Τήρησαν τα έθιμά τους οι Σαρακατσαναίοι. Έκοψαν τη Βασιλόκλουρα

21:43 13/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Πιστοί στις παραδόσεις και τα έθιμά τους, Σαρακατσαναίοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας αντάμωσαν σήμερα στη Λάρισα για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτα τους «Μπουκβάλα – Βασιλόκλουρα 2019» για το «καλό της χρονιάς» σε συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας «Ο Κατσαντώνης».

Ήταν

η κορύφωση των διήμερων εκδηλώσεων που ξεκίνησαν με τη μουσικοχορευτική παράσταση στο Δ.Ω.Λ. το βράδυ του Σαββάτου όπου πλήθος Λαρισαίων παρακολούθησε παράσταση για τον κύκλο της ζωής των Σαρακατσαναίων.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και το πρωί της Κυριακής στο κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης.
Τον αγιασμό τέλεσε και ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Μέλη της θεατρικής ομάδας των Σαρακατσαιναίων της Λάρισας παρουσίασαν δρώμενο με την αναβίωση των εθίμων του 12ημέρου αποσπώντας την θερμό χειροκρότημα του πλήθους.

Εκατοντάδες χορευτές μέλη 15 συλλόγων της χώρας που συμμετείχαν στην εκδήλωσε παρουσίασαν Σαρακατσιάνικους χορούς.
Το χειμερινό αντάμωμα γίνεται στο πλαίσιο της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του καθήκοντος να μη χαθεί η ταυτότητα της νομαδικής αυτής φυλής των Κτηνοτρόφων.

Καλωσόρισμα απηύθυναν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Συλλόγων σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Λάρισας κ. Παναγιώτης Κατσαρός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα