Βουλή: Αποσύρθηκε επίμαχη τροπολογία – Βολές από ΝΔ και ΔΗΣΥ

00:29 20/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποσύρθηκε τελικά, η τροπολογία για την οποία είχαν διατυπώσει διαφωνία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και με την οποία συμπληρώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 758) και παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης οριστικής απόφασης εκουσίας δικαιοδοσίας και μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα κατατεθεί

σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και επέκρινε τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για «πολιτική σχιζοφρένεια» και «καραγκιοζιλίκια». Τα δύο κόμματα απήυθυναν προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται στο εξής να ψηφίσουν διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, αν δεν έχει εξασφαλισμένη τη συμφωνία και των δύο κυβερνητικών εταίρων, ενώ κατηγόρησαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες για επικοινωνιακά παιχνίδια και σπέκουλα με στόχο να διατηρήσει ο κυβερνητικός εταίρος το 3%.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη, ότι «ανταποκρινόμενος και στην έκκληση του εισηγητή των ΑΝΕΛ του κ. Παπαχριστόπουλου, θα δώσει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας έως δέκα ημερών και θα έρθουν άμεσα σε ψηφοφορία στο επόμενο νομοσχέδιο».
«Σήμερα έγινε αυτή η αναβολή της συζήτησης στο Συμβούλιο των Αντιπροσώπων, αν δεν υπήρχε όμως αυτή η αναβολή θα προχωρούσαμε κανονικά, και όποιος θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο κ. Κοντονής και κάλεσε τη ΝΔ να λέει καθαρά τις απόψεις της για θέματα σοβαρά, αντί να κρύβεται πίσω από ζητήματα διαδικασίας.

«Η ΝΔ δήλωσε και δηλώνει ξεκάθαρα: Τέρμα αυτό το παιχνίδι. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, για τη στάση της ΝΔ έναντι της τροπολογίας που σχετίζεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε την αποκλίνουσα στάση των ΑΝΕΛ για την σχετική τροπολογία και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Επενδύετε στην υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης για να παρακάμψετε την ανεύθυνη στάση του κυβερνητικού σας εταίρου». Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Σκοπίων, για να αναρωτηθεί με ποια θέση διαπραγματεύεται ο υπουργός Εξωτερικών. «Έχει κάποια διαπραγματευτική εντολή και αν έχει ποια είναι; Με τι αξιοπιστία κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ποια είναι η θέση του; Αυτό το παιχνιδάκι με τα εθνικά θέματα να τελειώσει. Η ΝΔ δεν πρόκειται να το παρακολουθήσει», είπε στο σημείο αυτό ο κ. Κουμουτσάκος.

«Α λα καρτ» κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της: «Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στη ΔΕΘ ότι θεωρεί τον κ. Καμμένο την πατριωτική κεντροδεξιά, ότι δεν του δημιουργεί προβλήματα, εννοώντας φαντάζομαι ότι ψηφίζουν μόνο μνημόνια μαζί. Λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η περίπτωση της α λα κάρτ νομοθέτησης, να κάνετε ό,τι θέλετε και όταν δεν έχετε πλειοψηφία στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να στηρίζεστε σε εμάς, ή στο Ποτάμι, ή σε άλλες δυνάμεις. Μαζί συγκυβερνάτε, μαζί αποφασίζετε και εμείς στη συνέχεια παίρνουμε θέση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Νωρίτερα, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη, υπογραμμίζοντας ότι δεν δίνουν άλλοθι στην έλλειψη κυβερνητικής πλειοψηφίας και στην έλλειψη δεδηλωμένης για την υπερψήφιση νόμων ή μεμονωμένων διατάξεων, ανεξαρτήτως περιεχομένου».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου με ανάρτηση της στο Twitter στηλιτεύει τη στάση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέροντας: «Ενδιαφέρονται μόνο για την επικοινωνία, όχι για την ουσία, και δεν διστάζουν να απαξιώσουν τον κοινοβουλευτικό τους ρόλο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα