Βραβείο στη «Δεξιά τσέπη του ράσου» στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, από το ομώνυμο βιβλίο του Γ. Μακριδάκη

07:08 16/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δική της παρουσία στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είχε η Χίος αποσπώντας μάλιστα και βραβείο!
Συγκεκριμένα το πρώτο Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου απέσπασε η “Δεξιά Τσέπη του ράσου”· ταινία του Γιάννη Λαπατά που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής πρόκειται για μια «βαθιά συγκινητική ταινία που μέσα από την αγάπη,

την απώλεια και τον επαναπροσδιορισμό της ζωής, μας προσφέρει ένα πολύτιμο μάθημα για τη ζωή και τον θάνατο.
Με άρτια σκηνοθεσία και φωτογραφία, σκηνικά και κοστούμια που αποδίδουν απόλυτα τον χώρο του μοναστηριού, τον χαρακτήρα του μοναχού και συνδυάζονται άρτια με την όλη ατμόσφαιρα της ταινίας. Πολύ καλός ηχητικός σχεδιασμός και εξαιρετική χρήση της μουσικής που σε συνδυασμό με την εξαιρετική υποκριτική των ηθοποιών δημιουργεί άμεσα το αίσθημα της ταύτισης μαζί τους και εντείνει την συγκίνηση στις απαραίτητες στιγμές».

Το βραβείο παρέλαβε ο συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η ταινία, Γιάννης Μακριδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη για την άψογη συνεργασία τους και προέτρεψε όλους τους Έλληνες σκηνοθέτες να στραφούν στην ελληνική λογοτεχνία για να αντλήσουν έμπνευση.
Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή του Βραβείου Νεότητας, αποτελείται από φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην κατηγορία του βραβείου, υποψήφιες ήταν οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στις ενότητες του Διεθνούς Προγράμματος.
Το βραβείο Καλύτερης ταινίας του 59ου Φεστιβάλ, «Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος» κέρδισε η βρετανική ταινία “Ρέι και Λιζ” του Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα