Τσίπρας από Βουλή: Έκτρωμα η διάταξη περί ασυλίας υπουργών (video)

23:10 28/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, χαρακτήρισε εκτρωματική τη διάταξη η οποία προσφέρει ασυλία και κάλυψη σε κάθε υπουργό που ζημιώνει το Δημόσιο και ότι αυτοί που το πέρασαν στο Σύνταγμα, φέρουν βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για αμηχανία, σιωπή και φυγομαχία

αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι δεν είναι παρόντες στη συζήτηση.

Για τοποθετήσεις ενδεικτικές της αμηχανίας και της βιασύνης, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, μην τυχόν και μπουν στο φως μια σειρά υποθέσεων.

Σε ότι αφορά στην καθυστέρηση για την συγκρότηση εξεταστικής όπως είπε χαρακτηριστική «Μιλάμε για πράξεις ή παραλήψεις που συνέβησαν το 2003, έχουμε 2017 έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια και μόλις σήμερα καλείται η Βουλή να συστήσει εξεταστική. Με τι σχετίζεται αυτή η αδιανόητη καθυστέρηση; Σχετίζεται με την απροθυμία της Βουλής να διευρενήσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, με πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ή σχετίζεται μήπως με κάποια συνωμοσία σιωπής, ομερτά, όπως λέγεται στη γλώσσα της μαφίας.

Σε ότι αφορά στην απουσία τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά από τη διαδικασία, δήλωσε ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή η οποία δηλώνει αμηχανία, σιωπή και φυγομαχία.

«Αυτή η συζήτηση (σ.σ. για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου) δεν θα γινόταν ποτέ, αν δεν είχε υπάρξει ποτέ η πολιτική αλλαγή τον Ιανουάριο του 2015», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αλλά, «αν ο λαός περιμένει από κάποιον καθαρή απάντηση, είναι από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», τα κόμματα δηλαδή που, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, όμως παρόλ’ αυτά ζητούν τώρα και τα ρέστα.

Ανέφερε επίσης, ότι τότε η ΝΔ δεν είχε κάνει καν θέμα γι’ αυτό, σεβόμενη τον θεσμικό ρόλο του πρωθυπουργού και ζήτησε να αποδίδεται και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ίδιος σεβασμός.

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκτός της χώρας για θεσμική υποχρέωση, όπως και ο ίδιος λείψατε για θεσμική σας υποχρέωση. Ουδέποτε σας κατηγορήσαμε γι’ αυτό και ουδέποτε δημιουργήσαμε θέμα γι’ αυτό» είπε.

Καταλήγοντας τη σύντομη τοποθέτησή του ο Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Είναι προφανές ότι διαθέτετε κοινοβουλευτικό ρεαλισμό, αφού επί λέξει είπατε «όσο έχουμε ακόμη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Έτσι, δείχνετε να έχετε αντιληφθεί ότι τη λαϊκή πλειοψηφία δεν την έχετε πλέον».

Σχετική είδηση:

Ολοκληρώνεται η συζήτηση για τα εξοπλιστικά – Σε λίγη ώρα η ψηφοφορία (live)

Keywords
Τυχαία Θέματα