα ωραία μεγάλα και παχιά λόγια, ΟΛΩΝ…αλλά τελικά νηστικοί κοιμόμαστε και όχι μόνο κυριολεκτικώς…

Η Έκθεση βάζει πλώρη για άλλες πόλεις, ενώ ο θίασος ετοιμάζεται και για παραστάσεις ιστορικής μνήμης, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Χορηγός της Έκθεσης : Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής»

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα