Τουρκία: Στις 15 Μαΐου έναρξη συγκεντρώσεων ενόψει των πρόωρων εκλογών- Διεθνείς αντιδράσεις

13:51 20/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Θα είναι δύσκολο να διεξαχθούν απόλυτα ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές όσο παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ , εκφράζοντας την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης, ενόψει των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Σαφή προειδοποίηση προς την ‘Αγκυρα να αποφύγει «ανεπιθύμητες» προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, απεύθυνε ο καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν

Κουρτς.»Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι πλέον βέβαιο μετά και την θετική αντίδραση των αγορών «, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν την ώρα ωστόσο που το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άνοιγε με πτώση 0,15%.

Για τη μετάβαση της Τουρκίας στο προεδρικό σύστημα, εργάζονται ήδη πέντε κοινοβουλευτικές επιτροπές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αιτιολόγησε τις πρόωρες εκλογές αναφερόμενος στην ανάγκη να περάσει η χώρα άμεσα στο προεδρικό σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει «την επιτάχυνση των εξελίξεων στη Συρία» και να ληφθούν γρήγορα «σημαντικές αποφάσεις» για την οικονομία.

«Ο πρόεδρος μας σήμερα έχει το 55,6% των ψήφων», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος Μαχίρ Ουνάλ ανακοινώνοντας ότι επισήμως η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 15 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προσθέτει ότι ο Ερντογάν είναι υποψήφιος για προεδρία του ΑΚΡ και του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης( ΜΗΡ), του εταίρου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές, στις 24 Ιουνίου, πέντε μήνες νωρίτερα από τις προγραμματισμένες.

«Η απαγόρευση είναι ψεύτικη», διαμαρτύρονται στο μεταξύ με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οπαδοί του «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ, καθώς η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή «λαμβάνοντας υπόψη το νόμο αριθ. 2298 των Πολιτικών Κομμάτων» απαγόρευσε στο πρόσφατα συσταθέν κόμμα İYİ να συμμετάσχει στιις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

YSK announces opposition İYİ Party excluded from Turkey's snap elections

— SCF (@StockholmCF) April 20, 2018

Το κόμμα, της «Τουρκάλας Μαρίν Λεπέν» όπως αποκαλούν την πολιτικό της άκρας δεξιάς, προειδοποιεί ότι θα λάβει μέρος στις εκλογές συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες 100.000 υπογραφές.

#Dailysabah Main opposition CHP lacks presidential candidate as Turkey heads into elections

— Dibakar Mandal (@dibakarme) April 20, 2018

Την ίδια ώρα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) δεν αποκαλύπτει ακόμη τον προεδρικό του υποψήφιο, προκαλώντας σύγχυση και τροφοδοτώντας τα σενάρια περί υποψηφιότητας του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, έναντι του του κεμαλιστή, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το κόμμα έχει ξεκινήσει πάντως εκστρατεία με αίτημα να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρατείνεται από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η CHP έχει λάβει περίπου το 25 % των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο ο Κιλιντσάρογλου έχει ηττηθεί 8 φορές από τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: Daily Sabah
Σχετική είδηση:Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση 65 ημερών για τις πρόωρες εκλογές (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα