Τρίκαλα: Στον… αέρα ξανά οι Κοινωνικές Δομές κατά της φτώχειας

13:59 21/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανησυχία τους εκφράζουν εκ νέου οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Τρικκαίων για τη συνέχιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, με τη λήξη των συμβάσεών τους στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε δημόσια ανακοίνωσή τους και μετά τη δίμηνη παράταση του προγράμματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι 26 εργαζόμενοι στις Δομές που υλοποιούν το “Πρόγραμμα Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας” από τον Σεπτέμβριο του 2014, μιλούν για “νέα αδράνεια του αρμόδιου Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, αλλά και της Αυτοδιοίκησης, παραμένοντας στον “αέρα” το Κοινωνικό

Εστιατόριο και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί στην σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς το Υπουργείο…”. Αντίθετα, μοναδικές Δομές που συνεχίζουν τη λειτουργία τους είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κέντρο Διαμεσολάβησης, φαίνεται να αντικαθίσταται λειτουργικά από το Κέντρο Κοινότητας που δημιουργείται στον Δήμο Τρικκαίων. Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Μπουκουβάλας, εργαζόμενος στις Κοινωνικές Δομές, έκανε λόγο για “επανάληψη της ίδιας ιστορίας του περασμένου Οκτωβρίου, όταν τότε με τις πανελλαδικές και τοπικές κινητοποιήσεις των 850 εργαζομένων στις Δομές, δόθηκε την τελευταία στιγμή η παράταση λειτουργίας τους από την αρμόδια υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου”. Επισήμανε, ιδιαίτερα, τη συμβολή των Δομών στη στήριξη μεμονωμένων ατόμων ή ευπαθών ομάδων πληθυσμού, αφού σ’ αυτές έχουν απευθυνθεί περίπου 4.000 Τρικαλινοί, εκ των οποίων οι 2.000 εξυπηρετούνται σε μηνιαία βάση, με παράλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μέσω του επιστημονικού και καταρτισμένου προσωπικού των Κοινωνικών Δομών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες είναι δωρεάν για όλους σε ολόκληρο το δίκτυο ανά την Ελλάδα, ενώ τα τρόφιμα, τα φάρμακα καθώς και οποιοδήποτε άλλο αγαθό που παρέχεται μέσω των Κοινωνικών Δομών δεν χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, αλλά εξασφαλίζονται μέσω της συνεχούς προσπάθειας των εργαζομένων για εύρεση και εξασφάλιση χορηγιών. “Δέκα ημέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεών μας, δεν υπάρχει καμία έγγραφη δέσμευση για το αν και πως θα συνεχίζουν αυτές οι Δομές, όπως και τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι”, κατέληξε ο κ. Μπουκουβάλας, μιλώντας για “σενάρια και εικασίες σχετικά με το νέο καθεστώς των Δομών και των εργαζομένων…”. Συμπληρώνεται ότι πάγια αιτήματα των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές είναι η συνέχιση του προγράμματος, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού κατά την μετάβαση στο νέο πλαίσιο, με την αυτούσια ένταξη τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014– 2020, όπως έγινε και με άλλα προγράμματα, καθώς και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα