Β.Αλεβιζόπουλος (ΟΣΥΠΑ): Θα πληρώσουν ελληνικό δημόσιο και πολίτες την ψευτο-επένδυση της Fraport –Slentel

20:57 27/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η ΟΣΥΠΑ αγωνίζεται για να αποκαλυφθεί το φιάσκο της ψευτο-επένδυσης που ουσιαστικά είναι κατάσχεση της δημόσιας περιούσιας, σκλαβοπάζαρο του ελληνικού λαού και ένα σύνολο υποχρεώσεων που αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο απέναντι στους δήθεν επενδυτές» υποστήριξε σε μια ακόμη αποκαλυπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Βασίλης Αλεβιζόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών

αεροδρομίων της χώρας στην κοινοπραξία Fraport AG- Slentel Ltd (΄Ομιλος Κοπελούζου). Όπως είπε, «η σύμβαση δεν είναι αναπτυξιακή και προς όφελος του ελληνικού λαού για αυτό και η υπόθεση του στησίματος αυτής της απάτης έχει πάρει τον δρόμο για τον εισαγγελέα, προκειμένου να διαλευκανθεί πόσα χρήματα τελικά θα δώσει η κοινοπραξία και ποιος ο ρόλος του κράτους». Μάλιστα, όπως υποστήριξε, στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν γίνει παρεμβάσεις σε θεσμούς του κράτους και εκβιασμοί των δανειστών, ενώ, έχει διαπραχθεί ισοπέδωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που εκπορεύονται από το σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, ο κ.Αλεβιζόπουλος τονίζοντας ότι, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν τα αεροδρόμια παραχωρήθηκαν μετά από εκβιασμό του Σόιμπλε ή εάν εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη των εν λόγω υποδομών και άρα του τουρισμού, ισχυρίστηκε πως το δεύτερο δεν προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης, καθώς είναι ετεροβαρής. Δηλαδή, όπως ανέφερε, όλα είναι εις βάρος του ιδιοκτήτη-ελληνικού δημοσίου με ανάδειξη ως «κυρίαρχου παίχτη» της ενοικιάστριας-κοινοπραξίας και, μάλιστα, με χρεώσεις που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεβιζόπουλος, αφού χαρακτήρισε τη Slentel ως «εταιρεία-φάντασμα» αναφέροντας ότι πρόκειται για μια offshore της Κύπρου με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ για την οποία υπάρχει εισήγηση ορκωτών λογιστών να κλείσει, διερωτήθηκε πως μια εταιρεία όπως η Fraport συνεταιρίστηκε μαζί της και γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ζήτησε τουλάχιστον τις δραστηριότητες της τελευταίας πενταετίας ή/και το ΤΑΙΠΕΔ τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για πλήρη αδυναμία της Fraport να υλοποιήσει όσα υπέγραψε, υποστηρίζοντας ότι, τελευταία, είχε περίπου 1 δις ευρώ σε ολόκληρο τον όμιλο, με υποχρεώσεις οι οποίες μέχρι το 2020 αγγίζουν τα 3 δις 600 εκατ. ευρώ και με νέο αίτημα για δάνειο ύψους 3 δις ευρώ για το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ενώ, η ρευστότητά της είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ. Επίσης, είπε ότι, η Fraport Greece με τον Κοπελούζο και με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ έχουν ως εγγυητή το ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή, όπως με έμφαση επεσήμανε, «ο ενοικιαστής των αεροδρομίων λέει ότι τα μισθώνει για 40 χρόνια και για να είναι σωστός στις υποχρεώσεις του και να δώσει την προκαταβολή καλεί το ελληνικό δημόσιο να εγγυηθεί, γεγονός που γίνεται αποδεκτό στη σύμβαση, όπου προβλέπεται ο ιδιοκτήτης να εγγυηθεί για τις υποχρεώσεις του ενοικιαστή. Βάσει των ευρωπαϊκών αποφάσεων, όποιος μπαίνει εγγυητής σε μεγάλες επενδύσεις αναλαμβάνει και το χρέος στον προϋπολογισμό του, άρα, τους κάνουμε δώρο τα αεροδρόμια ανοίγοντας μια τρύπα 1,2 δις στον προϋπολογισμό για τον Έλληνα φορολογούμενο δίνοντάς τους και μπόνους, αφού το ελληνικό δημόσιο θα επιδοτεί για μια δεκαετία το οικονομικό εγχείρημα του περίπου 1,5 δις ευρώ (1.2 δις προκαταβολή + 330 εκατ. της επένδυσης) διατηρώντας, μεταξύ άλλων, το τέλος εκσυγχρονισμού ανάπτυξης (σπατόσημο).»

