Γ. Κουτεντάκης: Οδηγούμε τους φοιτητές σε άλλες χώρες

19:38 27/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μία καυστική του επιστολή προς τους τρεις Τρικαλινούς κυβερνητικούς βουλευτές, ο Δρ Γιάννης Κουτεντάκης, καθηγητής Εργοφυσιολογίας και κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του -αλλά και των στελεχών της Σχολής- για την προτεινόμενη οριζόντια περικοπή των διδάκτρων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) που προωθεί η Υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Με τη συγκεκριμένη δημόσια παρέμβαση, με την επιστολή να απευθύνεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλο, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστο Σιμορέλη, το πανεπιστημιακό στέλεχος μιλά για μέτρα τα οποία “θα πλήξουν καίρια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών ΠΜΣ και θα οδηγήσουν τους μελλοντικούς φοιτητές να αναζητήσουν λύσεις στην Κύπρο, Βουλγαρία, Τουρκία, κ.λπ., με την συνεπακόλουθη οικονομική (και όχι μόνο) αιμορραγία για την χώρα”.

“Τα εν λόγω μέτρα θα ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν σε προγράμματα, όπως τα δικά μας, όπου απαιτείται η προμήθεια ακριβών εργαστηριακών αναλωσίμων υλικών, η συντήρηση εξειδικευμένου εξοπλισμού και η διατήρηση των διεθνών διασυνδέσεών μας”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης, ενώ δεν διστάζει να αναφερθεί και στο πρόσωπο της Υφυπουργού Παιδείας. “Δεν γνωρίζω ποιά είναι η σχετική εμπειρία της κας Υφυπουργού (δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες για το ακαδημαϊκό της έργο στις διεθνείς βάσεις δεδομένων, π.χ. Google Scholar). Ούτε γνωρίζω εάν και κατά πόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί της περί “βιομηχανίας μεταπτυχιακών” και ότι μερίδα Καθηγητών (τα τσεπώνει” ( οι οποίοι αποτέλεσαν και το έναυσμα για τα προτεινόμενα μέτρα.

Σας διαβεβαιώνω όμως ότι τέτοιου είδους πρακτικές είναι άγνωστες σε εμάς εδώ στα Τρίκαλα”, τονίζει εμφαντικά ο κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ. Προσθέτει, δε, χαρακτηριστικά: “Οι διδάσκοντες στα ΠΜΣ της Σχολής μας δεν αμείβονται για τις υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες τους και τα έσοδα με διαφάνεια χρησιμοποιούνται για υποτροφίες φοιτητών, για την αγορά ποδηλάτων (δώρο προς τους φοιτητές), για την προμήθεια εργαστηριακών αναλωσίμων, για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, για την πρόσκληση διδασκόντων υψηλής επιστημονικής εμβέλειας κ.λπ., ανάγκες τις οποίες το Υπουργείο αδυνατεί (ή δεν θέλει) να καλύψει.

Λόγω της πρωτοφανούς κρατικής υποχρηματοδότησης, μέχρι και το χαρτί υγείας που χρησιμοποιούν οι φοιτητές μας έχει αγοραστεί με τα έσοδα των ΠΜΣ τα οποία προτίθεται το Υπουργείο να περικόψει!”. Καταλήγοντας, στην ανοιχτή του επιστολή, τονίζει πως “οι προτεινόμενες αλλαγές και το σκεπτικό της κας Υφυπουργού μας αδικούν ως Σχολή και προσβάλουν κατάφορα την ακαδημαϊκή μας υπόσταση.

Θα ήταν δικαιότερο (και δημοκρατικότερο) εάν το Υπουργείο είχε κατονομάσει τις Σχολές όπου έχουν στηθεί οι καταγγελλόμενες “βιομηχανίες”. Αφού όμως, προφανώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει, υπάρχει και το εντελώς αυτονόητο: να αξιολογηθούν όλα τα ΠΜΣ από μία σοβαρή ανεξάρτητη αρχή και να απομονωθούν όσα δεν πληρούν τους διεθνείς κανόνες αριστείας. Οι οριζόντιες “λύσεις”, μόνο ολέθριες θα αποβούν για την ήδη παραπαίουσα Τριτοβάθμια Εκπαίδευση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα