Τ.Τσιαπλές: να καταργηθεί ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας

12:54 8/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις συντάξεις χηρείας αναφέρεται με δηλώσεις του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ζητώντας να καταργηθεί ο σχετικός νόμος.

Οι δηλώσεις αναλυτικά:
«Η «κανονικότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τσακίζει και τις συντάξεις χηρείας, αφού πέρα από τις βάρβαρες συνέπειες του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου Κατρούγκαλου για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, καταδικάζει στην εξαθλίωση τις χήρες, αφού πετσοκόβει και το ποσό της σύνταξης και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Συγκεκριμένα με το παλιό καθεστώς, λόγω θανάτου του συζύγου

μέχρι τις 12/5/2016, η χήρα έπαιρνε το 70% της σύνταξης που δικαιούταν ο θανών σύζυγος, ανεξάρτητα από την ηλικία της και μετά την τριετία το ποσό περιορίζονταν στο 50% εφόσον η επιζούσα συνταξιοδοτούταν ή εργάζονταν-ασφαλίζονταν.
Με το νόμο Κατρούγκαλου (4386/2016), οι χήρες παίρνουν το 50% της σύνταξης που δικαιούταν ο θανών σύζυγος και αυτό για μια τριετία για τις γυναίκες- χήρες που είναι μεταξύ 52-55 χρονών, την ημέρα που πέθανε ο σύζυγος και μετά θα διακόπτεται και θα δίνεται όταν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας της. Αν τότε δικαιούται και δική της σύνταξη, τότε θα πάρει το 25% της σύνταξης χηρείας! Σε γυναίκες-χήρες που τυχαίνει να είναι κάτω από 52 ετών, όταν έχασαν τον σύζυγο, θα πάρουν το 50% της σύνταξης που θα δικαιούταν ο θανών σύζυγος, για μια τριετία και μετά θα διακόπτεται οριστικά!
Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά η περίοδος χορήγησης του 50% της σύνταξης χηρείας, παρατείνεται μέχρι να γίνει το μικρότερο 18 ή 24 ετών αν σπουδάζει σε ΑΕΙ.
Πολλές από τις χήρες, που δεν έχουν άλλο εισόδημα, τις καταδικάζει έτσι στην απόλυτη εξαθλίωση. Είναι σχεδόν αδύνατο με την μεγάλη ανεργία που υπάρχει, να βρουν στα 55, δουλειά και μάλιστα με πλήρη ασφάλιση, ώστε να συμπληρώσουν προϋποθέσεις για να πάρουν δική τους σύνταξη και αν βρουν πρέπει να δουλεύουν ως τα βαθιά γεράματα για να φτάσουν 4.500 ένσημα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, όπως και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια των μνημονίων.
Να δίνεται σύνταξη χηρείας ίση με το 80% της σύνταξης που δικαιούταν ο θανών, σε όλες τις χήρες που έχασαν τον σύζυγο. Άλλωστε τις εισφορές του τις είχε πληρώσει ο θανών.
Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας και χηρείας.
Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, με 4.050 ένσημα και κατά 5 χρόνια λιγότερο για όσους είναι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης»

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα