Τοπόσημα του 1821 | Επίδαυρος, Άστρος, Τροιζήνα

12:04 11/6/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο αιώνες ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Αποτέλεσμα αγώνων, αιματηρών θυσιών, ισχυρής θέλησης για συγκρότηση μίας Ελλάδας, η οποία θα έστεκε ισότιμα μεταξύ των άλλων χωρών.
Τα «Τοπόσημα του 1821» είναι για αυτή την εβδομάδα είναι: η Έπίδαυρος, το Άστρος και η Τροιζήνα. Τόποι, άρρηκτα συνδεδεμένοι με την έννοια των θεσμών.
Ποιοι ήταν οι πληρεξούσιοι παραστάτες στην Α’ Εθνοσυνέλευση; Πού εκλέχθηκε ο Καποδίστριας πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας; Πώς εισχώρησε ο Διαφωτισμός στην Πιάδα; Σε πολυτελή αίθουσα με κηροπήγια ή σε

κτήμα με λεμονιές διεξήχθη η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας; Πού συναντάμε κτίσματα «τύπου Καλλία»; Πότε ορίστηκαν τα εθνικά μας χρώματα; Πορσελάνινα πιάτα ή κολοκυθοπότηρα στο Κολοκοτρωνέικο τραπέζι για τον Υψηλάντη;
Εμβληματικές φιγούρες αλλά και μία ολόκληρη κοινωνία διακοσίων ετών παίρνουν ζωή με τη βοήθεια της ψηφιακής απεικόνισης, της τρισδιάστατης αναπαράστασης, της αναβίωσης. Η ιστορία γίνεται αλήθεια μπροστά μας. Η Σχολή Καρυτσιώτη στο Άστρος Κυνουρίας. Η άφιξη του Υψηλάντη. Η δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η επίσκεψη στο πανόραμα της Α’ Εθνοσυνέλευσης και οι αναφορές του Νικολάου Δραγούμη σε αυτή, ως ‘μέρα αναστάσιμη’. Η συμβολή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Η θρυλική διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης από τον Αναστάσιο Πολυζωίδη. Η έντυπη διαδρομή του ελληνικού συντάγματος στο εξωτερικό.
Μία ωριαία τηλεοπτική διαδρομή στα θεμέλια του νέου ελληνικού κράτους, όπως ζυμώθηκε μέσα στο μπαρούτι, τη μάχη αλλά και τη σκέψη φωτισμένων ανθρώπων, στα ‘Τοπόσημα του 1821’ αυτή την εβδομάδα. Οξυδέρκεια, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, πρωτοποριακή αντίληψη της ζωής στα πρώτα ελληνικά συντάγματα, που έμελλαν να χαράξουν το δρόμο της ανεξαρτησίας.


Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας
Concept: Αναστασία Μάνου
Σενάριο: Γρηγόρης Τζιοβάρας,
Script: Βάσω Χρυσοστομίδου
Δ/ση παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης
Δ/νση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης, Ιωάννης Μανούσος
Μοντάζ:Ηρακλής Φίτσιος
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Πλατύραχος
VFX :White fox animation department, Newset ltd
Εxecutive Producer Αναστασία Μάνου



Το άρθρο Τοπόσημα του 1821 | Επίδαυρος, Άστρος, Τροιζήνα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα