Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των εκλογών (video)

07:35 25/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, νικητής είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς προηγείται με 53,6%, έναντι 30,8%, του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Η νίκη Ερντογάν επισημοποιήθηκε μάλιστα από το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Ο Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο «σουλτάνος» κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή καθώς, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk φέρεται να δήλωσε πως αναγνωρίζει ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές.

lang="en" dir="ltr">Erdogan's closest challenger, Muharrem Ince, concedes defeat but says Turkish election wasn't a "fair race" pic.twitter.com/qS06BoalC4

Bloomberg (@business) June 25, 2018

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν με τους εθνικιστές φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 53,6% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 98,9%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 34,06%. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών κερδίζει το 11,61% και εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Turks abroad celebrate #Erdogan's election victory pic.twitter.com/R4hKwiYYYa

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) June 25, 2018

«Ο Τουρκικός λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του ΠτΔ», δήλωσε χθες βράδυ, από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι πολίτες έδωσαν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

Παράλληλα ανήγγειλε ότι ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να «απελευθερώνει» συριακά εδάφη, και θα αναλάβει πιο αποφασιστική δράση εναντίον των «τρομοκρατών».

Erdogan says Turkey will continue advancing in Syria pic.twitter.com/PdguDmo33u

Reuters Top News (@Reuters) June 25, 2018

Ο Ιντζέ θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι στην Άγκυρα.

Οι ανησυχίες για νοθεία ήταν έντονες στη διάρκεια της διαδικασίας, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχεί η κουρδική μειονότητα. Η αντιπολίτευση, που κινητοποίησε έναν ολόκληρο στρατό παρατηρητών, κατήγγειλε πολλές παρατυπίες, ειδικά στην επαρχία Σανλιούρφα.

Οι χθεσινές εκλογές, σηματοδοτούν το πέρασμα από το πρωθυπουργικό και κοινοβουλευτικό στο προεδρικό σύστημα, βάσει του οποίου ο πρόεδρος της χώρας αποκτά ουσιαστικά απόλυτη εξουσία.

Erdogan's election triumph takes Turkey into era of one-man rule pic.twitter.com/ND7dR1M7GV

Bloomberg (@business) June 25, 2018

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Συνελήφθησαν τρεις Γερμανοί εκλογικοί παρατηρητές στην Τουρκία

Τρεις Γερμανοί υπήκοοι συνελήφθησαν την Κυριακή στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, όπως επιβεβαίωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα τρία πρόσωπα, δύο άνδρες και μια γυναίκα, ανήκαν σε μια 11μελή ομάδα Γερμανών που δρούσαν ως άτυποι εκλογικοί παρατηρητές, κατόπιν της πρόσκλησης που τους είχε απευθύνει για τον σκοπό αυτό το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Συνελήφθησαν το μεσημέρι στην περιοχή Ουλούντερε, στη νοτιανατολική επαρχία Σιρνάκ.

Ένας από του συλληφθέντες δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πήγαν εν γνώσει τους σε μια περιοχή όπου δεν είχαν σταλεί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και πρόσθεσε ότι η αστυνομία εμπόδισε τις προσπάθειές τους να επιβλέψουν τη διαδικασία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα εργάζεται για την υπόθεση.

Συνολικά 10 αλλοδαποί, που δήλωσαν εκλογικοί παρατηρητές αλλά δεν διέθεταν διαπιστεύσεις συνελήφθησαν χθες Κυριακή, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, περιλαμβανομένων τριών Γερμανών. Συνελήφθησαν επίσης τέσσερις υπήκοοι της Ιταλίας και τρεις της Γαλλίας, που το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιβεβαίωσε ότι είναι μέλη του, συμπεριλαμβανομένης μιας Γαλλίδας γερουσιαστής. Οι τρεις υπήκοοι της Γαλλίας αφέθηκαν ελεύθεροι, μετέδωσαν ΜΜΕ.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > ΕΡΤ
Τουρκία, Θρίαμβος Ερντογάν,tourkia, thriamvos erntogan