Τουρκία: Προσωρινή άρση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

17:22 21/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Τουρκία θα άρει προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Η

κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δημοσιεύτηκε τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και το απόγευμα της Πέμπτης εγκρίθηκε και τυπικά από την Εθνοσυνέλευση με 346 ψήφους υπέρ έναντι 115 κατά.

Εναντίον τάχθηκαν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι θα ενέκρινε το μέτρο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι έτσι θα επιτραπεί στις αρχές να δράσουν αποτελεσματικότερα για την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

Η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης το οποίο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου.

Ο Κουρτουλμούς είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό.

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε την Πέμπτη πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία έχει στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενο δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα