«Το αλάτι της γης» – «Η κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα» στην ΕΡΤ1

00:33 17/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα μουσικό ταξίδι, με την «Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα», θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021, στις 13:00, στην εκπομπή «Το αλάτι της γης» με τον Λάμπρο  Λιάβα, στην ΕΡΤ1.

Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση.
Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Επεισόδιο

6ο 

Μουσικό ταξίδι με την «Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα»

Με καταγωγή από τη Γαλατινή της Κοζάνης, ο Δημήτρης Κώτσικας είναι από τους σημαντικούς δεξιοτέχνες στο λαϊκό κλαρίνο και παράλληλα δάσκαλος κι ερευνητής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με δυναμική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαζί με την κομπανία του, μας προτείνει ένα γοητευτικό μουσικό ταξίδι σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο και Ρούμελη, ξεκινώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα του με τον ήχο από τα «χάλκινα». Οι λαϊκές μπάντες με τα κλαρίνα, τις κορνέτες, τα τρομπόνια και τα τύμπανα εκπροσωπούν μια ξεχωριστή μουσική παράδοση που ανθεί στη Δυτική και στην Κεντρική Μακεδονία.

Με ηχοχρώματα «βαλκανικά», γεφυρώνουν την Ανατολή με τη Δύση, το αστικό στοιχείο με την αγροτική τελετουργία, την παράδοση με τον νεωτερισμό.

Επίσης, ο Γιώργος Κώτσικας, δεξιοτέχνης στο λαϊκό βιολί με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνομουσικολογία, μας ταξιδεύει από τις Κυκλάδες στα Γρεβενά και στην Ήπειρο παρουσιάζοντας τις διαφορές στο ύφος και στην τεχνική παιξίματος ανάμεσα στο νησιώτικο και στο στεριανό βιολί.

Στην εκπομπή συμμετέχουν: Δημήτρης Κώτσικας (κλαρίνο τραγούδι), Γιώργος Κώτσικας (βιολί), Θάνος Κώτσικας (κρουστά), Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο), Μάρκος Τζιούκαλιας (κορνέτα), Γιώργος Τσίγγανας (τρομπόνι) και Γιάννης Αρβανιτάκης (τρομπόνι).

Τραγουδούν ο Ηλίας Γάκος και η Διονυσία Παπούλη.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα