Βενεζουέλα: Συνελήφθη ο επιτελάρχης του Γκουαϊδό για συμμετοχή σε «πυρήνα τρομοκρατών»

09:58 22/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν τον Ρομπέρτο Μαρέρο, τον επιτελάρχη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό για ανάμιξή του σε έναν υποτιθέμενο «πυρήνα τρομοκρατών» που σχεδίαζε επιθέσεις ενάντια σε υψηλά ιστάμενες πολιτικές προσωπικότητες. Η σύλληψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ σε εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση,

έδειξε μια εικόνα από δύο τουφέκια, που σύμφωνα με τον ίδιο συλλέχθηκαν κατά τις έρευνες εναντίον του Ρομπέρτο Μαρέρο.

‘Αμεση απελευθέρωση ζητά ο Γκουαϊδό

Η σύλληψη έγινε περίπου στις 02:00 το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε νωρίτερα σήμερα στο Twitter ο Γκουαϊδό. Για τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της χώρας η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο «εξέθεσε τις αδυναμίες της», «επενδύοντας στον φόβο» και στην «αποστράτευση» της αντιπολίτευσης.

«Καθώς δεν μπορούν να συλλάβουν εμένα αναζητούν ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μου, απειλούν συγγενείς, κάνουν απαγωγές», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο Νικολάς Μαδούρο είτε δεν τολμά να με συλλάβει είτε δεν έχει καμία εξουσία, έχει χάσει την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

!¿Detenido?!

— ¿PARLEM CLÀ? (@ClSeSe) March 21, 2019

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον με tweet του τόνισε ότι ο «Μαδούρο έκανε ακόμη ένα μεγάλο λάθος», αναφέροντας ότι η «παράνομη» σύλληψη του Μαρέρο «δεν θα μείνει αναπάντητη».

Venezuela crisis: Guaidó condemns ‘vile’ arrest of aide

Mega Meetei (@purelyfast) March 22, 2019

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, όταν ρωτήθηκε για μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, υποστηριζόμενες από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές, έχουν καταστείλει ειρηνικές διαμαρτυρίες, καταφεύγοντας στην υπερβολική χρήση δύναμης, στις δολοφονίες, στις αυθαίρετες κρατήσεις και στη χρήση βασανιστηρίων, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Η Μπατσελέτ, η οποία απευθυνόταν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε σε πληροφορίες που έχει τεκμηριώσει η υπηρεσία της σύμφωνα με τις οποίες η Δύναμη Ειδικών Ενεργειών της Εθνικής Αστυνομίας (FAES) εκτέλεσε 37 ανθρώπους τον Ιανουάριο στο Καράκας σε παράνομες εφόδους που διενέργησε κατ΄οίκον σε φτωχές περιοχές που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση.

Ωστόσο οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ στις οικονομικές μεταβιβάσεις που συνδέονται με την πώληση πετρελαίου «μπορεί να συμβάλουν στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης με πιθανές επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και στην ευημερία τους», είπε η Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος της Χιλής.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα