Το μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος

22:30 23/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη μεγάλη ιστορία και την κοινωνική προσφορά του καταγράφει το Πυροσβεστικό Σώμα, μέσα από τους χώρους του Πυροσβεστικού Μουσείου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Νίκου Μίληση & Λεωφ. Μαραθώνος, στην θέση Άνω Μπαλάνα στην Παλλήνη Αττικής (Τ.Κ. 15351).

Μέσα από εκθέματα και φωτογραφικό υλικό, μπορούμε να δούμε τα μέσα με τα οποία οι πυροσβέστες άλλων εποχών έδιναν τις δικές τους μάχες με τις φλόγες.

Όπως αναφέρει το Π.Σ.: «Στις στεγασμένες ρεμίζες του κτιρίου, εκτίθενται ιππήλατες πυροσβεστικές χειραντλίες,διάφοροι

τύποι οχημάτων, μηχανήματα, πυροσβεστικές κλίμακες, κλπ.
Το Μουσείο συστεγάζεται σ’ ένα νεόκτιστο διώροφο κτίριο με τον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών.

Σε στενή αλληλουχία και με ισχυρό συμβολισμό, η κτιριακή ενότητα, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να δεi το ιστορικό παρελθόν και το παρόν του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος, μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας, ιδρύθηκε το 1992 και ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Παλλήνη Αττικής το 2007.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 18 Μαίου 2007 από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα, παρουσία της πυροσβεστικής ηγεσίας, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και πολιτών».

Ήδη το έχουν επισκεφτεί αρκετά σχολεία.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 18 Μαίου 2007 από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα, παρουσία της πυροσβεστικής ηγεσίας, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και πολιτών.

Eπίσης το Π.Σ. τονίζει πως: «Αποστολή του Πυροσβεστικού Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση στο κοινό των πυροσβεστικών συλλογών, κειμηλίων, μέσων, μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άλλων αντικειμένων ιστορικής αξίας, καθώς και συγγραμμάτων πυροσβεστικού ενδιαφέροντος ή που έχουν σχέση με την πυροσβεστική ιστορία, η διατήρηση ειδικού ιστορικού πυροσβεστικού αρχείου και η προβολή της ιστορικής πορείας του Πυροσβεστικού Σώματος από ιδρύσεώς του.

Το Πυροσβεστικό Μουσείο, πέρα από την κύρια αποστολή του, οργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, τελετές, προβολές, εκδίδει βιβλία ιστορικού πυροσβεστικού ενδιαφέροντος, διαγωνισμούς πολιτιστικής και καλλιτεχνικής φύσης για θέματα συνδεδεμένα με την προώθηση των σκοπών του.
Μελετάει, οργανώνει και προωθεί την τεκμηρίωση της πυροσβεστικής ιστορίας και αναζητά, ανευρίσκει, διαφυλάττει και προβάλει τα ιστορικά πυροσβεστικά κειμήλια».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα