Το νέο βιβλίο για το γλωσσικό ιδίωμα του Ιάσμου – Δύο χιλιάδες λέξεις και εκφράσεις

17:43 12/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο χιλιάδες λέξεις και εκφράσεις περιέχει το νέο συγγραφικό πόνημα του ποιητή-συγγραφέα, Γιώργου Μπατζάκα, που εκδόθηκε από το τμήμα κλασσικών και ανθρωπιστικών σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης.

Το πόνημα αφορά το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα του Ιάσμου.
Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Μπατζάκας, 17 χρόνια έρευνας, μετασχηματίστηκαν σε μια πρώτη μη εμπορική έκδοση, η οποία θα κοσμεί Βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια και Συλλόγους.
Η προσπάθειά του ξεκίνησε

μέσα από την επιχείρηση που είχε, καθώς όταν τον επισκέπτονταν οι ντόπιοι, δεν καταλάβαινε κάποιες λέξεις. Ξεκίνησε να σημειώνει τις λέξεις αυτές και όταν συμπληρώθηκαν πολλές σελίδες, σκέφθηκε την προοπτική μιας έκδοσης, για να μείνει παρακαταθήκη το γλωσσικό ιδίωμα στις νεότερες γενιές.
«Στις εκφράσεις και τις λέξεις, τα φωνήεντα ‘τραβούν’ όλα τα πάθη που υπάρχουν, συγκοπή, έκθλιψη, αφαίρεση, και νεότερα…κώφωση, ηχηροποίηση, αύξηση κ.α. Αυτό που με λυπεί είναι πως χάθηκαν κάποιες λέξεις, τις οποίες ίσως να βρω, στη συμπληρωματική έκδοση που θα προκύψει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπατζάκας.
Σε δεύτερη φάση, η δεύτερη έκδοση θα είναι εμπορική και το κονδύλι το έχει εξασφαλίσει από το Υπουργείο Πολιτισμού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου.
Σχεδιάζεται ανοικτή παρουσίαση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τις συνθήκες δημόσιας υγείας να το επιτρέπουν.

ΥΓ: Η φωτο είναι από το Αρχοντικό Κούγια στον Ίασμο, που χρήζει εργασιών συντήρησης, όπως έχει υποσχεθεί ο Δήμος Ιάσμου και ευελπιστεί να γίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου.

η συνέντευξη του κ. Μπατζάκα στην ΕΡΤ Κομοτηνής

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιάσμου – Δύο,iasmou – dyo