Βρετανία: Κυβερνοεπίθεση σε νοσοκομεία – Χάκερ ζητούν λύτρα και στην Ισπανία

19:55 12/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), ανακοίνωσε ότι δέχτηκε επίθεση στον κυβερνοχώρο, με στόχο τουλάχιστον 16 νοσοκομεία τα οποία δυσλειτούργησαν στην περίθαλψη, ακόμη και στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Οι δράστες με κακόβουλο λογισμικό εκβιάζουν ότι εάν δεν καταβληθούν λύτρα, τα αρχεία θα καταστραφούν. Στο στόχαστρο παρόμοιας κυβερνοεπίθεσης βρέθηκε και η Ισπανία.

«Τα αρχεία είτε θα σωθούν είτε θα χαθούν» , αναφέρουν οι χάκερ που δίνουν και συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, στην οποία πρέπει να σταλούν $300 bitcoin , ενώ προειδοποιούν ότι η τιμή όσο περνά η ώρα ανεβαίνει.

Πρόκειται για υπόθεση επίθεσης με ιό τύπου «ransomware», που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ο χρήστης να καταβάλει λύτρα, αποφάνθηκαν Βρετανοί ειδικοί.

Ως συνέπεια, τα νοσοκομεία στο Λονδίνο, στο Νότιγχαμ, στο Μπλάκμπερν, στο Χερτφορντασαϊρ και στην Κούμπρια εκτρέπουν τα επείγοντα περιστατικά σε άλλες περιοχές.

«Έπειτα από μια φερόμενη ως εθνική επίθεση στον κυβερνοχώρο λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι δυνατό προκειμένου να προστατεύσουμε τα τοπικά συστήματα και τις υπηρεσίες του NHS», ανέφερε εκπρόσωπος του NHS.

«Η ψηφιακή επίθεση χάκερ δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε εκπρόσωπος του τομέα πληροφορικής και τεχνολογίας του NHS, ενώ οι διωκτικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας διεξάγουν εκτεταμένη επιχείρηση για να εντοπίσουν τα ίχνη της κυβερνοεπίθεσης και να συλλάβουν τους δράστες.

Στο στόχαστρο και η Ισπανία

Στο μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) της Ισπανίας έκανε λόγο για «μαζική επίθεση ransomware», ενώ το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «πραγματοποιήθηκαν διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων».

Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, του κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι υπεύθυνοι εταιρίας προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους.

Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, επισημάνθηκε ότι η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αρχείων και δεν πρόκειται για διαρροή δεδομένων».

Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται».

ΠΗΓΗ: Independent – ΑΠΕ

Keywords