Τρίκαλα: Δίκη της Χρυσής Αυγής: αναγκαία η καταδίκη, σύμφωνα με τον κ. Θ. Καμπαγιάννη

20:53 26/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την εκτίμηση ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής θα ολοκληρωθεί το 2018 εξέφρασε σήμερα ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Θανάσης Καμπαγιάννης στην εκδήλωση που διοργάνωση η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού.

Η εκδήλωση είχε ως θέμα την δίκη της Χρυσής Αυγής, μία δίκη που αφορά όλους, διότι η έκβασή της θα αποτελέσει

σταθμό για τα πολιτικά πράγματα του τόπου και για την ελληνική κοινωνία. Υπ’ αυτή την έννοια η Λέσχη Εργασίας Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων, που διοργάνωσε την εκδήλωση εκτιμά ως καθήκον όλου του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, όλου του μαχόμενου αντιφασιστικού κινήματος την στενή παρακολούθησή της.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015. Ο ομιλητής της σημερινής εκδήλωσης ο κ. Θανάσης Καμπαγιάννης εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί το 2018. Αφορά σε τρεις υποθέσεις, στην επίθεση που δέχθηκαν στο Πέραμα στο σπίτι τους και μάλιστα ένας από αυτούς την ώρα που κοιμόταν, Αιγύπτιοι ψαράδες, στην επίθεση που δέχθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, την ώρα που κολλούσαν αφίσσες και στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Καπέλο» των υποθέσεων αυτών η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής με οργανωμένη εγκληματική δράση από τα «πάνω», από την ίδια την ηγεσία δηλαδή της οργάνωσης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε ό,τι αφορά το κίνητρό ο κ. Καμπαγιάννης το περιέγραψε ως ιδεολογικό, η ναζιστική ιδεολογία δηλαδή είναι το κίνητρο και οικονομικό. Είπε ότι ειδικώς στην περίπτωση της επίθεσης που δέχθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προέκυψε από τη διαδικασία ότι η χρυσή αυγή είχε αναλάβει για λογαριασμό εργολάβου να «χτίσει» ένα νέο σωματείο που θα ελέγχει και στο οποίο οι συμμετέχοντες δεν θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Περιγράφοντας την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι οι περισσότεροι εκ των δικηγόρων της είναι ειδικοί νομικοί σύμβουλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πληρώνονται συνεπώς από το ελληνικό κράτος και πρόσθεσε ότι η υπερασπιστική γραμμή δεν είναι σταθερή και πάντως σε αρκετές περιπτώσεις περιέχει αντιφάσεις.

Σε ό,τι αφορά την ηγεσία της Χρυσής Αυγής εξήγησε ότι διώκονται ως φυσικά πρόσωπα και ως διευθύνοντες εγκληματική οργάνωση.

Επίσης έγινε αναφορά από τον κ. Καμπαγιάννη μετά από σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε από το ακροατήριο στην υπόθεση Σαχζάτ Λουκμάν, του 27χρονου Πακιστανού που δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου της χρυσής αυγής τον Γενάρη του 2013, στις 3 το πρωί και ενώ πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατό του. Οι χρυσαυγίτες δράστες καταδικάστηκαν σε ισόβια. Για πρώτη φορά, αναγνωρίστηκε ρατσιστικό κίνητρο στο έγκλημα. Πρόκειται για ξεχωριστή υπόθεση, η οποία ωστόσο καταδεικνύει και αυτή τη δράση της Χρυσής Αυγής. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέρθηκε και σε κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό: μίλησε για την προσπάθεια εκφοβισμού του κόσμου που επιχειρεί η Χρυσή Αυγή γύρω από την δικαστική αίθουσα. Αφορμή μία ερώτηση που κατατέθηκε από το ακροατήριο σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν μέσα στην αίθουσα. Είπε δηλαδή ότι επιχειρήθηκε να καταλάβουν ζωτικό χώρο του ακροατηρίου οπαδοί και μέλη της Χρυσής Αυγής – «φουσκωτούς» τους χαρακτήρισε, με τη γνωστή αμφίεση των μαύρων ρούχων, με το λογότυπο της οργάνωσης – ωστόσο το οργανωμένο αντιφασιστικό κίνημα, που έχει παρουσία στην δίκη απέτρεψε κάτι τέτοιο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επεσήμανε ότι η έκβαση αυτής της δίκης είναι εξαιρετικά σημαντική για το αντιφασιστικό κίνημα και την ίδια την κοινωνία, συνδυάζοντας την δράση της κοινωνίας κατά του φασισμού εκτός των δικαστικών αιθουσών, κόντρα στις βίαιες, ρατσιστικές επιθέσεις της χρυσής αυγής. Εξάλλου, πρόσθεσε, η «καρδιά» του φασισμού είναι το μίσος, για τον μετανάστη, τον φτωχό, τον ξένο, τον πρόσφυγα, τον ομοφυλόφιλο, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου Τσιτσάνη, όπου λειτουργούσαν οι παλαιές φυλακές και την παρακολούθησε πολύς κόσμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα