Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμά τους ακτιβιστές του κόσμου

11:04 1/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τέσσερις υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα τιμηθούν το 2016 με το υψηλού κύρους βραβείο Alison Des Forges για Εξαιρετική Ακτιβιστική Δράση, αναφέρει Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Οι άνθρωποι που θα βραβευτούν είναι όλοι υπέρμαχοι της δικαιοσύνης στις χώρες τους:

Η Kalpona Akter, πρώην παιδί-εργάτης σε εργοστάσια ενδυμάτων του Μπανγκλαντές, η οποία οργάνωσε τους συναδέλφους της για να απαιτήσουν ίσα εργασιακά δικαιώματα· Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

τιμά την αφοσίωση της Kalpona Akter στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εργατών στα εργοστάσια ενδυμάτων της χώρας της.

Ο Pierre Claver Mbonimpa, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταγγελία παραβιάσεων των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, των ακτιβιστών, καθώς και ανθρώπων από οποιαδήποτε κοινωνική, εθνοτική και οικονομική σφαίρα στο Μπουρούντι· Στοχοποιήθηκε για το έργο του και, το 2015, επέζησε παρ’ ολίγον από απόπειρα δολοφονίας. Το Human Rights Watch τιμά τον Pierre Claver Mbonimpa για το εξαιρετικό θάρρος που επιδεικνύει απέναντι στη βάναυση περιστολή της ελευθερίας της έκφρασης στο Μπουρούντι.

Ο Yonous Muhammadi, ο οποίος εγκατέλειψε το Αφγανιστάν για να ξεφύγει από τους Ταλιμπάν, του χορηγήθηκε άσυλο στην Ελλάδα, και έχει αναχθεί σε κορυφαίο υπερασπιστή των δικαιωμάτων των προσφύγων στη χώρα μας· Συγκεκριμένα, πραγματοποιεί δράσεις δρόμου με στόχο να ενημερώνει τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα, να παρέχει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και να καλύπτει κενά στις ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής. Το Human Rights Watch τιμά τον Yonous Muhammadi για το ακλόνητο θάρρος και την προσήλωσή του στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στην Ελλάδα.

Η Ratnaboli Ray, η οποία αγωνίζεται για να ωθήσει την Ινδία προς ένα σύστημα περίθαλψης βασισμένο στα δικαιώματα για τα άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις. Η Ray πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την εξάλειψη των καταχρηστικών πρακτικών στα κρατικά ιδρύματα, την καταπολέμηση του στίγματος και την παροχή κατάρτισης για την απόκτηση δεξιοτήτων. Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τιμά την Ratnaboli Ray για την ηγετική της στάση στον αγώνα –συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο– με σκοπό τη μετάβαση της Ινδίας προς ένα σύστημα ψυχιατρικής περίθαλψης βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το βραβείο Alison Des Forges τιμά εκείνους που αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση ορισμένων από τους περισσότερο καταπιεσμένους και ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο», δήλωσε ο Kenneth Roth, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι τιμώμενοι εργάζονται καθημερινά με γενναιότητα και ανιδιοτέλεια, συχνά σε άκρως δυσχερείς και επικίνδυνες συνθήκες», αναφέρει ο Roth.

Το βραβείο φέρει το όνομα της Δρος Alison Des Forges, ανώτερης συμβούλου στο Human Rights Watch επί σχεδόν δύο δεκαετίες, η οποία έχασε τη ζωή της σε αεροπορικό δυστύχημα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις 12 Φεβρουαρίου 2009. Η Des Forges ήταν η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 και τον απόηχό της.

Το ετήσιο βραβείο της Human Rights Watch τιμά την εξαιρετική της αφοσίωση και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξυμνεί το σθένος των ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να δημιουργήσουν έναν κόσμο ελεύθερο από την κακοποίηση, τις διακρίσεις και την καταπίεση.

Οι τέσσερις αποδέκτες του βραβείου για το 2016 θα τιμηθούν στο πλαίσιο των ετήσιων δείπνων του Human Rights Watch για τις Φωνές Υπέρ της Δικαιοσύνης, που θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 20 πόλεις ανά τον κόσμο. Μαζί τους θα είναι επίσης ο Nicholas Opiyo από την Ουγκάντα, ο οποίος έχει τιμηθεί διεθνώς με το ίδιο βραβείο στο παρελθόν. Ο Nicholas Opiyo είναι δικηγόρος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Chapter Four Uganda. Έχει επιχειρηματολογήσει επιτυχώς σε πολλές υψηλού επιπέδου υποθέσεις αμφισβήτησης της συνταγματικότητας νόμων, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας του 2013, ο οποίος κηρύχθηκε άκυρος τον Αύγουστο του 2014. το Human Rights Watch τιμά τον Nicholas Opiyo για την ακλόνητη αφοσίωσή του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Ουγκάντας μέσω της προαγωγής της καθολικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

***

Η Akter θα τιμηθεί στη Γενεύη. ο Mbonimpa στη Σάντα Μπάρμπαρα και στο Παρίσι· ο Muhammadi στο Λος Άντζελες, στη Σίλικον Βάλεϊ και στο Σαν Φρανσίσκο· και η Ray στο Τορόντο. Ο Opiyo θα τιμηθεί στο πλαίσιο δείπνου στο Μόναχο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αποδέκτες του βραβείου επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα

Πηγή: Human Rights Watch (

Keywords
Αναζητήσεις
content
Τυχαία Θέματα