Ξανά βουτιές στον κόλπο Δερματά

12:29 2/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αναβίωση της παλιάς χρήσης του κόλπου του Δερματά, όπου πριν από 50 χρόνια οι Ηρακλειώτες απολάμβαναν το μπάνιο τους, δρομολογεί ο Δήμος Ηρακλείου, με την προσάμμωση της παραθαλάσσιας έκτασης, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση του έργου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να υπογραφεί η ανάθεση του έργου, όπως σημειώνει στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ που έχει το ρεπορτάζ, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών

Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση συνολικού κόστους 2 εκ ευρώ.
Στο πλαίσιο του έργου όλος ο κόλπος του Δερματά που καλύπτει έκταση 100 μέτρων μήκος θα αποκτήσει παραλία μήκους 25 μέτρων στην οποία θα μπορούν να απολαμβάνουν ξανά το μπάνιο τους οι πολίτες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει τη λειτουργική χρήση ενός ιστορικού τμήματος του παραλιακού μετώπου, αφού δημιουργούνται συνθήκες για την επανασύνδεσή του με την πόλη.
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αποκατάσταση του κόλπου του Δερματά, που από το 2010 ο παραλιακός δρόμος σε αυτό το σημείο είχε καταρρεύσει, θέτοντας σε απόλυτο δημόσιο κίνδυνο την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό η νέα δημοτική Αρχή για να μπορέσει να δράσει άμεσα για την αποκατάσταση του προβλήματος κήρυξε το κέντρο της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλιστούν οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις.
Μετά από μια επώδυνη δαιδαλώδη γραφειοκρατία και χρονοτριβή άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση της μεγάλης πληγής που είχε προκληθεί στον κόλπο του Δερματά όταν κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ένα τμήμα της παραλιακής λεωφόρου. Όπως είναι γνωστό, στο συγκεκριμένο σημείο είχαν προκληθεί δύο καταρρεύσεις το 2010 και το 2014 και αφού εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια των οποίων κατέρρευσαν μεγάλα κομμάτια του πρανούς, στην άκρη της παραλιακής, και μαζί τους είχαν κατέπεσαν τα κιγκλιδώματα αλλά και τα επιχώματα.
Μάλιστα την πρώτη φορά είχε πέσει και μια μεγάλη δοκός που στήριζε τον δρόμο στο σημείο του πρανούς, με συνέπεια να τίθενται σοβαρά θέματα επικινδυνότητας και δημόσιας ασφάλειας του παραλιακού δρόμου. Υπό την πίεση των κινδύνων αυτών το έργο απέσπασε τελικά την αναγκαία περιβαλλοντική απαλλαγή που έπρεπε να δοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης λόγω συνθηκών έκτακτης ανάγκης στο σημείο, και έτσι προχώρησε η δημοπράτηση του έργου.
Μετά τη στήριξη του πρανούς, που είχε καταρρεύσει στον κόλπο Δερματά με την τοποθέτηση λιθορριπής, προέκυψε από μελέτη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης «Ερευνητικό έργο για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής στα ενετικά τείχη και στο δυτικό παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ηρακλείου» ότι για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η διάβρωση στην περιοχή του κόλπου πρέπει να μειωθεί η ένταση του κυματισμού στην περιοχή.
Κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη για την τεχνητή αναπλήρωση της ακτογραμμής του κόλπου (προσάμμωση) ως πρόσθετο μέτρο προστασίας των υποδομών αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αφορά κυρίως το τμήμα της ενετικής παράκτιας οχύρωσης και της ομώνυμης πύλης στον κόλπο του Δερματά.
Το έργο αφορά στην προσωρινή διαμόρφωση του κόλπου Δερματά, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου και του παράκτιου ενετικού τείχους και συγκεκριμένα αφορά εργασίες προσάμμωσης και τη διαμόρφωση δύο ραμπών που θα συνδέουν τον ανοικτό δημόσιο χώρο στο επίπεδο της πόλης μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του πρώην ξενοδοχείου Ξενία με το νέο επίπεδο της παραλίας μετά την προσάμμωση.
Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, η αποκατάσταση του κόλπου του Δερματά είναι ένα έργο το οποίο βρισκόταν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, και αποτέλεσε αδικαιολόγητη παράλειψη και αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Το έργο με κάθε τρόπο θα έπρεπε να προχωρήσει για προφανής και αυτονόητους λόγους.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι χρειάστηκε να προηγηθεί ένας απίστευτος όγκος δουλειάς προκειμένου να φτάσουμε στη δημοπράτηση του έργου, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα