Το διεθνές κίνημα του SLOW FOOD στην Ικαρία και η δράση της Μπλε Οικονομίας

21:07 28/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ΕΡΤ Αιγαίου μίλησε ο κ. Σταύρος Ραντάς γιατρός ο οποίος εργάζεται από το 1978 στην Ελβετία και είναι πρόεδρος του Τοπικού Συμποσίου Slow Food Ικαρίας.
Το Slow Food ιδρύθηκε το 1989 στην Ιταλία κοντά στο Τορίνο, για να αντιμετωπίσει την απειλουμένη εξαφάνιση της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας, από τη ανάπτυξη των FAST FOOD και την παγκοσμιοποίηση της γεύσης. (Μανιφέστο της Διακήρυξης στη Ρώμη 3.11.1987 ).
Το 1989 στο Παρίσι, κατά τη διακοσιοστή επέτειο της Γαλλικής επανάστασης, υπό την αιγίδα του τού τότε Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ, υπογράφεται η ιδρυτική πράξη του διεθνούς κινήματος του Slow Food, από εκπροσώπους 5 χωρών της Ευρώπης.
Το 1990 στην Βενετία, έγινε το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 10 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σήμερα, το Slow Food είναι ένα διεθνές κίνημα σε περισσότερες από 150 χώρες, με εκατομμύρια μέλη. Αποτελείται από ένα μεγάλο δίκτυο με περισσότερα από 1500 Τοπικά Συμπόσια και 2400 διατροφικές κοινότητες.
Η αποστολή μας είναι να προωθούμε και να προβάλλουμε ένα φαγητό πού να είναι ΚΑΛΟ ΚΑΘΑΡΟ και ΔΙΚΑΙΟ για όλους μας. Δηλαδή να κάνει καλό στην υγεία μας, να έχει ωραία γεύση και ταυτόχρονα η παραγωγή του να είναι φιλική προς το περιβάλλον και τα ζώα. Επίσης διεκδικούμε δίκαιη αμοιβή με αξιοπρέπεια σε όλους εκείνους που δουλεύουν στην παραγωγή τροφής, την επεξεργάζονται και τη διοχετεύουν στην διατροφική αλυσίδα, έχοντας πάντα στο νου μας και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας.
Οι άξονες δράσης του Slow Food
Μετά το VII διεθνές συνέδριο της Chengdu (Κίνα, 27.11.2017), οι νέοι άξονες δράσης είναι:
• Κλιματική αλλαγή, διατροφικές συνήθειες, η γεωργία που θέλουμε, η διατροφή στη σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής.
• Η Αφρική στο slow foodTerra Madre.
• Βιοποικιλότητα, οι τοπικές γεύσεις που θέλουμε να υπερασπίσουμε, οι γνώσεις που μας έρχονται απο την παράδοση του κάθε τόπου.
• Οι αυτόχθονες παραδοσιακές γνώσεις ως κλειδιά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη μας, και ως σύμμαχοι μας.
• Μεταβίβαση και μεταφορά γνώσεων.
• Η δυνατότητα να έχουμε γνώση στο τι γίνεται στο κόσμο (το λεγόμενο διάχυτο πανεπιστήμιο της γεύσης).

Οι στόχοι του Slow Food
Το κίνημα δουλεύει για να αλλάξει το σημερινό μοντέλο διατροφής προς ένα άλλο σύστημα αγρο-οικολογικό και διαφοροποιημένο με τρεις τρόπους:
• Αλλαγή στη σημερινή τάση στην κατανάλωση. Αλλαγή της διατροφικής μας κουλτούρας. Διαπαιδαγώγηση του καταναλωτή και πληροφόρηση .Περιβάλλον και κατανάλωση κρέατος.
• Αλλαγή στο τρόπο παράγωγης του φαγητού μας σε διεθνές, εθνικό, και τοπικό επίπεδο
• Λαμβάνουμε ενεργητικά μέρος στον πολιτικό διάλογο. Προωθούμε δράσεις επί του εδάφους με πρακτικές εφαρμογές. Στηρίζουμε τη σχετική διαπαιδαγώγηση στα Σχολεία.
Το κίνημα λειτουργούσε οργανωμένα με την μορφή συλλόγου από το 1996, με το χαρισματικό πρόεδρο του Βασίλη Νικολάκη αρχιτέκτονα από την Αθήνα, διευθυντή εκείνη την περίοδο τού Ιταλό/Ελληνικού Επιμελητηρίου. Υπήρχαν τοπικές οργανώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, και αργότερα την Ικαρία και τα Χανιά.
Από το 2003, το Slow Food στην Ελλάδα χάνει τη δύναμη του λόγω σοβαρής ασθένειας του προέδρου του. Τα τοπικά συμπόσια ατόνησαν. Σε ορισμένα αναστάλθηκε η λειτουργία, με απόφαση του κεντρικού διεθνούς γραφείου.
Σήμερα έχουμε σε κανονικότητα 7 τοπικά συμπόσια με δράση. Μεγαλύτερη παρουσία είναι αυτή της Ικαρίας και της Πάτμου. Έχουμε και τους συλλόγους της Κεφαλονιάς, Σάμου, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Αλίμου στην Αθήνα.
Ένας στόχος στο μέλλον είναι ο καλύτερος κεντρικός συντονισμός. Κάθε τοπική λέσχη σήμερα έχει επαφή με το κεντρικό γραφείο με υπεύθυνο για τα Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Ασία και Ελλάδα τον Μικέλε Ρούμιτζ απο το Τορίνο.
Από 20.9.18 μέχρι 24.9.18, το Slow Food Ικαρίας, ήταν το μοναδικό από την Ελλάδα που έδωσε το παρών στην μεγάλη αγρο/οικολογική, πολιτιστική εκδήλωση στο Τορίνο TERRA MADRE, με 220.000 επισκέπτες από άλλο τον κόσμο και με περίπτερα από 150 κράτη του κόσμου. Παρουσιάσαμε τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Χριστού Ραχών με μεγάλη επιτυχία στο Περίπτερο. Το Slow Food Ικαρίας είχε σημαντική συνδρομή και στη διοργάνωση Φύση και Πολιτισμός, στο Λουγκάνο της Ελβετίας.
Στο πρόγραμμα μας είναι μια μεγάλη καμπάνια για την εκπαίδευση στη γεύση και καλή διατροφή στα σχολεία και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.
Επίσης έχουν γίνει επαφές με νέους αγρότες της Ικαρίας για τον εμβολιασμό αχλαδιών με την τοπική ποικιλία «στραβοράδι», για την παραγωγή της τοπικής ποικιλίας κατσικίσιου τυριού «καθούρα», τα κάστανα και άλλα τοπικά προϊόντα. Το Slow Food Ικαρίας πρότεινε με επιτυχία τον Πράμνιο οίνο στη Κιβωτό της Γεύσης και σήμερα βρίσκεται και στο παγκόσμιο διαδίκτυο μέσω της Κιβωτού.
Σε σχέση με την «Μπλέ Οικονομία», το Slow Food (Τοπικό Συμπόσιο Ικαρίας) υποστηρίζει το εγχείρημα και ενώνει τις τοπικές του δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια. Η οικολογική μεταφορά των τοπικών προϊόντων με τον άνεμο και η απευθείας επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ των νησιών ικανοποιούν τους στόχους μας της κλιματικής αλλαγής, της στήριξης αυτοχθόνων προϊόντων, της βιοποικιλότητας.
Η υποστήριξη της γεωργίας και της παραγωγής μικρής κλίμακας είναι κρίσιμη για τα νησιά του Αιγαίου, και αυτό θα είναι ένα από τα αποτελέσματα της Μπλέ Οικονομίας.
Επίσης, το όλο εγχείρημα θα επιδιώξουμε να συνδεθεί με άλλα σχετικά εγχειρήματα όπως η κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, η αλληλέγγυα οικονομία και η κοινωνική οικονομία.
Έτσι, δίνονται νέες δυνατότητες επέκτασης των δράσεών του Τοπικού Συμποσίου Ικαρίας σε τοπικούς παραγωγούς, στη διάδοση καλών πρακτικών, στα σχολεία, σε πρακτικές εφαρμογές ώστε μέσω της Γαλάζιας Οικονομίας να αλλάζει και η διατροφική κουλτούρα, που είναι ο στόχος του Slow Food.

The post Το διεθνές κίνημα του SLOW FOOD στην Ικαρία και η δράση της Μπλε Οικονομίας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords