Βρετανία: Στοιχεία σοκ-8.500 πέθαναν σε οίκους ευγηρίας σε 15 μέρες-Μυστήριο με ασθένεια που σχετίζεται με covid-19

16:00 28/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σοκαριστικά είναι για άλλη μία φορά τα νούμερα που έρχονται στο φως από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τους θανάτους στα ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων κατά την διάρκεια της πανδημίας. Την εβδομάδα από τις 10-17 Απριλίου υπήρχαν πάνω από 3,000 θάνατοι με covid-19 σε ιδρύματα φροντίδας ευπαθών ομάδων σε Αγγλία και Ουαλία.

Τα στοιχεία που φέρνει η Στατιστική Υπηρεσία είναι αποκαρδιωτικά καθώς δείχνουν ρεκόρ αύξηση θανάτων από το 1993 οπότε και υπάρχει η καταγραφή στοιχείων. To πλέον ανησυχητικό είναι

ότι οι θάνατοι αυξάνουν όχι μόνο εξαιτίας του κορονοϊού. Όπως είπε στο BBC ο Νiκ Στράιπ από την Εθνική Στατιστική υπηρεσία, τις προηγούμενες 4 εβδομάδες είχαμε 27,000 θανάτους πάνω από το μέσο όρο των στατιστικών όλων των προηγούμενων χρόνων.

Περίπου το 40% από το πλεόνασμα των θανάτων αναγράφουν την covid-19 στο πιστοποιητικό θανάτου. Σε σύγκριση με άλλα στοιχεία η υπηρεσία αναφέρει 5,500 θανάτους σε ιδρύματα από covid-19 έως τις 24 Απριλίου. Ο Στράιπ επισήμανε κάποια φαινόμενα, όπως θάνατοι σε ασθενείς που κανονικά θα μεταφέρονταν σε νοσοκομείο έμειναν στο ίδρυμα και πέθαναν. Οπότε η μία εκδοχή είναι να διαταράχτηκε η συνήθης ρουτίνα φροντίδας ασθενών σε ιδρύματα. Ένα άλλο φαινόμενο είναι οι ασθενείς να παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα της νόσου μεν, αλλά αυτό να επηρεάζει τα υποκείμενα νοσήματα τους και οπότε καταλήγουν εξαιτίας αυτών.

Ανησυχητικό στο μέτωπο της εξέλιξης της ασθένειας είναι η είδηση ότι τουλάχιστον 12 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 μεταφέρθηκαν στην εντατική μονάδα θεραπείας παρουσιάζοντας επιπλοκές συνδρόμου τοξικού σοκ από την covid-19. Οι γιατροί υποψιάζονται ότι η ασθένεια είναι μια «φλεγμονώδης αντίδραση μετά τη μόλυνση», όπου το ανοσοποιητικό σύστημα πιέζεται υπερβολικά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ε. Λυμπέρη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα