Βόλος: Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα την Ελληνική λαϊκή τέχνη

00:04 19/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» –  «Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συνδιοργανώνουν διαδικτυακά το τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, 25-27 Σεπτεμβρίου 2020, με τίτλο:«Ελληνική Λαϊκή Τέχνη: Παλαιότερες  θεματικές  με  σύγχρονες  προσεγγίσεις”, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη

του Λαογράφου Κίτσου Μακρή.

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση του θεματικού έτους δράσεων και εκδηλώσεων για το 2019 με τον διακριτικό τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές» και αποτελεί την κατακλείδα των εκδηλώσεων και δράσεων του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2019», γεγονός το οποίο έχει καθιερωθεί από τη «Μαγνήτων Κιβωτό», από το 2015.

Στο Διεθνές Συνέδριο, που συγκεντρώνει στον Βόλο ειδικούς επιστήμονες, εμπειρογνώμονες σε θέματα λαογραφίας, ιστορίας, και λαϊκού πολιτισμού από την όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν και  ξένοι επιστήμονες και μελετητές της λαϊκής τέχνης ,καθώς και εκπρόσωποι φορέων και Πανεπιστημίων από πολλές χώρες του εξωτερικού. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν και να συζητηθούν νέα ευρήματα και νέοι προβληματισμοί, να δοθούν νέες ερμηνείες σε ήδη γνωστά ζητήματα, και παραλλήλως να παρουσιαστεί νέο ερευνητικό υλικό για το οποίο δεν έχει ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα. Μια τέτοιου είδους συλλογική και οργανωμένη ανταλλαγή απόψεων θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επανεκτίμηση της νεοελληνικής παραδοσιακής τέχνης.

Οι θεματικές του Συνεδρίου είναι 

Θεωρητικά ζητήματα: Οι Λαϊκές Τέχνες στον Ελλαδικό ΧώροΟ Συμβολικός και Κοινωνικός ρόλος των Λαϊκών ΤεχνώνΗ Έρευνα της Λαϊκής Τέχνης στο πλαίσιο των Τοπικών ΣπουδώνΛαϊκές Τέχνες: Εργαστήρια – Τεχνίτες – ΤεχνικέςΛιθογλυπτικήΛαϊκή ΖωγραφικήΑγγειοπλαστικήΣαγματοποιίαΝαυπηγικήΚοσμηματοποιίαΥφαντικήΚεντητικήΠαραδοσιακό και Σύγχρονο ΈνδυμαΧορός και ΜουσικήΕκκλησιαστικές ΤέχνεςΈντεχνος Λαϊκός ΛόγοςΑναπαραστάσεις εκφάνσεων της Λαϊκής Τέχνης στη Λογοτεχνία / στον Κινηματογράφο / στο ΘέατροΜουσεία Λαϊκής Τέχνης: Ζητήματα Αναπαράστασης, Διαχείρισης και Εκπαιδευτικής ΠολιτικήςΗ Λαϊκή Τέχνη ως Τουριστικό ΠροϊόνΝέες Τεχνολογίες, Ψηφιακά Εργαλεία, Εκπαίδευση και Λαϊκή Τέχνη

Το Συνέδριο θα γίνει μέσω της εφαρμογής τηλεδιασκέψεων ZOOM αλλά και μέσω του YouTubelive. Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2020, τη φόρμα με τα στοιχεία τους. η οποία  βρίσκεται  στον παρακάτω σύνδεσμο:

Για κάθε μέρα του Συνεδρίου θα υπάρχει ξεχωριστό λινκ, στο οποίο θα συνδέονται όσοι έχουν δηλώσει ότι  επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου εμφανίζετε στον σύνδεσμο:

Για το Διεθνές Συνέδριο έχει ήδη κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό εντύπων το Βιβλίο Περιλήψεων του συνεδρίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να το ανακτήσουν σε ηλεκτρονική μορφή από τον σύνδεσμο:

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα