Βόρειο Αιγαίο: Η «Ανταρσία στο Αιγαίο» για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

12:50 13/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανακοίνωση της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου «Ανταρσία στο Αιγαίο» για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, όπως και κάθε αύξηση των έμμεσων φόρων αποτελεί μέτρο αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Θα αποτελέσει σκληρό πλήγμα για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις μικρές εμπορικές

και παραγωγικές επιχειρήσεις, όλα τα λαϊκά νοικοκυριά. Θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο ύφεσης τις τοπικές οικονομίες των νησιών, θα κλείσουν ακόμη περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Θα αυξηθεί η ανεργία και η μετανάστευση των νέων από τα νησιά προς τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό. Θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η δημογραφική γήρανση των νησιών. Αντίθετα, θα ευνοήσει τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων σούπερ μάρκετ, να ανοίξουν νέα υποκαταστήματα στα νησιά μας. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια, τα οφέλη από το μειωμένο ΦΠΑ δεν έφταναν στο βαθμό που θα έπρεπε, στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Είναι λάθος η επίκληση του προσφυγικού, ως επιχείρημα για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, γιατί είναι ένα πρόβλημα που κάποια στιγμή θα πάψει να υφίσταται, όταν οι πρόσφυγες φύγουν ή ενταχθούν ομαλά στις τοπικές κοινωνίες. Όμως οι οικονομικοί και οι κοινωνικοί λόγοι για την ανάγκη μειωμένου ΦΠΑ, θα συνεχίζουν να υφίστανται, λόγω της νησιωτικότητας, που αποτελεί έναν σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα στο κόστος ζωής και στην οικονομική δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είναι μέτρο του τρίτου μνημονίου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τον Αύγουστο του 2015. Είναι το ειδικό αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονίων στα νησιά του Αιγαίου, που στηρίζει το μέτωπο των «Μένουμε Ευρώπη», στο οποίο εντάχθηκαν, το καλοκαίρι του 2015, επιμελητήρια, πολλοί τοπικοί επαγγελματικοί φορείς κυρίως της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι επιστήμονες και οι αυτοαπασχολούμενοι, που θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Οι κινητοποιήσεις των νησιωτών ανέστειλαν την εφαρμογή του μέτρου στο Βόρειο Αιγαίο (μέχρι την 1/1/2018). Το μέτωπο των «Μένουμε Ευρώπη», η Περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου, τα καθεστωτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή είναι στην πραγματικότητα αντίθετοι στους λαϊκούς αγώνες. Σέρνονται αναγκαστικά στις κινητοποιήσεις, αν και στηρίζουν την πολιτική των μνημονίων.

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ μπορεί να κερδηθεί με μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Να ενταχθεί το αίτημα αυτό, στον συνολικό αγώνα για ριζική μείωση των έμμεσων και των άμεσων φόρων για τα λαϊκά στρώματα, την αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονίων και όλων των μνημονιακών νόμων. Με στόχο την συνολική ανατροπή της πολιτικής του μαύρου μετώπου κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – κεφαλαίου, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» στηρίζει τους αγώνες των νησιωτών (εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων), για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.»

Keywords
Τυχαία Θέματα