Βόλος: Ομαλά οι εκλογές των εκπαιδευτικών

14:22 2/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκλογές για την ανάδειξη των νέων υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διεξάγονται σήμερα και στη Μαγνησία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, ενώ η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Αν χρειαστεί πάντως, υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί παράταση.

Στην ηπειρωτική Μαγνησία υπάρχουν τέσσερα εκλογικά κέντρα, ενώ τρία εκλογικά κέντρα βρίσκονται στα νησιά, για τους εκπαιδευτικούς της Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Στις εκλογές

μπορούν να λάβουν μέρος 1700 περίπου νηπιαγωγοί και δάσκαλοι και 1500 καθηγητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επίπεδα υπηρεσιακών συμβουλίων είναι τρία: Το ΠΥΣΠΕ (για την Πρωτοβάθμια) – ΠΥΣΔΕ (για τη Δευτεροβάθμια), σε επίπεδο νομού ή Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, το ΑΠΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΔΕ, σε επίπεδο Περιφέρειας που στην περίπτωση της Θεσσαλίας εδρεύει στη Λάρισα και το ΚΥΣΔΕ που είναι ένα και αναφέρεται σε όλη την Ελλάδα.

Για τη διεξαγωγή των σημερινών εκλογών έκανε δηλώσεις ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Σωκράτης Σαβελίδης, ο οποίος τόνισε ότι το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο είναι ένα σημαντικότατο διοικητικό όργανο των εκπαιδευτικών, που αποτελείται από πέντε μέλη, τρία από τα οποία είναι διοικητικοί (ο ένας είναι ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι άλλοι δύο διευθυντές σχολείων) και οι δύο είναι αιρετοί.
«Πρόκειται για εφαρμογή της έννοιας της συνδιοίκησης και οι δύο που εκλέγονται συνδιοικούν με τους διοικητικούς, κάτι που αποτελεί σημαντική δημοκρατική διαδικασία για τους εκπαιδευτικούς», τόνισε ο κ. Σαβελίδης, προσθέτοντας πως ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει εφαρμόσει τη δημοκρατία σε τέτοιο βαθμό που αποτελεί πρότυπο εφαρμογής και στους υπόλοιπους κλάδους του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε όλη τη χώρα για τη διενέργεια των εκλογών. Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, κ. Διαλεχτή Τσιτούμη δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ότι την ευθύνη την σημερινής, διοικητικής αργίας για τα σχολεία, φέρει το Υπουργείο Παιδείας, καθώς υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα από το 2003, με το οποίο ορίζεται αργία για τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η μέρα των αρχαιρεσιών για τα υπηρεσιακά συμβούλια.
«Η ΕΛΜΕ, ως συνδικαλιστικό όργανο λέει ότι πρέπει να υπάρχει εκλογοαπολογιστική συνέλευση, όπου εκεί πρέπει να κριθούν οι αιρετοί από τους συναδέλφους τους και να ακολουθήσουν οι εκλογές» δήλωσε η κ. Τσιτούμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα