«Βόμβα» Καψαμπέλη για νοσοκομείο Ζακύνθου: Θα υποχρεωθούμε στη έκδοση νότας…

21:09 24/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το νοσοκομείο Ζακύνθου δεν είναι ασφαλές όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, υποστήριξε στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του δήμου, ο δ/ντης χειρουργικής κλινικής του μοναδικού δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού, Παύλος Καψαμπέλης, αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας των χειρουργείων. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, επειδή ο τόπος δεν είναι υγειονομικά ασφαλής «εμείς θα υποχρεωθούμε κάποια στιγμή να βγάλουμε νότα η οποία θα διαρρεύσει στα κεντρικά των tour operators». Της συγκεκριμένης ενημέρωσης είχε προηγηθεί η εξήγηση από τον κ. Καψαμπέλη ότι δεν πρόκειται για απειλή αλλά για μια ενέργεια που πρέπει να γίνει, καθώς και η εκτίμηση ότι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό από πλευράς δήμου θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διότι ακροθιγώς έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που κατέθεσε ο κ. Καψαμπέλης για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, έφερε το παράδειγμα της άμεσης αντιμετώπισης που χρήζει ένα περιστατικό από τροχαίο λέγοντας ότι, ενώ πάντοτε «υπήρχε επάρκεια σε ενεργά εφημερεύοντα χειρουργό ο οποίος κοιμόταν 30 ημέρες τον μήνα -ακόμη και τον χειμώνα- μέσα στο νοσοκομείο, τώρα, που είναι καλοκαίρι, μετά τις 9 το βράδυ δεν υπάρχει και δεν υπάρχει και δεύτερος». Επιπλέον, επεσήμανε ότι, την παρούσα χρονική περίοδο στα χειρουργεία του νοσοκομείου γίνονται εγχειρήσεις μικρής χρονικής διάρκειας που δεν απαιτούν «βαθειά» αναισθησία.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ.Καψαμπέλης, η επιτροπή Πέτρου δεν έχει καταλήξει διότι δεν την αφήνουν να ολοκληρώσει το έργο της. Να σημειωθεί ότι, η εν λόγω επιτροπή είχε συγκροτηθεί προκειμένου να διεξάγει ελέγχους στην υλικοτεχνική υποδομή και τα μηχανήματα των χειρουργείων στο πλαίσιο διερεύνησης των αιτίων που προκάλεσαν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο πέρυσι τον Δεκέμβριο την 41ετών, Ε. Αρβανιτάκη και προβλήματα σε άλλα τέσσερα περιστατικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι που δεν έχει εκδώσει πόρισμα η εν λόγω επιτροπή είναι μεταξύ άλλων ότι έχουν πέσει στο κενό αιτήματά της, όπως η αποστολή στον Δημόκριτο των αναισθησιολογικών μηχανημάτων που προκάλεσαν τα περιστατικά για έλεγχο τοξικότητας, η αποστολή για έλεγχο προσομοίωσης από το πανεπιστήμιο Αθηνών και να της δοθούν οι συμβάσεις συντηρήσεως των μηχανημάτων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου, Νίκος Ποταμιτής, ο οποίος, για άλλη μια φορά, επεσήμανε ότι τα χειρουργεία άνοιξαν και έκλεισαν με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου. Αναφερόμενος δε, στην αιφνιδιαστική επίσκεψη αρχές Μαΐου του αναπλ. υπουργού υγείας, Π.Πολάκη -παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκαν τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλεια των χειρουργείων- είπε πως ήρθε στη Ζάκυνθο «μαζί με τα εργαλεία του, έβγαλε από τις βαλίτσες του και κάποιους ασθενείς τους οποίους χειρούργησε παράτυπα στο τοπικό νοσοκομείο, δίχως ν’ ανήκει στον τοπικό ιατρικό σύλλογο και σήμερα δεν γνωρίζουμε την πορεία της υγείας αυτών των ασθενών».

Ρεπορτάζ: Πέτρος Πομόνης – Μαρίνα Μάντζου

Keywords