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, αναρωτήθηκε πως θα κάνει ανάπτυξη η κοινοπραξία όταν έχει δυσκολίες ακόμη και να εκπληρώσει την υποχρέωση της εφάπαξ προκαταβολής, για να συνεχίσει λέγοντας ότι, και η διαφημιζόμενη ανάπτυξη είναι ασαφέστατη (τι θα γίνει και που) και πως αφορά σε ποσό επένδυσης μόλις 330 εκατ. σε 4 χρόνια, εκτιμώντας ότι, τελικά και αυτό ουσιαστικά θα πληρωθεί από το επιβατικό κοινό, μέσω αύξησης τελών. Επιπλέον, ανέφερε ότι, βάσει κανονισμών, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω τα συνολικά 370 εκατ. -που αφορούν σε ποσά για τα εν εξελίξει έργα στα αεροδρόμια μέσω κοινοτικών προγραμμάτων- τα οποία ήταν προς όφελος του ελληνικού δημοσίου. Κατέληξε δε, τονίζοντας ότι «καταγγέλλουμε στις Βρυξέλλες, κοινοτικά και κρατική εγγύηση που απαγορεύεται, ενώ, έχει γίνει προσφυγή στην επιτροπή ανταγωνισμού για το μονοπώλιο που θέλει να στήσει η Fraport και για την τιμολογιακή της πολιτική προκειμένου να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο.»

Αναφορικά με το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές η κοινοπραξία αναλαμβάνει Μάρτιο ή Απρίλιο τα περιφερειακά αεροδρόμια ο κ. Αλεβιζόπουλος ισχυρίστηκε πως, κορόιδευαν όταν έλεγαν ότι θα αναλάβουν τον προηγούμενο Νοέμβριο καθώς δεν είχε ακόμη συσταθεί το προσωπικό της εταιρείας, ενώ, για να είχε αναλάβει τον Φεβρουάριο έπρεπε να υπάρχουν δανειακές συμβάσεις, χρήματα και πρωτόκολλα παραλαβής και παράδοσης. Αν και δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, η διοίκηση της ΥΠΑ έχει επιτρέψει να μπαίνουν στα αεροδρόμια υπάλληλοι της εταιρείας ζητώντας στοιχεία, όπως και ανειδίκευτοι που επιχειρούν να εξοικειωθούν με μηχανήματα. Δεδομένου ότι, εστάλη εξώδικο από την ΟΣΥΠΑ με το οποίο καταγγελλόταν ως παράνομη αυτή η πρακτική αλλά δεν εισακούστηκε, κατατέθηκε μήνυση με την οποία καταγγέλλεται ο διοικητής της ΥΠΑ ότι de facto, δηλ. χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, έβαλε την εταιρεία στα αεροδρόμια.

Επίσης, όπως είπε ο κ.Αλεβιζόπουλος, μετά από προσφυγή στο ΣτΕ της ΟΣΥΠΑ και τοπικών φορέων της χώρας -μεταξύ των οποίων και η ΠΙΝ- για την υπογραφή μεταξύ κυβέρνησης, ΤΑΙΠΕΔ και κοινοπραξίας της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τον Δεκέμβριο του 2015, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απεφάνθη ότι δεν υφίσταται εκτελεστική πράξη (δηλ. υπογραφή σύμβασης) αλλά πολιτική βούληση. Όπως ανέφερε, «αν και πρόκειται για μια διαφωνία εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, η απόφαση που ελήφθη ήταν ένα τέχνασμα του ΣτΕ για να αποφύγει να δικάσει την ουσία του ζητήματος, δηλαδή εάν είναι συμφέρουσα ή όχι η σύμβαση παραχώρησης». Επειδή, όπως εκτίμησε, πρόκειται για αρνησιδικία του ΣτΕ κατατίθεται προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία θα ζητείται η αναθεώρηση εκδίκασης της υπόθεσης.

Ακολούθως, ο κ. Αλεβιζόπουλος κατέθεσε στοιχεία βάσει των οποίων, μετά την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, οι μισθώσεις για τις αεροπορικές εταιρείες ή για κάποιον που θέλει να κάνει μια επιχείρηση μέσα στα αεροδρόμια θα είναι από τετραπλάσιες μέχρι και δεκαπλάσιες, ενώ, αναφέρθηκε και στις συνέπειες διεύρυνσης του τουρισμού με το «βραχιολάκι» (all inclusive). Για παράδειγμα, ανέφερε τη Ρόδο, όπου φέτος ενώ σημειώθηκε αύξηση τουριστών 7,5% – 8% υπήρξε μείωση στο εμπορικό και επαγγελματικό ισοζύγιο του νησιού, λόγω του ελεγχόμενου τουρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μόνοι που θα επωφεληθούν από τον έλεγχο του πακέτου της τουριστικής βιομηχανίας που επιχειρεί η Γερμανία μέσω της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων είναι η γερμανική κρατική εταιρεία Fraport, η κρατική γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa- η οποία είναι και μέτοχος της Fraport – η TUI που θα αναλάβει το all inclusive στα συνεργαζόμενα με αυτήν ξενοδοχεία και τα τραστ συνεργασίας Ελλήνων ξενοδόχων με αντίστοιχους Γερμανούς συναδέλφους τους. Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ σημειώνοντας ότι, η συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία που επιδιώκεται να ανέλθει στο 22% του ΑΕΠ της χώρας, τελικά, θα μεταφερθεί στον γερμανικό προϋπολογισμό και όχι τον ελληνικό, κατέληξε λέγοντας ότι, πρόκειται για επιχειρούμενο ολοκληρωτικό έλεγχο του τουριστικού προϊόντος που ουσιαστικά θα επιφέρει ζημιές στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τις τοπικές τουριστικές οικονομίες, όπως της Ζακύνθου.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Μάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα